Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvorový sirup, kandovaný zázvor a další chutné recepty na nachlazení

  8:20aktualizováno  8:20
Zázvor zahřeje a navíc přináší i úlevu při nachlazení. Pusťte si ho do kuchyně a v kombinaci s citronem, česnekem a spoustou zeleniny si na vás rýma a kašel nepřijdou.

Zázvor je skvělý pomocník při nachlazení, kandovaný zázvor ocení ženy při těhotenských nevolnostech | foto: Profimedia.cz

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Zázvorový sirup je skvělý na přípravu horkých nápojů při nachlazení

Ingredience:

  • 0,75 kg zázvoru
  • cca 5 l vody
  • 2 větší citrony
  • 2 kg cukru

Postup:

  1. Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citron a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat.
  2. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z jednoho citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup:
Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do čistých skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor:
Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tip: Ze sirupu si můžete vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Brokolice s česnekem a zázvorem

Ingredience:

Brokolice ze zázvorem a sojovou omáčkou
  • 1 lžíce (15 ml) oleje
  • 2 lžíce rozmačkaného čerstvého česneku
  • 4 lžíce rozmačkaného čerstvého zázvoru
  • 450 g brokolicových růžiček
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • sezamová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Rozpalte olej na pánvi a krátce v něm opečte česnek a zázvor (půl minuty až minutu, aby česnek při dalším vaření nezhořkl).
  2. Přidejte brokolici a opékejte ji za stálého míchání asi dvě minuty, dokud nezíská sytě zelenou barvu. Pak brokolici podlijte vodou a rybí omáčkou, stáhněte plotýnku na střední plamen a vařte přikryté tři minuty, dokud nebude brokolice měkká. Těsně před servírováním vmíchejte do zeleniny rýžový ocet a posypte sezamovými semínky.

Mrkvový krém se zázvorem

Ingredience:

Mrkvový krém se zázvorem
  • 1 cibule
  • 500 g mrkve
  • 1 střední brambora
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka, zakysaná smetana na ozdobení

Postup:

  1. V hrnci si ohřejte část vývaru (asi 250 ml) a asi šest minut v něm povařte nakrájenou cibuli a stroužky česneku, občas promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájenou mrkev, bramboru, zázvor a zbytek vývaru a nechte asi 25 minut vařit na menším plameni pod pokličkou.
  2. Poté nechte trochu vychladnout a opatrně polévku rozmixujte do krémové konzistence. Pokud se vám bude zdát příliš hustá, nařeďte ji vodou nebo dalším vývarem. Před servírováním do polévky zamíchejte zakysanou smetanu a ozdobte ji petrželkou, pažitkou nebo jinými bylinkami podle své chuti.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...

recenze-a-hodnoceni-vyrobku
recenze-a-hodnoceni-vyrobku

Nevíte si rady jaký koupit kočárek, nebo který prací prostředek je nejlepší? Podívejte se na zkušenosti jiných maminek.

Najdete na iDNES.cz