Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nerozlučná dvojka brokolice a sýr. Kuličky s parmezánem i quiche

  0:46aktualizováno  0:46
S brokolicí vám nuda v kuchyni rozhodně nehrozí. Vyzkoušejte následující skvělé recepty kombinující brokolici s parmezánem, čedarem i plísňovým sýrem.

Brokolicový quiche s plísňovým sýrem podle blogerky Šůši | foto: Papei Delikatesy

Brokolicovo-parmezánové kuličky

Podle foodblogerky Michaely Šupákové pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience (na cca 16 kuliček):

Brokolicovo-parmezánové kuličky podle foodblogerky Michaely Šupákové
  • 1 menší brokolice
  • 1⁄2 hrnku rozmixovaných mandlí
  • 1⁄2 hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku
  • sůl, mletý černý pepř
  • olivový olej

Postup:

Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. Ty potom vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Rozmixovanou brokolici dejte do mísy a přidejte všechny ostatní ingredience, kromě olivového oleje. Vše pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily.

Na plech rozložte pečící papír a potřete ho troškou olivového oleje. Ze směsi potom tvořte pomocí rukou kuličky a rozložte je vedle sebe na plech. Kuličky pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 – 25 minut. Podávat můžete díky osobité chuti samostatně, nebo třeba s jogurtovým dipem.

Zapečená brokolice se sladkými bramborami a sýrem čedar

Podle receptu Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience:

Zapečená brokolice se sladkými bramborami podle Tomáše Vobořila z restaurace...
  • 500 g brokolice
  • 500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty)
  • 300 g brambor
  • 150 g cibule
  • 150 g sýru čedar
  • 50 g másla
  • 400 ml smetany 33%
  • 3 žloutky
  • jarní cibulka
  • čerstvý tymián
  • česnek
  • pražené kusy kešu
  • sůl, pepř

Postup:

Na rozpuštěné máslo vložte najemno nakrájenou cibuli. Chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte. Následně přidejte česnek a batáty a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při vložení prstu nebude pálit).

Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou. Přiveďte k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici, plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit. Následně ji slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou. Docílíte tím, že brokolice nezešedne.

Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a sýr čedar promíchejte. Směs vložte do zapékacích misek. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C pečte cca 30 minut. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou.

Quiche se sýrem Bleu d ́Auvergne a brokolicí

podle receptu foodblogerky Šůši pro Papei Delikatesy

Ingredience:

Brokolicový quiche s plísňovým sýrem podle blogerky Šůši
  • listové těsto
  • 1 menší brokolice
  • 200 g sýru Bleu d ́Auvergne
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • sůl, pepř

Postup:

Brokolici rozeberte na růžičky a krátce ji spařte horkou vodou. Listovým těstem vyložte koláčovou formu a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřete brokolici a sýr. Vše zalijte rozšlehanými vejci s mlékem. Ochuťte solí, pepřem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

Tip blogerky Šůši: Bleu d’Auvergne je napodobeninou věhlasného sýra Roquefort (sýr z ovčího mléka), ovšem z kravského mléka. Sýr má velmi hutné a smetanové těsto světle žluté barvy, které je místy poseté otvory a zelenomodrými žilkami.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz