Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

  1:10aktualizováno  1:10
Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Biftek s čerstvým pepřem | foto: Profimedia.cz

Biftek s čerstvým pepřem

Příprava: 10 minut, pečení: 15–20 minut
Pro 4 osoby (porce 2 090 kJ):

  • 4 bifteky po 250 g ze střední části svíčkové
  • sůl a čerstvě drcený barevný pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 barevné papriky
  • 4 žampiony
  • 150 g zelených fazolek, krátce povařených

  1. Plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme zpět do původního tvaru a výšky. Maso potřeme dvěma lžícemi oleje, obalíme ze všech stran v drceném pepři a necháme v chladu asi hodinu odležet. Fazolky povaříme několik minut v osolené vodě, zchladíme a necháme okapat.
  2. Rozpálíme si pánev se lžící oleje a zprudka na něm opečeme bifteky ze všech stran. Zmírníme plamen a dopékáme na středně propečený biftek celkem asi 8 - 10 minut při výšce masa zhruba 4 cm. Maso dáme na nahřáté talíře, osolíme a uchováme teplé. V druhé velké pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a postupně opečeme nakrájenou zeleninu, houby nakrájené na plátky i předvařené fazolky. Osmahnutou zeleninu dochutíme solí a podáváme s bifteky.

Jehněčí řízky s ratatouille

Příprava: 20 minut, pečení: 25 minut
Pro 4 osoby (porce 2 240 kJ)

  • 4 řízky z jehněčí kýty
  • 2 lžíce citronové šťávy a kůra z 1/2 citronu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a drcený bílý pepř
  • 2 snítky šalvěje a rozmarýnu
  • 4 lžíce olivového oleje
Jehněčí řízky s ratatouille

Na ratatouille:

  •  1 lilek
  •  2 cukety
  • 3 - 4 barevné papriky
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 1 palice česneku
  • 3 - 4 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvých bylin
  • sůl a mletý pepř

  1. Jehněčí řízky naklepeme přes fólii, vetřeme do nich sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme bylinkami a necháme hodinu marinovat.
  2. Maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme, zmírníme plamen, dopékáme po každé straně 4 - 5 minut a potíráme zbylou marinádou.
  3. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220 - 230 stupňů. Zeleninu nakrájíme na kousky, rozložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 10 - 15 minut, občas promícháme. Vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme dalších deset minut ve šťávě, kterou zelenina pustila. Podáváme jako přílohu k masu.

Pečený králík s rozmarýnem

Pečená králičí stehna

Příprava: 20 minut, pečení: 1,5 hodiny
Pro 4 osoby (porce 1 650 kJ):

  • 1 králík, nebo 4 králičí stehna
  • 100 ml octa
  • 250 ml červeného vína
  • svazek petrželky
  • snítka celerové natě, nebo řapíkatý celer
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 velké mrkve
  • 8 malých cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
  • sůl a mletý pepř

  1. Králíka naporcujeme, přelijeme octem, vínem, přidáme svázané zelené natě, mrkev pokrájenou na čtvrtky, česnek, celé cibulky, polovinu oleje, bobkový list a lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme marinovat nejméně 24 hodin, otáčíme.
  2. Králíka vyjmeme z marinády, osolíme a opepříme. Pak ho na sporáku zprudka opečeme.
  3. Porce dáme do pekáčku, přidáme rajčatové pyré, marinádu i se zeleninou, natěmi a kořením a pečeme asi 1, 5 hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podléváme šťávou, případně podlijeme trochou vody, či vývaru. Nakonec dochutíme solí a mletým pepřem.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.