Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Léto chutná po ovoci: knedlíky,sladké rizoto i džem z jahod či meruněk

  3:35aktualizováno  3:35
Už nevíte, co s úrodou jahod a meruněk? Uvařte si lahodné tvarohové knedlíčky s ovocnou omáčkou, sladké rizoto nebo koláč podle italského receptu. Můžete také naplnit kuřecí prsa meruňkami, spojit chuť jahod a avokáda v osvěžujícím salátu nebo si to vše uchovat na zimu v zavařovačce.

Tvarohové knedlíky s jahodami | foto: hotel Horizont

Tvarohové knedlíky s jahodovou, nebo meruňkovou omáčkou

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Tvarohové knedlíky plněné meruňkami
  • 400 g tvarohu
  • 2 ks žemle
  • 120 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 120 g hrubé mouky
  • 600 g jahod nebo meruněk
  • 80 g cukr moučka
  • vanilkový cukr
  • špetka soli

  1. Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, tvarohu,soli a vajec uděláme těsto.

  2. Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě. Při vaření knedlíčky odlepujeme ode dna, aby se nám nepřipálily.

  3. Mezitím si ze 400 g očištěných a nakrájených jahod, nebo meruněk (oloupaných) a poloviny cukru uvaříme omáčku. Ovoce dáme do hrnce s vodou tak, aby bylo ponořené, zahříváme do 80 °C a pomalu mícháme do změknutí. Přidáme druhou polovinou cukru, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. Hmotu rozmixujeme a dáme vychladit.

  4. Uvařené knedlíčky vyjmeme, pokládáme na střed talíře a kolem nich nalijeme omáčku, kterou dozdobíme nakrájeným zbytkem ovoce a čerstvou mátou. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rizoto s ovocem

podle receptu šéfkuchaře restaurantu Fregatta

Vanilkové rizoto s ovocem

Na 1 porci:

  • 50 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1/4  vanilkového lusku
  • 40 ml smetany
  • 25 g másla
  • 20 g cukru krystal
  • ovoce podle potřeby

  1. Na másle orestujeme rýži arborio nebo carnaroli, zalijeme plnotučným mlékem tak, aby rýže byla ponořena. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho semínka i lusk samotný přidáme do mléka.

  2. Necháme vše pomalu hřát pod pokličkou na co nejmenším plamenu. Zkoušíme rýži, dokud není al dente, v případě potřeby přidáme ještě mléko. Jakmile je rýže skoro hotová, přidáme malé množství mléka.

  3. Po uvaření rozdělíme na talíře a ozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Pevnější ovoce přidáme k rizotu už během vaření. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Zkuste si upéct také voňavý linecký koláč s jahodami po italsku:

Kuřecí prsíčka plněná meruňkami

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Kuřecí prso plněné meruňkami s kuskusem
  • 600 g kuřecích řízků
  • chilli omáčka
  • 120 g meruněk
  • olivový olej
  • koření na kuře
  • 400 g kuskusu
  • kedlubna
  • cuketa
  • mrkev
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • 40 g mozzarelly
  • hořčice
  • 60 g másla

  1. Maso odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a meruňkami, okořeníme kořením na kuře.

  2. Kuskus připravíme podle obvyklého receptu. Očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na olivovém oleji a smícháme s kuskusem a dochutíme podle potřeby. Maso orestujeme na přepuštěném másle po obou stranách. Jakmile je maso hotové, z výpeku si připravíme omáčku z hořčice, vína, smetany a chilli omáčky. Na talíř dáme kuskus, přidáme omáčku a na to klademe maso, které dozdobíme čerstvými bylinkami.

Kuřecí prso na citronovém pepři se salátem z avokáda, jahod a polníčku

podle šéfkuchaře restaurace Na Krásné vyhlídce v Praze

Osvěžující salát s avokádem a jahodami

Na 4 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • citronový pepř
  • šalvěj, tymián,oregano
  • mořská sůl
  • olivový olej

Salát:

  • 2 zralá avokáda
  • 200 g jahod
  • 200 g polníčku

Na zálivku:

  • 10 g medu
  • 50 ml olivového oleje
  • 20 ml balsamikového octa
  • 1/2 chili (můžeme vynechat)
  • sůl

  1. Kuřecí prsa potřeme olivovým olejem, přidáme citronový pepř a nasekané bylinky a ogrilujeme.
  2. Nakrájíme si jahody a avokádo, očistíme polníček.V olivovém oleji rozmícháme balsamikový ocet med a chilli papričku, lehce osolíme.
  3. Salát promícháme se zálivkou a poklademe na něj grilovaná kuřecí prsa.

Džem, nebo marmeláda z pekárny

V pekárně si můžete udělat i džem nebo marmeládu.
  • 1 kg čerstvého ovoce
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • cukr
  • 1 Gelfix (nebo želírovací cukr)

  1. Omyté, případně vypeckované a čisté ovoce dáváme do formy pekárny na malé kousky pokrájené, alespoň na půlky podle druhu ovoce. Rybíz, angrešt a podobné ovoce je nutné rozmixovat. Můžeme použít Gelfix, nebo vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Dbejte na pokyny na sáčku, důležitý je zejména poměr ovoce a cukru.

  2. Nakrájené kousky ovoce vložíme do formy, kde musí být hnětače. Posypeme cukrem, Gelfixem a kyselinou citronovou a spustíme program Džem / Marmeláda.

  3. Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme džem do připravených, čistých sklenic. Nesmí se plnit až po samý okraj. Hned uzavíráme jedním otočením víčka, aby se víčko chytlo, a po deseti minutách víčko dotáčíme a po úplném zchladnutí ukládáme do chladna.

Nemáte pekárnu? Tak si udělejte jahodovou marmeládu podle obrazového návodu krok za krokem nebo podle následujícího videa:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.