Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

  0:01aktualizováno  0:01
Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli pěstitelské vášni, možná je té úrody na vás najednou trochu moc. Přečtěte si, jak co nejlépe rajčata skladovat a jak si na nich parádně pochutnat.

Rajčatová sezona je v plném proudu. | foto: www.akademiekvality.cz

Fotogalerie

Rajčata máme my Češi stále raději, což dokazují i data Českého statistického úřadu. Podle nich dosahovala průměrná roční spotřeba této zeleniny v roce 1992 přibližně 7 kg na osobu, v roce 2016 to ovšem bylo již 12 kg.

Za dobrá rajčata jsme ochotni si také připlatit a mnoho lidí sklízí svá vlastní, třeba jen na balkoně.

V případě, že si rajčata pěstujete sami, nemusíte se bát, že by chutnala „papírově“ a voněla jako plastová napodobenina. Ale při nákupu se člověk může lehce spálit. I v obchodě ovšem můžete sehnat opravdu chutné plody, stačí jen vědět, jak si co nejlépe vybrat.

Rajčata

„Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ radí Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy .

„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené,“ dodává.

Obecně pak platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. I to je pro zákazníka určitým signálem - pod vlastní značkou si totiž slušný farmář nedovolí nabízet nekvalitní zboží.

Skladování rajčat

  • Nejlepší je konzumovat rajčata krátce po utržení. K dlouhému skladování nejsou vhodná a nedělá jim dobře ani příliš chladný vzduch v ledničce – ztrácejí pak chuť.
  • Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V ledničce ztratí působením chladného vzduchu chuť.
  • Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a tím se jejich dužina stává moučnatou.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem

Ingredience na 2 porce:

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem
  • 4 velká rajčata
  • 1⁄2 hrnku kuskusu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • nať z jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • snítka hladkolisté petrželky
  • 60 g balkánského sýra
  • špetka mletého římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a na spodní straně je lehce seřízneme, aby se nekutálela. Pak odřízneme vršek, jako pokličku, a opatrně je vydlabeme. Dužinu nasekáme a dáme stranou.
  2. Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem. Přikryjeme a necháme asi 10 minut odstát. Měla by se vsáknout všechna tekutina.
  3. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. Cibulkovou nať a hladkolistou petrželku nasekáme najemno. Balkánský sýr nadrobíme nebo nastrouháme.
  4. Vše přidáme do nabobtnalého kuskusu, dochutíme římským kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec do směsi vmíchejte polovinu nasekané dužiny z rajčat (zbytek využijeme třeba do polévky).
  5. Kuskusovou směsí naplníme rajčata, přiklopíme je odříznutým vrškem a pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Tip: Místo balkánského sýra můžete použít čerstvý kozí sýr nebo cottage.

Polévka z rajčat a řapíkatého celeru

Ingredience na 6-8 porcí:

Polévka z rajačat a řapíkatého celeru
  • 1,5 kg rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Pracovní postup:

  1. Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme nakrájený celer a ještě chvíli opékáme. Pak vsypeme nakrájená rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pět minut dusit.
  4. Potom k rajčatům do hrnce přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a necháme asi 10 minut vařit.
  5. Hotovou polévku dohladka rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si necháme na dekoraci).
  6. Podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

Tip: Polévku můžete před podáváním pokapat balzamikovým krémem.

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou

Ingredience na 4 porce:

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
  • 1 salátová okurka
  • 500 g rajčat
  • 2 červené cibule
  • 1 svazek máty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Pracovní postup:

  1. V malé misce si připravíme dresink - smícháme olivový olej, citronovou šťávu a sůl a dobře prošleháme.
  2. Salátovou okurku omyjeme a pokrájíme na kostičky (můžeme ji také oloupat, ale není to nutné). Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  3. Okurku a rajčata přesuneme do salátové mísy, přidáme nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou čerstvou mátu.
  4. Vše zalijeme připraveným dresinkem a dobře promícháme.

Tip: Do salátu můžete přidat také nakrájený balkánský sýr a černé olivy.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Škola líčení: Jemný plesový make-up

Škola líčení: Jemný plesový make-up

Arome.cz Decentní líčení nutně neznamená, že se musíte držet zpátky a neužít si tak trochu jiný, slavnostnější makeup. Mějte však...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz