Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

aktualizováno 
Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic našeho národního gastronomického pokladu. Jejich společným jmenovatelem je ingredience, která právem patří mezi superpotraviny. Je totiž nejen chutná, ale také nesmírně zdravá.

Česko patří mezi největší světové producenty máku, který se využívá zejména v potravinářství. U buchet a makovců to ovšem nekončí, stále zajímavější roli hraje mák v jídelníčku těch, kdo holdují zdravému životnímu stylu nebo módním stravovacím trendům, jako je veganství.

Fotogalerie

Za velkou oblibou máku jako ingredience při přípravě teplých i studených pokrmů, kaší nebo třeba rostlinných nápojů či smoothie, stojí nejen jeho „oříšková“ chuť, ale především úžasné výživové hodnoty.

Mezi superpotraviny jej katapultuje už obsah vápníku, kterého se ve 100 gramech máku nachází až 1 400 miligramů, což je až dvanáctkrát více než u mléka a třikrát více než v případě sýrů. „Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo,“ doplňuje Tomáš Němec, zakladatel projektu sdružujícího české farmáře.

Z vitaminů skupiny B jsou v něm zastoupeny hlavně B1 a B12. Kromě toho jsou maková semínka zdrojem vitaminu E, rostlinných bílkovin a vlákniny.

Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Mák se v kuchyni používá nejčastěji čerstvě mletý nebo vcelku a stále větší oblibu si získává také makový olej, který zlepšuje chuť jídel a má mnoho pozitivních účinků. Kromě toho se dá skvěle využít i kosmeticky.

„Nejlepší je mák kupovat přímo od pěstitelů a farmářů, či v prodejnách, které garantují původ výrobků. Tak máte jistotu, že se jedná o mák domácí, tedy český, a ne z dovozu,“ doporučuje Tomáš Němec, podle kterého je pěstování máku a jeho technologie v České republice pod pečlivým státním dozorem.

Potravinářský mák se prodává nemletý i mletý. „Jelikož má tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím, a to buď na makovém mlýnku nebo ručním mlýnku na kávu,“ radí Tomáš Němec. Vybírejte přitom takový mák, který nemá porušená a rozdrcena semínka.

Mák by se měl skladovat v suchu a při teplotě do 25 °C. Pokud ho umelete více, než jste schopni v tu chvíli spotřebovat, uchovávejte zbytek v uzavíratelné skleničce nebo sáčku v mrazáku.

Babiččin makovec

Ingredience:

Babiččin makovec
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1/2 lžičky oleje
  • 2-3 lžíce mléka
  • 150 g másla + na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • 5 kapek oleje
  • 8 lžic mléka

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny smícháme v kastrůlku a krátce povaříme. Necháme vychladnout.
  2. Hladkou mouku odvážíme na vál a smícháme s práškem do pečiva. Pak přidáme cukr, vejce, olej, mléko a nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku na prst silnou a ze dvou třetin ji potřeme náplní.
  4. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Před podáváním necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Do náplně můžete přidat nastrouhanou malou hrušku, bude vláčnější.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.