Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Léto chutná po ovoci: knedlíky,sladké rizoto i džem z jahod či meruněk

  3:35aktualizováno  3:35
Už nevíte, co s úrodou jahod a meruněk? Uvařte si lahodné tvarohové knedlíčky s ovocnou omáčkou, sladké rizoto nebo koláč podle italského receptu. Můžete také naplnit kuřecí prsa meruňkami, spojit chuť jahod a avokáda v osvěžujícím salátu nebo si to vše uchovat na zimu v zavařovačce.

Tvarohové knedlíky s jahodami | foto: hotel Horizont

Tvarohové knedlíky s jahodovou, nebo meruňkovou omáčkou

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Tvarohové knedlíky plněné meruňkami
  • 400 g tvarohu
  • 2 ks žemle
  • 120 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 120 g hrubé mouky
  • 600 g jahod nebo meruněk
  • 80 g cukr moučka
  • vanilkový cukr
  • špetka soli

  1. Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, tvarohu,soli a vajec uděláme těsto.

  2. Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě. Při vaření knedlíčky odlepujeme ode dna, aby se nám nepřipálily.

  3. Mezitím si ze 400 g očištěných a nakrájených jahod, nebo meruněk (oloupaných) a poloviny cukru uvaříme omáčku. Ovoce dáme do hrnce s vodou tak, aby bylo ponořené, zahříváme do 80 °C a pomalu mícháme do změknutí. Přidáme druhou polovinou cukru, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. Hmotu rozmixujeme a dáme vychladit.

  4. Uvařené knedlíčky vyjmeme, pokládáme na střed talíře a kolem nich nalijeme omáčku, kterou dozdobíme nakrájeným zbytkem ovoce a čerstvou mátou. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rizoto s ovocem

podle receptu šéfkuchaře restaurantu Fregatta

Vanilkové rizoto s ovocem

Na 1 porci:

  • 50 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1/4  vanilkového lusku
  • 40 ml smetany
  • 25 g másla
  • 20 g cukru krystal
  • ovoce podle potřeby

  1. Na másle orestujeme rýži arborio nebo carnaroli, zalijeme plnotučným mlékem tak, aby rýže byla ponořena. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho semínka i lusk samotný přidáme do mléka.

  2. Necháme vše pomalu hřát pod pokličkou na co nejmenším plamenu. Zkoušíme rýži, dokud není al dente, v případě potřeby přidáme ještě mléko. Jakmile je rýže skoro hotová, přidáme malé množství mléka.

  3. Po uvaření rozdělíme na talíře a ozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Pevnější ovoce přidáme k rizotu už během vaření. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Zkuste si upéct také voňavý linecký koláč s jahodami po italsku:

Kuřecí prsíčka plněná meruňkami

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Kuřecí prso plněné meruňkami s kuskusem
  • 600 g kuřecích řízků
  • chilli omáčka
  • 120 g meruněk
  • olivový olej
  • koření na kuře
  • 400 g kuskusu
  • kedlubna
  • cuketa
  • mrkev
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • 40 g mozzarelly
  • hořčice
  • 60 g másla

  1. Maso odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a meruňkami, okořeníme kořením na kuře.

  2. Kuskus připravíme podle obvyklého receptu. Očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na olivovém oleji a smícháme s kuskusem a dochutíme podle potřeby. Maso orestujeme na přepuštěném másle po obou stranách. Jakmile je maso hotové, z výpeku si připravíme omáčku z hořčice, vína, smetany a chilli omáčky. Na talíř dáme kuskus, přidáme omáčku a na to klademe maso, které dozdobíme čerstvými bylinkami.

Kuřecí prso na citronovém pepři se salátem z avokáda, jahod a polníčku

podle šéfkuchaře restaurace Na Krásné vyhlídce v Praze

Osvěžující salát s avokádem a jahodami

Na 4 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • citronový pepř
  • šalvěj, tymián,oregano
  • mořská sůl
  • olivový olej

Salát:

  • 2 zralá avokáda
  • 200 g jahod
  • 200 g polníčku

Na zálivku:

  • 10 g medu
  • 50 ml olivového oleje
  • 20 ml balsamikového octa
  • 1/2 chili (můžeme vynechat)
  • sůl

  1. Kuřecí prsa potřeme olivovým olejem, přidáme citronový pepř a nasekané bylinky a ogrilujeme.
  2. Nakrájíme si jahody a avokádo, očistíme polníček.V olivovém oleji rozmícháme balsamikový ocet med a chilli papričku, lehce osolíme.
  3. Salát promícháme se zálivkou a poklademe na něj grilovaná kuřecí prsa.

Džem, nebo marmeláda z pekárny

V pekárně si můžete udělat i džem nebo marmeládu.
  • 1 kg čerstvého ovoce
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • cukr
  • 1 Gelfix (nebo želírovací cukr)

  1. Omyté, případně vypeckované a čisté ovoce dáváme do formy pekárny na malé kousky pokrájené, alespoň na půlky podle druhu ovoce. Rybíz, angrešt a podobné ovoce je nutné rozmixovat. Můžeme použít Gelfix, nebo vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Dbejte na pokyny na sáčku, důležitý je zejména poměr ovoce a cukru.

  2. Nakrájené kousky ovoce vložíme do formy, kde musí být hnětače. Posypeme cukrem, Gelfixem a kyselinou citronovou a spustíme program Džem / Marmeláda.

  3. Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme džem do připravených, čistých sklenic. Nesmí se plnit až po samý okraj. Hned uzavíráme jedním otočením víčka, aby se víčko chytlo, a po deseti minutách víčko dotáčíme a po úplném zchladnutí ukládáme do chladna.

Nemáte pekárnu? Tak si udělejte jahodovou marmeládu podle obrazového návodu krok za krokem nebo podle následujícího videa:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz