Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

  1:10aktualizováno  1:10
Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Biftek s čerstvým pepřem | foto: Profimedia.cz

Biftek s čerstvým pepřem

Příprava: 10 minut, pečení: 15–20 minut
Pro 4 osoby (porce 2 090 kJ):

  • 4 bifteky po 250 g ze střední části svíčkové
  • sůl a čerstvě drcený barevný pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 barevné papriky
  • 4 žampiony
  • 150 g zelených fazolek, krátce povařených

  1. Plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme zpět do původního tvaru a výšky. Maso potřeme dvěma lžícemi oleje, obalíme ze všech stran v drceném pepři a necháme v chladu asi hodinu odležet. Fazolky povaříme několik minut v osolené vodě, zchladíme a necháme okapat.
  2. Rozpálíme si pánev se lžící oleje a zprudka na něm opečeme bifteky ze všech stran. Zmírníme plamen a dopékáme na středně propečený biftek celkem asi 8 - 10 minut při výšce masa zhruba 4 cm. Maso dáme na nahřáté talíře, osolíme a uchováme teplé. V druhé velké pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a postupně opečeme nakrájenou zeleninu, houby nakrájené na plátky i předvařené fazolky. Osmahnutou zeleninu dochutíme solí a podáváme s bifteky.

Jehněčí řízky s ratatouille

Příprava: 20 minut, pečení: 25 minut
Pro 4 osoby (porce 2 240 kJ)

  • 4 řízky z jehněčí kýty
  • 2 lžíce citronové šťávy a kůra z 1/2 citronu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a drcený bílý pepř
  • 2 snítky šalvěje a rozmarýnu
  • 4 lžíce olivového oleje
Jehněčí řízky s ratatouille

Na ratatouille:

  •  1 lilek
  •  2 cukety
  • 3 - 4 barevné papriky
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 1 palice česneku
  • 3 - 4 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvých bylin
  • sůl a mletý pepř

  1. Jehněčí řízky naklepeme přes fólii, vetřeme do nich sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme bylinkami a necháme hodinu marinovat.
  2. Maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme, zmírníme plamen, dopékáme po každé straně 4 - 5 minut a potíráme zbylou marinádou.
  3. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220 - 230 stupňů. Zeleninu nakrájíme na kousky, rozložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 10 - 15 minut, občas promícháme. Vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme dalších deset minut ve šťávě, kterou zelenina pustila. Podáváme jako přílohu k masu.

Pečený králík s rozmarýnem

Pečená králičí stehna

Příprava: 20 minut, pečení: 1,5 hodiny
Pro 4 osoby (porce 1 650 kJ):

  • 1 králík, nebo 4 králičí stehna
  • 100 ml octa
  • 250 ml červeného vína
  • svazek petrželky
  • snítka celerové natě, nebo řapíkatý celer
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 velké mrkve
  • 8 malých cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
  • sůl a mletý pepř

  1. Králíka naporcujeme, přelijeme octem, vínem, přidáme svázané zelené natě, mrkev pokrájenou na čtvrtky, česnek, celé cibulky, polovinu oleje, bobkový list a lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme marinovat nejméně 24 hodin, otáčíme.
  2. Králíka vyjmeme z marinády, osolíme a opepříme. Pak ho na sporáku zprudka opečeme.
  3. Porce dáme do pekáčku, přidáme rajčatové pyré, marinádu i se zeleninou, natěmi a kořením a pečeme asi 1, 5 hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podléváme šťávou, případně podlijeme trochou vody, či vývaru. Nakonec dochutíme solí a mletým pepřem.

Autor:



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Husákovy manželky: první mu byla nevěrná, druhá nepřežila pád vrtulníku

Tragédie Husákových žen: obě zemřely předčasně

Poslední komunistický prezident Gustáv Husák byl chladným mužem, který nedával najevo své city. Přesto ho tragická smrt...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...



Najdete na iDNES.cz