Špíz z panenky, brambor, jablek a sušených švestek
Ingredience:
- 600 g vepřové panenky
- 400 g brambor typu A
- 4 jablka
- 200 g sušených švestek
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Pracovní postup:
- Panenku nakrájejte na menší kousky. Osolte je a opepřete. Očištěné brambory nakrájejte na plátky, jablka na menší kousky. Maso, brambory a jablka spolu se švestkami napichujte na grilovací jehly.
- Špízy potřete olivovým olejem a grilujte ze všech stran dozlatova, asi 15 minut. Podávejte s hořčicí.
Jablka v karamelu na tři způsoby
Suroviny:
- 6 jablek
- 400 g třtinového cukru
- 200 ml vody
Na ozdobu:
- pestré zdobení
- nesolené arašídy
- plátkové mandle
Pracovní postup:
- Jablka pečlivě omyjeme a osušíme. Aby se nám při máčení v karamelu lépe držela, zapíchneme do nich špejle. Arašídy nasypeme do sáčku a rozdrtíme paličkou na maso.
- Vodu nalijeme do hrnce a nasypeme do ní cukr. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách nám směs zkaramelizuje.
- Jablka naskládáme na pečící papír, vezmeme si lžíci a jablka polijeme karamelem. Hned je posypeme arašídy, mandlemi nebo zdobením. Jablka odložíme na pečící papír, kde necháme karamel ztuhnout.
Tip: Zkuste i jiné polevy, čokoládovou či citronovou. Variant je mnoho.
Čatní z jablek
Ingredience:
- 6 středně velkých jablek
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 roličky skořice
- 1 lžička anýzu
- sušené a nadrcené chilli papričky
- 5 hřebíčků
- 1 lžička kari
- 2 lžíce rozinek
- 4 lžíce cukru, nejlépe hnědého
Pracovní postup:
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V nerezovém hrnci dostatečně rozehřejte olej. Přidejte zázvor, skořici, anýz, chilli papričky a hřebíček. Za stálého míchání restujte asi půl minuty. Přidejte kari, jablka a rozinky, míchejte asi 6 minut. Potom přidejte 4 lžíce vody, přikryjte hrnec pokličkou a vařte asi čtvrt hodiny. Často míchejte.
- Jakmile jablka změknou a téměř se rozvaří, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Čatní podávejte jako přílohu či omáčku ke grilovanému masu.
Růžičky z jablek
Ingredience:
- 300 g listového těsta
- 4 jablka
- 1 citron
- 20 g másla
- skořice
- třtinový cukr
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.
- Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Plátky jablek rozprostřeme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.
Tip: Stejným způsobem můžeme připravit i hruškové růžičky.
Jablečné sušenky bez přidaného cukru
Ingredience:
- 1 větší jablko
- 70 g strouhaného kokosu
- 60 g ovesných vloček
- 150 g rozinek
- 1/2 lžičky skořice
- olej
- špetka soli
Pracovní postup:
- Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle. Rozinky posekáme na malé kousky. Tyto dvě ingredience smícháme s ovesnými vločkami. Přidáme kokos, skořici, sůl a přilijeme horkou vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Zamícháme a kaši necháme alespoň 3 hodiny odstát.
- Plech vyložíme pečicím papírem. Tvarujeme sušenkové placky. Povrch potřeme olejem. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.
Jablečné muffiny s lískovými oříšky
Ingredience:
- 2 jablka (asi 400 g)
- 180 g rostlinného tuku (pokojová teplota)
- 180 g cukru
- 1 vejce
- 330 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 15 g kakao na vaření
- 2 špetky soli
- 100 ml mléka
- 25 g lískových oříšků (drcené nebo prášek)
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 200 °C (konvektor na 180 °C). Do formy na muffiny nebo papírových formiček vložíme jablka nakrájená na malé kousky.
- Na přípravu těsta ručním mixérem ušleháme 100 g tuku a 100 g cukru do hladka. Poté opatrně přidáme vejce. Smícháme 200 g mouky, kypřící prášek, kakao, špetku soli a mléko a opatrně přidáme do těsta. Přidáme kousky jablek. Smícháme 80 g cukru, špetku soli, 130 g mouky a lískové oříšky. V hrnci rozpustíme 80 g tuku a poté přimícháme cukr.
- Těsto přelejeme do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Tip: Nastříháme pečící papír na 13-14 cm čtverce a vložíme do formy na muffiny. Jako obvykle naplníme těstem.
Jablečná pochoutka pro diabetiky
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
- máslo na vymazání
Na potření:
- 1 vejce
Náplň:
- 1 kg jablek
- 8 tablet náhradního sladidla
- vanilkový pudink bez cukru
- 1 lžíce horké vody
- 1⁄2 lžičky skořice
Pracovní postup:
- Formu na koláč vymažeme máslem. Mouku společně s práškem do pečiva prosejeme. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Mléko vyšleháme s vejci a smícháme ho se směsí prášku do pečiva a mouky. Nakonec přidáme máslo. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijeme do něj mléko. Těsto necháme v lednici 30 minut odpočinout.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V lžíci teplé vody rozpustíme sladidlo. Jablka smícháme s rozpuštěným sladidlem, vanilkovým pudinkem a skořicí.
- Těsto rozdělíme na tři části. Dvě části spojíme a vyválíme dle velikosti formy, ve které budeme jablka péct. Těsto zaprášíme oříšky a poklademe na něj jablečnou směs. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na plátky a poklademe na jablka. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.
Bezlepkový jablečný koláč
Těsto:
- 200 g bezlepkové mouky
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- Špetka soli
Náplň:
- 5 jablek
- 3 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- 5 lžiček meruňkové zavařeniny
- 2 lžíce slivovice
Pracovní postup:
- Mouku zapracujeme s máslem a žloutkem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
- Formu vytřeme máslem. Do ní vtlačíme těsto a nezapomeneme na okraje. Jablka pokrájíme na plátky a vyložíme jimi těsto. Poklademe plátky másla, zasypeme cukrem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na 45 minut.
- Alkohol mírně zahřejeme a rozmícháme se zavařeninou. Směsí potřeme upečený koláč.
Tip: Skořice a jablka patří k sobě. Pokud to cítíte také tak, tak si svá jablíčka trošku okořeňte.