Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvorový sirup, kandovaný zázvor a další chutné recepty na nachlazení

  8:20aktualizováno  8:20
Zázvor zahřeje a navíc přináší i úlevu při nachlazení. Pusťte si ho do kuchyně a v kombinaci s citronem, česnekem a spoustou zeleniny si na vás rýma a kašel nepřijdou.

Zázvor je skvělý pomocník při nachlazení, kandovaný zázvor ocení ženy při těhotenských nevolnostech | foto: Profimedia.cz

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Zázvorový sirup je skvělý na přípravu horkých nápojů při nachlazení

Ingredience:

  • 0,75 kg zázvoru
  • cca 5 l vody
  • 2 větší citrony
  • 2 kg cukru

Postup:

  1. Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citron a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat.
  2. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z jednoho citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup:
Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do čistých skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor:
Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tip: Ze sirupu si můžete vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Brokolice s česnekem a zázvorem

Ingredience:

Brokolice ze zázvorem a sojovou omáčkou
  • 1 lžíce (15 ml) oleje
  • 2 lžíce rozmačkaného čerstvého česneku
  • 4 lžíce rozmačkaného čerstvého zázvoru
  • 450 g brokolicových růžiček
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • sezamová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Rozpalte olej na pánvi a krátce v něm opečte česnek a zázvor (půl minuty až minutu, aby česnek při dalším vaření nezhořkl).
  2. Přidejte brokolici a opékejte ji za stálého míchání asi dvě minuty, dokud nezíská sytě zelenou barvu. Pak brokolici podlijte vodou a rybí omáčkou, stáhněte plotýnku na střední plamen a vařte přikryté tři minuty, dokud nebude brokolice měkká. Těsně před servírováním vmíchejte do zeleniny rýžový ocet a posypte sezamovými semínky.

Mrkvový krém se zázvorem

Ingredience:

Mrkvový krém se zázvorem
  • 1 cibule
  • 500 g mrkve
  • 1 střední brambora
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka, zakysaná smetana na ozdobení

Postup:

  1. V hrnci si ohřejte část vývaru (asi 250 ml) a asi šest minut v něm povařte nakrájenou cibuli a stroužky česneku, občas promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájenou mrkev, bramboru, zázvor a zbytek vývaru a nechte asi 25 minut vařit na menším plameni pod pokličkou.
  2. Poté nechte trochu vychladnout a opatrně polévku rozmixujte do krémové konzistence. Pokud se vám bude zdát příliš hustá, nařeďte ji vodou nebo dalším vývarem. Před servírováním do polévky zamíchejte zakysanou smetanu a ozdobte ji petrželkou, pažitkou nebo jinými bylinkami podle své chuti.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.