Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mléko nemusíte jenom pít: zkuste tartaletku nebo quiche se slaninou

  0:46aktualizováno  0:46
Bez mléka a výrobků z něj si málokdo z nás dovede představit vaření. Oslavuje ho i právě probíhající kulinární festival MilkParade a při té příležitosti se s námi o své recepty z mléka a smetany podělili dva špičkoví šéfkuchaři.

Čokoládová tartaletka | foto: www.milkparade.cz

Čokoládová tartaletka

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

MilkParade

V rámci festivalu připravili šéfkuchaři vybraných restaurací speciální  "mléčné" menu za zvýhodněnou cenu. Seznam zapojených restaurací a další informace najdete zde.

Zpracování mléka

Křehké těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 210 g hladké mouky
  • citronová (limetková) kůra
  • špetka soli a vanilky

Náplň:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %)
  • 400 g smetany (obsah tuku 30 %)
  • 30 g medu (cca 1 lžíce)
  • 50 g másla
  • Likér (kávový, amaretto, pomerančový…)

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme tartaletkové formičky a upečeme při 180°C dozlatova.  
  2. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté vyšleháme ponorným mixérem.
  3. Těsto vyklopíme z formiček, naplníme teplým krémem, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.

Quiche Lorraine

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

Quiche Lorraine se salátkem

Suroviny (na korpus 25 cm v průměru):

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 4 vejce
  • 200 g slaniny
  • 160 g francouzského sýru (např. gruyere)
  • 4 větší šalotky
  • snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany 30%
  • sůl, pepř, muškátový květ

  1. Z mouky, másla vejce a špetky soli vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme.
  3. Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou ze sladké a zakysané smetany, 3 vajec a koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.

Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty

Podle šéfkuchaře restaurace v hotelu Alexandria v Luhačovicích

Terinka z kozího sýra

Pro 5 osob:

  • 250 g kozího sýru
  • 250 g čerstvého chřestu
  • 150 g sušených rajčat
  • 150 g čerstvé červené řepy
  • 1/2 plátku želatiny
  • bylinky

  1. Zelený a bílý chřest uvaříme v osolené vodě a necháme zchladit. Do vývaru přidáme 1/2 plátku želatiny (dle návodu tak, aby hmota po vychladnutí ztuhla), nakrájený chřest a sušená rajčata.
  2. Do malých tvořítek vlijeme na dno část hmoty, na ni vložíme plátek kozího sýru a zalijeme po okraj. Po ztuhnutí vyklopíme krátkým ponořením formy do teplé vody. Zdobíme růžičkami červené řepy.

 

Domácí jahodový knedlíček

podle šéfkuchaře restaurantu Alexandria v Luhačovicích

Domácí jahodový knedlíček

Pro 5 osob:

  • 375 g mouky
  • 1 vajíčko
  • 175 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 250 g jahod
  • na ozdobu: máslo, tvaroh, cukr

  1.  Do misky dáme hrubou mouku, špetku soli, žloutek a kvásek, který jsme si připravili z mléka, kvasnic a lžičky cukru. Dle potřeby přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které necháme kynout. 
  2. Tvoříme malé knedlíčky a plníme je čerstvými jahodami. Po uvaření ve vroucí vodě je sypeme tvarohem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

Máte chuť na šťavnaté maso? Upečte si králíka s hořčicí na smetaně podle receptu Dity P. :

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz