Lívance z červené řepy
Příprava 30 minut, odležení 30 minut, smažení 30 minut
Chutná a zdraváČervená řepa se dá konzumovat grilovaná, vařená, pečená i syrová nastrouhaná v salátech. Listy řepy jsou také jedlé - mají chuť a strukturu podobnou špenátu. Mezi její hlavní léčivé účinky patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém. Není vhodná pro diabetiky a pro lidi s močovými kameny. Až budete řepu vybírat v obchodě, vyhněte se kusům s ovadlými listy nebo vrásčitým povrchem. |
- 2-3 malé vařené nebo pečené řepy
- 1,5-2 hrnky mléka
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 lžíce přírodního cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru
- olej
- kompot, marmeláda, med nebo javorový sirup k podávání
1. Oloupané řepy nadrobno pokrájíme a rozmixujeme s částí mléka.
2. Mouky prosijeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme vanilkový a přírodní cukr.
3. Pyré z řepy promícháme s většinou zbylého mléka, přimícháme rozpuštěné máslo, vejce a suché přísady.
4. Těsto zamícháme podobně jako muffiny, vařečkou nebo lžící, drobné žmolky mouky nevadí. Z našlehaného a přemíchaného těsta by nebyly lívance nadýchané, ale gumové.
5. Připravené těsto necháme odležet půl hodiny při pokojové teplotě. Smetanu ušleháme s cukrem dotuha.
6. Na pánvi potřené olejem smažíme postupně větší lívance, ještě teplé je servírujeme s kompotem a šlehačkou, případně s medem, javorovým sirupem a zakysanou smetanou.
NÁŠ TIP: Do těsta můžete přidat i lžíci až dvě kakaového prášku.
Salát z červené řepy
Příprava 10 minut, vaření 60 minut, chlazení 4 hodiny
Porce pro 4 osoby:
- 3-4 malé červené řepy o velikosti pěsti
- 2 stroužky česneku
- 1 velké sladkokyselé jablko nebo hruška
- olivový olej
- balsamikový ocet
- sůl
- zakysaná smetana nebo bílý smetanový jogurt
1. Řepy očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a povaříme je ve vodě doměkka, asi 50-60 minut podle velikosti řep.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme.
3. Vychladlé řepy oloupeme, nakrájíme na kostičky. Z omytého jablka vykrojíme jádřinec, oloupeme je a nakrájíme na kostičky.
4. V míse smícháme řepu s jablkem a česnekem, zakápneme trochou oleje, dochutíme balsamikovým octem a solí.
5. Salát dáme vychladit alespoň 4 hodiny. Vychlazený podáváme se smetanou a čerstvým chlebem.
NÁŠ TIP: Pokud pečete cokoli v troubě, řepu si s tím předpečte, zabalte bulvy do alobalu a nechte je péct na mřížce asi 90-120 minut.
Hamburger se slaninou, špenátem a červenou řepou
Příprava 20 minut, chlazení 1 hodina, vaření 30 minut
Porce pro 4 osoby:
- 600 g hovězího mletého masa
- sůl
- pepř
- 1 lžíce worcesteru
- olej
- 4 hrsti čerstvého baby špenátu
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 1/2 lžičky chilli omáčky
- 1 sklenice naložené červené řepy - plátky
- 3 lžíce cukru krupice
- 1-2 lžíce medu
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 4 hamburgrové housky
- 4 plátky anglické slaniny
1. V míse promícháme mleté maso se solí, pepřem a s worcesterem, přimícháme lžíci vody a dobře prohněteme.
2. Hmotu rozdělíme na čtyři díly a vytvarujeme placky, které potřeme trochou oleje, položíme je na sebe, proložené kousky pečicího papíru nebo potravinové fólie, a necháme je hodinu odležet v chladu.
3. Špenát omyjeme, osušíme a odstřihneme stonky. V misce promícháme majonézu, kečup a chilli omáčku.
4. Řepu slijeme, plátky přepůlíme. V pánvi nebo menším hrnci zahřejeme cukr, med a ocet, přidáme řepu, podlijeme 2 lžícemi vody a na mírném plameni mícháme, dokud tekutina nezhoustne, asi patnáct minut.
5. Burgery vyjmeme z chladničky. Na grilovací pánvi opečeme nasucho řeznou stranou dolů hamburgrové housky, pak přepůlené plátky slaniny dokřupava a odložíme je na talíř vyložený papírovými ubrousky.
6. Pánev vytřeme ubrouskem a opečeme na něm burgry z obou stran. Spodní část housek potřeme směsí majonézy a kečupu, ozdobíme burgrem, špenátem, řepou a slaninou a přiklopíme vrškem housky.
NÁŠ TIP: Australané zdobí burgry plátky nakládané řepy, opečenými plátky cibule a sázeným vejcem.
Krokety z červené řepy
Příprava 20 minut, vaření 20 minut, chlazení 2 hodiny, smažení 20 minut
Na 12 kroket:
- 2 červené řepy o velikosti pěsti, uvařené nebo upečené
- 4 -5 lístků šalvěje
- 1 lžíce másla
- 250 g kulatozrnné rýže na rizoto
- 50 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 50 g ricotty
- 5 lžic strouhanky + na obalení
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- hladká mouka
- olej na smažení
Další receptyOvěřené recepty z červené řepy i s jejich hodnocením najdete na webu Labužník.cz |
1.Červenou řepu oloupeme a nadrobno pokrájíme nebo nahrubo nastrouháme. Šalvěj nadrobno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm rýži, přidáme řepu, šalvěj a postupně přiléváme za stálého míchání vývar.
3. Rizoto s řepou povaříme doměkka, vmícháme parmazán, ricottu a strouhanku, dochutíme solí a pepřem.
4. Uvařené rizoto rozetřeme ve vyšší vrstvě na talíř a necháme zchladnout, pak odložíme vychladit do ledničky.
5. V misce rozšleháme vejce s mlékem a osolíme.
6. Ztuhlé rizoto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky, ty obalíme v trojobalu.
7. Krokety postupně smažíme v rozehřátém oleji asi tři minuty dozlatova, hotové necháme okapat na papírových ubrouscích.
NÁŠ TIP: Použijte rýži arborio nebo carnaroli, dobře vstřebávají tekutinu, ve které se vaří. Řepu loupejte v gumových rukavicích, použijte je i při tvarování koulí.
Gratinovaná červená řepa
Příprava 20 minut, pečení 45 minut
Porce pro 2 osoby:
- 1 lžička másla
- 1 stroužek česneku
- 400 g předvařené červené řepy
- 250 ml smetany na vaření
- 50 ml mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- pepř
1. Troubu předehřejeme na 140 °C, zapékací misku vymažeme máslem. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. V gumových rukavicích řepu nakrájíme na plátky.
3. V misce prošleháme smetanu, mléko, hořčici, česnek, přidáme sůl a pepř.
4. Směs promícháme s plátky řepy a přesuneme do zapékací mísy. Mísu přetáhneme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 45 minut.
5. Ke konci pečení sejmeme alobal a necháme posledních 10 minut dopéct odkryté.
NÁŠ TIP: Použijte čerstvou řepu, oloupanou ji nakrájejte na tenké plátky. Namísto česneku promíchejte se šlehačkou a lžící čerstvě nastrouhaného křenu.