Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mléko nemusíte jenom pít: zkuste tartaletku nebo quiche se slaninou

  0:46aktualizováno  0:46
Bez mléka a výrobků z něj si málokdo z nás dovede představit vaření. Oslavuje ho i právě probíhající kulinární festival MilkParade a při té příležitosti se s námi o své recepty z mléka a smetany podělili dva špičkoví šéfkuchaři.

Čokoládová tartaletka | foto: www.milkparade.cz

Čokoládová tartaletka

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

MilkParade

V rámci festivalu připravili šéfkuchaři vybraných restaurací speciální  "mléčné" menu za zvýhodněnou cenu. Seznam zapojených restaurací a další informace najdete zde.

Zpracování mléka

Křehké těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 210 g hladké mouky
  • citronová (limetková) kůra
  • špetka soli a vanilky

Náplň:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %)
  • 400 g smetany (obsah tuku 30 %)
  • 30 g medu (cca 1 lžíce)
  • 50 g másla
  • Likér (kávový, amaretto, pomerančový…)

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme tartaletkové formičky a upečeme při 180°C dozlatova.  
  2. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté vyšleháme ponorným mixérem.
  3. Těsto vyklopíme z formiček, naplníme teplým krémem, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.

Quiche Lorraine

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

Quiche Lorraine se salátkem

Suroviny (na korpus 25 cm v průměru):

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 4 vejce
  • 200 g slaniny
  • 160 g francouzského sýru (např. gruyere)
  • 4 větší šalotky
  • snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany 30%
  • sůl, pepř, muškátový květ

  1. Z mouky, másla vejce a špetky soli vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme.
  3. Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou ze sladké a zakysané smetany, 3 vajec a koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.

Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty

Podle šéfkuchaře restaurace v hotelu Alexandria v Luhačovicích

Terinka z kozího sýra

Pro 5 osob:

  • 250 g kozího sýru
  • 250 g čerstvého chřestu
  • 150 g sušených rajčat
  • 150 g čerstvé červené řepy
  • 1/2 plátku želatiny
  • bylinky

  1. Zelený a bílý chřest uvaříme v osolené vodě a necháme zchladit. Do vývaru přidáme 1/2 plátku želatiny (dle návodu tak, aby hmota po vychladnutí ztuhla), nakrájený chřest a sušená rajčata.
  2. Do malých tvořítek vlijeme na dno část hmoty, na ni vložíme plátek kozího sýru a zalijeme po okraj. Po ztuhnutí vyklopíme krátkým ponořením formy do teplé vody. Zdobíme růžičkami červené řepy.

 

Domácí jahodový knedlíček

podle šéfkuchaře restaurantu Alexandria v Luhačovicích

Domácí jahodový knedlíček

Pro 5 osob:

  • 375 g mouky
  • 1 vajíčko
  • 175 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 250 g jahod
  • na ozdobu: máslo, tvaroh, cukr

  1.  Do misky dáme hrubou mouku, špetku soli, žloutek a kvásek, který jsme si připravili z mléka, kvasnic a lžičky cukru. Dle potřeby přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které necháme kynout. 
  2. Tvoříme malé knedlíčky a plníme je čerstvými jahodami. Po uvaření ve vroucí vodě je sypeme tvarohem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

Máte chuť na šťavnaté maso? Upečte si králíka s hořčicí na smetaně podle receptu Dity P. :

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.