Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nerozlučná dvojka brokolice a sýr. Kuličky s parmezánem i quiche

  0:46aktualizováno  0:46
S brokolicí vám nuda v kuchyni rozhodně nehrozí. Vyzkoušejte následující skvělé recepty kombinující brokolici s parmezánem, čedarem i plísňovým sýrem.

Brokolicový quiche s plísňovým sýrem podle blogerky Šůši | foto: Papei Delikatesy

Brokolicovo-parmezánové kuličky

Podle foodblogerky Michaely Šupákové pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience (na cca 16 kuliček):

Brokolicovo-parmezánové kuličky podle foodblogerky Michaely Šupákové
  • 1 menší brokolice
  • 1⁄2 hrnku rozmixovaných mandlí
  • 1⁄2 hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku
  • sůl, mletý černý pepř
  • olivový olej

Postup:

Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. Ty potom vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Rozmixovanou brokolici dejte do mísy a přidejte všechny ostatní ingredience, kromě olivového oleje. Vše pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily.

Na plech rozložte pečící papír a potřete ho troškou olivového oleje. Ze směsi potom tvořte pomocí rukou kuličky a rozložte je vedle sebe na plech. Kuličky pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 – 25 minut. Podávat můžete díky osobité chuti samostatně, nebo třeba s jogurtovým dipem.

Zapečená brokolice se sladkými bramborami a sýrem čedar

Podle receptu Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience:

Zapečená brokolice se sladkými bramborami podle Tomáše Vobořila z restaurace...
  • 500 g brokolice
  • 500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty)
  • 300 g brambor
  • 150 g cibule
  • 150 g sýru čedar
  • 50 g másla
  • 400 ml smetany 33%
  • 3 žloutky
  • jarní cibulka
  • čerstvý tymián
  • česnek
  • pražené kusy kešu
  • sůl, pepř

Postup:

Na rozpuštěné máslo vložte najemno nakrájenou cibuli. Chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte. Následně přidejte česnek a batáty a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při vložení prstu nebude pálit).

Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou. Přiveďte k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici, plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit. Následně ji slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou. Docílíte tím, že brokolice nezešedne.

Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a sýr čedar promíchejte. Směs vložte do zapékacích misek. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C pečte cca 30 minut. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou.

Quiche se sýrem Bleu d ́Auvergne a brokolicí

podle receptu foodblogerky Šůši pro Papei Delikatesy

Ingredience:

Brokolicový quiche s plísňovým sýrem podle blogerky Šůši
  • listové těsto
  • 1 menší brokolice
  • 200 g sýru Bleu d ́Auvergne
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • sůl, pepř

Postup:

Brokolici rozeberte na růžičky a krátce ji spařte horkou vodou. Listovým těstem vyložte koláčovou formu a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřete brokolici a sýr. Vše zalijte rozšlehanými vejci s mlékem. Ochuťte solí, pepřem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

Tip blogerky Šůši: Bleu d’Auvergne je napodobeninou věhlasného sýra Roquefort (sýr z ovčího mléka), ovšem z kravského mléka. Sýr má velmi hutné a smetanové těsto světle žluté barvy, které je místy poseté otvory a zelenomodrými žilkami.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz