Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapomeňte na trauma ze školní jídelny a dejte šanci růžičkové kapustě

  1:17aktualizováno  1:17
Rozvařená, hořká a bez tvaru, tak si tuto tradiční zimní zeleninu většina z nás pamatuje z obědů ve škole. Jenže když dáte růžičkové kapustě tu správnou péči, můžete se s ní znovu spřátelit nebo se dokonce zamilovat. Zkuste ji zapečenou, s masem nebo jako hlavní ingredienci teplého salátu.

Quiche s růžičkovou kapustou | foto: Profimedia.cz

Hlavními přednostmi růžičkové kapusty jsou křehkost, hořko-sladká chuť a zajímavá struktura. To vše můžete snadno „zabít“, když ji budete příliš dlouho vařit nebo péct. Nekonečná tepelná úprava navíc zničí vše dobré, co tato pozoruhodná zelenina může přinést našemu tělu.

Možná jste nevěděli, že kapustičky posilují imunitní systém (což se teď v době viróz celkem hodí), pomáhají při hubnutí i detoxikaci, zvyšují pevnost pleti a vlasů, zlepšují krvetvorbu a působí blahodárně na nervový systém.

Takže s nimi zacházejte opatrně, dlouho je netrapte a ony se vám odvděčí skvělým chuťovým zážitkem, který budete chtít zažít zas a znovu.

Teplý salát s růžičkovou kapustou, hruškami a ořechy

Teplý salát s růžičkovou kapustou a vlašskými přechy

Ingredience:

  • 400 g růžičkové kapusty
  • sůl
  • 2-3 lžíce másla
  • 1 hruška
  • citronová šťáva
  • kanadské brusinky namočené do vlažné vody
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Růžičkové kapustičky očistíme, odřízneme košťál a pokud nejsou moc pěkné, oloupeme jednu až dvě vrstvy. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kousky. Zakápneme citronem, aby neztmavly.
  2. Kapustičky překrájíme na poloviny, nebo na čtvrtiny, osolíme a orestujeme na másle. Nakonec přidáme nakrájené hrušky, přikryjeme poklicí a necháme krátce prohřát.
  3. Přesuneme na talíře, zasypeme scezenými kanadskými brusinkami a vlašskými ořechy. Pokapeme medem.

Tip: Salát můžete také podávat s orestovanou slaninou a pokapat balzamikovým krémem.

Quiche s růžičkovou kapustou

Quiche s růžičkovou kapustou

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 6 vajec
  • sůl
  • 4 lžíce studené vody
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 3 brambory
  • 70 g parmazánu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Odvážíme mouku, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo, jedno vejce, špetku soli a čtyři lžíce studené vody. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet nejméně dvě hodiny.
  2. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím kulatou formu na koláč, přebytečné okraje odřízneme. Těsto propícháme vidličkou, překryjeme pečicím papírem nebo alobalem a zasypeme suchými luštěninami. Pečeme asi 15 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
  3. Mezitím si předvaříme kapustičky a brambory překrojené na čtvrtiny v osolené vodě (bude to trvat 5 až 10 minut). Scedíme. V misce rozšleháme pět vajec, přimícháme smetanu a strouhaný parmazán, osolíme a lehce dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem.
  4. Vaječnou směs nalijeme na předpečené těsto, poklademe kapustičkami a nakrájenými brambory a dáme péct ještě na 25 minut.

Tip: Místo muškátového oříšku můžete použít i výraznější koření, skvělá je třeba směs ras el hanout nebo kari.

Kuřecí paličky s kapustičkovou oblohou

Kuřecí paličky s růžičkovou kapustou

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • směs koření (mletá paprika, kurkuma, římský kmín aj.)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 8 kuřecích paliček
  • rostlinný olej
  • 400 g menších brambor
  • 400 g růžičkové kapusty

Pracovní postup:

  1. Jogurt, koření a prolisovaný česnek smícháme v misce. Podle chuti osolíme a opepříme. Paličky nařízneme na několika místech, aby lépe přijaly chuť marinády, a do jogurtové směsi je nejméně na hodinu naložíme.
  2. Grilovací mřížku potřeme trochou oleje, vložíme pod ni plech a paličky v troubě (nebo na grilu) opékáme ze všech stran dozlatova.
  3. Kapustičku očistíme, omyjeme a osušíme. Brambory překrojíme na měsíčky a všechnu zeleninu nasypeme do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem. Pokapeme olejem a za občasného promíchání pečeme 15 až 20 minut na 190 °C. Nakonec osolíme a opepříme.
  4. Kuřecí paličky podáváme s opečenou zeleninou.

Tip: Můžete doplnit česnekovým dipem, který si připravíte z 200 ml zakysané smetany, prolisovaného stroužku česneku, soli, čerstvě mletého pepře a lžičky hořčice.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Ještě než zemřela, zabalila Britka 18 narozeninových dárků pro syna

Moderátorka britské televizní stanice BBC Rachael Blandová se synem Freddiem v...

Čtyřicetiletá moderátorka televizní stanice BBC Rachael Blandová prohrála na začátku září dvouletý boj se zákeřnou...



Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Provident Financial s.r.o.
Specialista péče o zákazníky v terénu

Provident Financial s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj



Najdete na iDNES.cz