Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na trauma ze školní jídelny a dejte šanci růžičkové kapustě

  1:17aktualizováno  1:17
Rozvařená, hořká a bez tvaru, tak si tuto tradiční zimní zeleninu většina z nás pamatuje z obědů ve škole. Jenže když dáte růžičkové kapustě tu správnou péči, můžete se s ní znovu spřátelit nebo se dokonce zamilovat. Zkuste ji zapečenou, s masem nebo jako hlavní ingredienci teplého salátu.

Quiche s růžičkovou kapustou | foto: Profimedia.cz

Hlavními přednostmi růžičkové kapusty jsou křehkost, hořko-sladká chuť a zajímavá struktura. To vše můžete snadno „zabít“, když ji budete příliš dlouho vařit nebo péct. Nekonečná tepelná úprava navíc zničí vše dobré, co tato pozoruhodná zelenina může přinést našemu tělu.

Možná jste nevěděli, že kapustičky posilují imunitní systém (což se teď v době viróz celkem hodí), pomáhají při hubnutí i detoxikaci, zvyšují pevnost pleti a vlasů, zlepšují krvetvorbu a působí blahodárně na nervový systém.

Takže s nimi zacházejte opatrně, dlouho je netrapte a ony se vám odvděčí skvělým chuťovým zážitkem, který budete chtít zažít zas a znovu.

Teplý salát s růžičkovou kapustou, hruškami a ořechy

Teplý salát s růžičkovou kapustou a vlašskými přechy

Ingredience:

  • 400 g růžičkové kapusty
  • sůl
  • 2-3 lžíce másla
  • 1 hruška
  • citronová šťáva
  • kanadské brusinky namočené do vlažné vody
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Růžičkové kapustičky očistíme, odřízneme košťál a pokud nejsou moc pěkné, oloupeme jednu až dvě vrstvy. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kousky. Zakápneme citronem, aby neztmavly.
  2. Kapustičky překrájíme na poloviny, nebo na čtvrtiny, osolíme a orestujeme na másle. Nakonec přidáme nakrájené hrušky, přikryjeme poklicí a necháme krátce prohřát.
  3. Přesuneme na talíře, zasypeme scezenými kanadskými brusinkami a vlašskými ořechy. Pokapeme medem.

Tip: Salát můžete také podávat s orestovanou slaninou a pokapat balzamikovým krémem.

Quiche s růžičkovou kapustou

Quiche s růžičkovou kapustou

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 6 vajec
  • sůl
  • 4 lžíce studené vody
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 3 brambory
  • 70 g parmazánu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Odvážíme mouku, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo, jedno vejce, špetku soli a čtyři lžíce studené vody. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet nejméně dvě hodiny.
  2. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím kulatou formu na koláč, přebytečné okraje odřízneme. Těsto propícháme vidličkou, překryjeme pečicím papírem nebo alobalem a zasypeme suchými luštěninami. Pečeme asi 15 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
  3. Mezitím si předvaříme kapustičky a brambory překrojené na čtvrtiny v osolené vodě (bude to trvat 5 až 10 minut). Scedíme. V misce rozšleháme pět vajec, přimícháme smetanu a strouhaný parmazán, osolíme a lehce dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem.
  4. Vaječnou směs nalijeme na předpečené těsto, poklademe kapustičkami a nakrájenými brambory a dáme péct ještě na 25 minut.

Tip: Místo muškátového oříšku můžete použít i výraznější koření, skvělá je třeba směs ras el hanout nebo kari.

Kuřecí paličky s kapustičkovou oblohou

Kuřecí paličky s růžičkovou kapustou

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • směs koření (mletá paprika, kurkuma, římský kmín aj.)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 8 kuřecích paliček
  • rostlinný olej
  • 400 g menších brambor
  • 400 g růžičkové kapusty

Pracovní postup:

  1. Jogurt, koření a prolisovaný česnek smícháme v misce. Podle chuti osolíme a opepříme. Paličky nařízneme na několika místech, aby lépe přijaly chuť marinády, a do jogurtové směsi je nejméně na hodinu naložíme.
  2. Grilovací mřížku potřeme trochou oleje, vložíme pod ni plech a paličky v troubě (nebo na grilu) opékáme ze všech stran dozlatova.
  3. Kapustičku očistíme, omyjeme a osušíme. Brambory překrojíme na měsíčky a všechnu zeleninu nasypeme do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem. Pokapeme olejem a za občasného promíchání pečeme 15 až 20 minut na 190 °C. Nakonec osolíme a opepříme.
  4. Kuřecí paličky podáváme s opečenou zeleninou.

Tip: Můžete doplnit česnekovým dipem, který si připravíte z 200 ml zakysané smetany, prolisovaného stroužku česneku, soli, čerstvě mletého pepře a lžičky hořčice.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...



Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...

Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

Škvarkoví šneci

Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Arome.cz Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...

Najdete na iDNES.cz