Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

  0:01aktualizováno  0:01
Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli pěstitelské vášni, možná je té úrody na vás najednou trochu moc. Přečtěte si, jak co nejlépe rajčata skladovat a jak si na nich parádně pochutnat.

Rajčatová sezona je v plném proudu. | foto: www.akademiekvality.cz

Fotogalerie

Rajčata máme my Češi stále raději, což dokazují i data Českého statistického úřadu. Podle nich dosahovala průměrná roční spotřeba této zeleniny v roce 1992 přibližně 7 kg na osobu, v roce 2016 to ovšem bylo již 12 kg.

Za dobrá rajčata jsme ochotni si také připlatit a mnoho lidí sklízí svá vlastní, třeba jen na balkoně.

V případě, že si rajčata pěstujete sami, nemusíte se bát, že by chutnala „papírově“ a voněla jako plastová napodobenina. Ale při nákupu se člověk může lehce spálit. I v obchodě ovšem můžete sehnat opravdu chutné plody, stačí jen vědět, jak si co nejlépe vybrat.

Rajčata

„Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ radí Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy .

„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené,“ dodává.

Obecně pak platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. I to je pro zákazníka určitým signálem - pod vlastní značkou si totiž slušný farmář nedovolí nabízet nekvalitní zboží.

Skladování rajčat

  • Nejlepší je konzumovat rajčata krátce po utržení. K dlouhému skladování nejsou vhodná a nedělá jim dobře ani příliš chladný vzduch v ledničce – ztrácejí pak chuť.
  • Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V ledničce ztratí působením chladného vzduchu chuť.
  • Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a tím se jejich dužina stává moučnatou.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem

Ingredience na 2 porce:

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem
  • 4 velká rajčata
  • 1⁄2 hrnku kuskusu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • nať z jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • snítka hladkolisté petrželky
  • 60 g balkánského sýra
  • špetka mletého římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a na spodní straně je lehce seřízneme, aby se nekutálela. Pak odřízneme vršek, jako pokličku, a opatrně je vydlabeme. Dužinu nasekáme a dáme stranou.
  2. Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem. Přikryjeme a necháme asi 10 minut odstát. Měla by se vsáknout všechna tekutina.
  3. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. Cibulkovou nať a hladkolistou petrželku nasekáme najemno. Balkánský sýr nadrobíme nebo nastrouháme.
  4. Vše přidáme do nabobtnalého kuskusu, dochutíme římským kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec do směsi vmíchejte polovinu nasekané dužiny z rajčat (zbytek využijeme třeba do polévky).
  5. Kuskusovou směsí naplníme rajčata, přiklopíme je odříznutým vrškem a pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Tip: Místo balkánského sýra můžete použít čerstvý kozí sýr nebo cottage.

Polévka z rajčat a řapíkatého celeru

Ingredience na 6-8 porcí:

Polévka z rajačat a řapíkatého celeru
  • 1,5 kg rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Pracovní postup:

  1. Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme nakrájený celer a ještě chvíli opékáme. Pak vsypeme nakrájená rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pět minut dusit.
  4. Potom k rajčatům do hrnce přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a necháme asi 10 minut vařit.
  5. Hotovou polévku dohladka rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si necháme na dekoraci).
  6. Podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

Tip: Polévku můžete před podáváním pokapat balzamikovým krémem.

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou

Ingredience na 4 porce:

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
  • 1 salátová okurka
  • 500 g rajčat
  • 2 červené cibule
  • 1 svazek máty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Pracovní postup:

  1. V malé misce si připravíme dresink - smícháme olivový olej, citronovou šťávu a sůl a dobře prošleháme.
  2. Salátovou okurku omyjeme a pokrájíme na kostičky (můžeme ji také oloupat, ale není to nutné). Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  3. Okurku a rajčata přesuneme do salátové mísy, přidáme nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou čerstvou mátu.
  4. Vše zalijeme připraveným dresinkem a dobře promícháme.

Tip: Do salátu můžete přidat také nakrájený balkánský sýr a černé olivy.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...



Najdete na iDNES.cz