Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

  1:10aktualizováno  1:10
Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Biftek s čerstvým pepřem | foto: Profimedia.cz

Biftek s čerstvým pepřem

Příprava: 10 minut, pečení: 15–20 minut
Pro 4 osoby (porce 2 090 kJ):

  • 4 bifteky po 250 g ze střední části svíčkové
  • sůl a čerstvě drcený barevný pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 barevné papriky
  • 4 žampiony
  • 150 g zelených fazolek, krátce povařených

  1. Plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme zpět do původního tvaru a výšky. Maso potřeme dvěma lžícemi oleje, obalíme ze všech stran v drceném pepři a necháme v chladu asi hodinu odležet. Fazolky povaříme několik minut v osolené vodě, zchladíme a necháme okapat.
  2. Rozpálíme si pánev se lžící oleje a zprudka na něm opečeme bifteky ze všech stran. Zmírníme plamen a dopékáme na středně propečený biftek celkem asi 8 - 10 minut při výšce masa zhruba 4 cm. Maso dáme na nahřáté talíře, osolíme a uchováme teplé. V druhé velké pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a postupně opečeme nakrájenou zeleninu, houby nakrájené na plátky i předvařené fazolky. Osmahnutou zeleninu dochutíme solí a podáváme s bifteky.

Jehněčí řízky s ratatouille

Příprava: 20 minut, pečení: 25 minut
Pro 4 osoby (porce 2 240 kJ)

  • 4 řízky z jehněčí kýty
  • 2 lžíce citronové šťávy a kůra z 1/2 citronu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a drcený bílý pepř
  • 2 snítky šalvěje a rozmarýnu
  • 4 lžíce olivového oleje
Jehněčí řízky s ratatouille

Na ratatouille:

  •  1 lilek
  •  2 cukety
  • 3 - 4 barevné papriky
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 1 palice česneku
  • 3 - 4 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvých bylin
  • sůl a mletý pepř

  1. Jehněčí řízky naklepeme přes fólii, vetřeme do nich sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme bylinkami a necháme hodinu marinovat.
  2. Maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme, zmírníme plamen, dopékáme po každé straně 4 - 5 minut a potíráme zbylou marinádou.
  3. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220 - 230 stupňů. Zeleninu nakrájíme na kousky, rozložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 10 - 15 minut, občas promícháme. Vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme dalších deset minut ve šťávě, kterou zelenina pustila. Podáváme jako přílohu k masu.

Pečený králík s rozmarýnem

Pečená králičí stehna

Příprava: 20 minut, pečení: 1,5 hodiny
Pro 4 osoby (porce 1 650 kJ):

  • 1 králík, nebo 4 králičí stehna
  • 100 ml octa
  • 250 ml červeného vína
  • svazek petrželky
  • snítka celerové natě, nebo řapíkatý celer
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 velké mrkve
  • 8 malých cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
  • sůl a mletý pepř

  1. Králíka naporcujeme, přelijeme octem, vínem, přidáme svázané zelené natě, mrkev pokrájenou na čtvrtky, česnek, celé cibulky, polovinu oleje, bobkový list a lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme marinovat nejméně 24 hodin, otáčíme.
  2. Králíka vyjmeme z marinády, osolíme a opepříme. Pak ho na sporáku zprudka opečeme.
  3. Porce dáme do pekáčku, přidáme rajčatové pyré, marinádu i se zeleninou, natěmi a kořením a pečeme asi 1, 5 hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podléváme šťávou, případně podlijeme trochou vody, či vývaru. Nakonec dochutíme solí a mletým pepřem.

Autor:



Nejčtenější

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Štáb České televize vybavil Ivanu Lokajovou několika skrytými kamerami a vyslal...

Alternativní léčitelství se stále častěji stává poslední možností pro ty, kterým západní medicína nedokázala pomoct. V...

Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...



Pacientka z Aktipu: Děti jsem měla fiktivně balit do zlaté karimatky

Ivana, vybavena skrytou kamerou, míří do psychosomatické institutu Aktip na...

Za třináct návštěv v pražském psychosomatickém institutu Aktip zaplatila Ivana Lokajová téměř 30 tisíc korun. Skrytou...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Tajemství účesu vévodkyně Meghan. Rovná si vlasy speciálním keratinem

Meghan Markle (West Hollywood, 15. února 2012)

Její vlasy vypadají vždycky perfektně. Hladké a lehce vlnité ji poletují kolem tváře, případně jsou způsobně upraveny...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Soutěž: Získejte dvouhodinové rozmazlování a spoustu kosmetiky

Soutěž: Získejte dvouhodinové rozmazlování a spoustu kosmetiky

Arome.cz Chcete zažít dvě hodiny péče od profíků? Odnést si skvělé zážitky i kosmetiku, vyzkoušet dokonalý make-up a získat nádhe...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz