Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pět chutných a voňavých pozvánek do Vietnamu. Odolat je nadlidský úkol

  2:10aktualizováno  2:10
Základem téhle asijské kuchyně je spousta čerstvých bylinek, polévky, závitky, restované tenké plátky masa či rybí omáčka. Všechno tak krásně voní a chutná, že odolat je nadlidský úkol.

Pho bo: hovězí pho | foto: Isifa.com

Pho bó: hovězí phó

Doba přípravy: 6 hodin
Množství: pro 4 osoby

  • 2 kusy morkových kostí
  • 1 kus oháňky
  • 200 g hovězí kýty (ořech, falešná svíčková apod.)
  • 300 g hovězí kližky
  • kousek zázvoru (50 - 80g)
  • 1 velká cibule
  • badyán (5 hvězdiček), kardamom (3 kousky), skořice (1 menší svitek)
  • 1 balení nudlí phó
  • jarní cibulka, koriandr, citron nebo limetka na pokapání
  • sůl, pepř, rybí omáčka

1. Kosti a oháňku zalijeme vodou, přivedeme k varu, odlijeme první vodu a kosti s oháňkou omyjeme. Očištěné kosti, oháňku a kližku vložíme znovu do hrnce, zalijeme asi čtyřmi litry vody a přivedeme k varu. Sebereme všechnu pěnu a stáhneme plamen na nižší stupeň. Necháme vývar táhnout.

Thuy a Mai

Vietnamské Rettigové

Před pár měsíci se známému foodblogerovi Martinu Kucielovi alias Cuketkovi ozvaly dvě studentky, že by rády propagovaly vietnamskou kuchyni, která má mezi Čechy čím dál víc příznivců. Nejdříve vznikl blog Viet Food Friends, kde Thuy a Mai seznamují Čechy s vietnamskými specialitami a zvyky. Ve spolupráci se Scuk pořádají kurzy vaření vietnamské kuchyně. Pět z jejich receptů si můžete vyzkoušet i u vás doma.

2. Po asi třech hodinách vyndáme kližku, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme vychladnout. Poté ji schováme do lednice (lépe se pak krájí). Do vývaru přidáme opečenou cibuli, zázvor, 3 badyány, kardamom a skořici, vývar necháme opět táhnout alespoň ještě další tři hodiny - hrnec necháme odkrytý.

3. Mezitím namočíme minimálně na hodinu nudle phó do studené vody. Očistíme bylinky a necháme okapat. Syrovou kýtu nakrájíme na velmi tenké plátky, ochutíme trochou rybí omáčky a špetkou pepře, zabalíme a schováme do lednice. Kližku taktéž nakrájíme na tenké plátky.

4. Nudle namočíme do vroucí vody na půl minuty, slijeme a rozdělíme do misek. Přidáme k nim plátky masa a zalijeme horkým vývarem. Tím se kýta zatáhne - bude medium rare. Nakonec přidáme čerstvé bylinky a podáváme.

Tip: V některých regionech Vietnamu se k phó podávají i mungo klíčky, mexický koriandr a thajská bazalka

Tôm rang thit ba chi: vepřový bůček s krevetami

Tom rang thit ba chi: vepřový bůček s krevetami

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 cibule
  • 400 g bůčku
  • 300 g krevet (častěji se používají neloupané)
  • rybí omáčka
  • sůl, čerstvý pepř
  • zkaramelizovaný cukr
  • olej

1. Cibuli si nakrájíme na kostičky, maso na kousky, krevety omyjeme a necháme okapat. Na trošce oleje orestujeme cibuli, po chvíli přidáme bůček a mícháme, dokud se maso nezatáhne a nezačne zlátnout.

2. Na pánev přidáme krevety, vše dochutíme rybí omáčkou, špetkou soli. Po celou dobu směs restujeme na vysokém plameni. Přidáme dočerna zkaramelizovaný cukr, aby maso a krevety dostaly hnědavou barvu.

3. Důkladně ještě pár minut promícháme, aby se nám spojily chutě. Podáváme ovoněné namletým pepřem a s rýží.

Tip: Před servírováním můžeme bůček s krevetami posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou.

Thit bó sit vang: dušené hovězí na víně

Thit bo sot vang: dušené hovězí na víně

Doba přípravy: 75 minut + vaření asi 140 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g hovězí kližky
  • rybí omáčka
  • sůl, pepř
  • koření pěti vůní
  • 30 g zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml červeného vína
  • 2 větší mrkve
  • 4 větší rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • olej
  • 3 hvězdičky badyánu
  • malý svitek skořice
  • tapiokový škrob (sehnat se dá v Sapě, případně lze nahradit bramborovým škrobem)

1. Hovězí maso nakrájíme na kostičky, smícháme s pěti lžicemi rybí omáčky, lžičkou soli, trochou pepře, dvěma lžičkami koření pěti vůní, najemno nasekaným zázvorem, prolisovaným česnekem a červeným vínem. Namarinádované maso necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout.

2. Mezitím si nakrájíme mrkev na kostičky a rajčata na tenké půlměsíčky.

3. Na rozehřátém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, na ní prudce orestujeme maso, aby se zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Přidáme mrkev, rajčata, badyán, skořici, zalijeme 1,5 l vody a dusíme na mírném plameni cca 1,5 - 2 hodiny. Na závěr dochutíme solí nebo rybí omáčkou a zahustíme tapiokovým škrobem.

Rau muong xao toi: vodní špenát s česnekem

Rau muong xao toi: vodní špenát s česnekem

Doba přípravy: 5 minut + vaření 7 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 300 g vodního špenátu
  • 6 stroužků česneku
  • olej
  • rybí omáčka
  • sůl

1. Vodní špenát důkladně omyjeme a necháme okapat. Česnek nakrájíme nadrobno.

2. Špenát rozdělíme na 5 - 7 cm dlouhé části (tužší část stonku se nepoužívá). Na rozpáleném oleji orestujeme dorůžova česnek a poté přidáme špenát. Dochutíme rybí omáčkou a špetkou soli, restujeme svižně na prudkém ohni, až špenát změkne. Pokud se přichytává, můžeme podlít trochou vody. Servírujeme teplý s rýží.

Dau phu nhoi thit: tofu plněné masovou směsí

Dau phu nhoi thit: tofu plněné masovou směsí

Doba přípravy: 50 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 5 kousků jidášova ucha (houba)
  • 4 kusy tofu
  • 300 g vepřového masa (mletého)
  • 1 střední cibule
  • 1 vejce
  • 3 - 4 větší rajčata
  • rybí omáčka, sůl, pepř, cukr
  • jarní cibulka nebo koriandr na ozdobení

1. Houby namočíme do vlažné vody. Tofu necháme okapat a každý kus pak nakrájíme na 6 - 8 kostek. Ve větší míse smícháme maso s pokrájenou cibulí, vajíčkem, 2 - 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a pepře.

2. Houby vyčistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k masu. Do kostek tofu vydlabeme důlek. Vydlabanou část přidáme k masové směsi, důkladně promícháme a naplníme jí tofu.

3. Tofu osmažíme na oleji dozlatova a odložíme na talíř. Rajčata nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji, ochutíme solí, rybí omáčkou a špetkou cukru až vznikne kašovitá směs. Přilijeme 1 - 2 naběračky vody a necháme probublat. Do omáčky vložíme kousky tofu, stáhneme plamen a podusíme asi 15 minut.

4. Před podáváním posypeme jarní cibulkou nebo koriandrem a ovoníme čerstvě namletým pepřem. Servírujeme s rýží.

Autor:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.