Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Brambory nejen jako příloha. Vyzkoušejte koláč i curry s lilkem

aktualizováno 
Podzimní klasika z pole nebo z krámu. I počasí nahrává sytým jídlům z voňavých hlíz, které ochotně hrají druhou roli ve spoustě receptů. Dopřejte bramborám aspoň na podzim světlo reflektorů a udělejte si třeba celý bramborový týden.

Bramborové curry s lilkem | foto: Archiv OnaDnes

Bramborové curry s lilkem 

Doba přípravy 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby

  • 600 g brambor 
  • 2 malé lilky 
  • 1 malá cibule 
  • 1 chilli paprička 
  • 1cm kousek čerstvého zázvoru 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • sůl 
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 bobkový list 
  • 1/2 lžičky garam masaly 
  • 1/2-1 lžička citronové šťávy 

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, na kostky rozkrájíme také omytý lilek. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

2. Chilli papričku najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nastrouháme. 

3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín, nasekanou chilli papričku, zázvor, cibuli a krátce orestujeme. Přihodíme brambory, sůl, kurkumu, bobkový list, společně opečeme a podlijeme trochou vody. 

4. Pod pokličkou podusíme asi 3 minuty, přidáme lilek, koriandr, podlijeme a společně povaříme asi 10 minut. 

5. Do hrnce přidáme garam masalu, dochutíme solí, citronovou šťávou, promícháme a dovaříme doměkka. 

NÁŠ TIP: Okraje těsta zakryjte při pečení kouskem alobalu, aby se nepřipálily. 

Slaný koláč plněný bramborami a cibulí 

Slaný koláč plněný bramborami a cibulí

Doba přípravy 20 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 balení křehkého těsta 
  • 1 velká bílá cibule 
  • 2-3 menší brambory 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 lžička oleje 
  • sůl 
  • pepř 
  • 100 g nastrouhané goudy 
  • 200 g zakysané smetany 
  • 3 středně velká vejce 
  • 1/2 lžičky čerstvých tymiánových lístků 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče vyložíme kolečkem pečicího papíru, posypeme fazolemi a zapékáme 15 minut ve vyhřáté troubě. Pak odstraníme papír a fazole. Teplotu stáhneme na 160 °C. 

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. 

3. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a opékáme na něm plátky brambor asi 8-10 minut. Stáhneme z plamene, ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a směs přendáme do koláče. 

4. Brambory posypeme sýrem, zalijeme smetanou prošlehanou s vejci, tymiánem, solí a pepřem, poklademe plátky cibule. 

5. Zapečeme dozlatova v troubě dalších 30 minut. 

Brambory pečené se sýrem

Brambory pečené se sýrem

Doba přípravy 10 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

  • 8 velkých brambor 
  • 4 lžíce másla 
  • 300 g goudy nebo eidamu 
  • 300 g čedaru 
  • sůl 
  • 1 lžíce oleje 

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Z 8 kousků alobalu vytvoříme mělké mističky. 

2. Brambory dobře omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Do každé brambory uděláme 6-8 zářezů nožem. 

3. Máslo rozehřejeme a nakapeme do zářezů v bramborách. 

4. Oba druhy sýrů nakrájíme na plátky a rozdělíme do zářezů. 

5. Brambory osolíme, potřeme mašlovačkou olejem a vložíme do alobalových misek. 

6. Na plechu pečeme brambory asi 45 minut. 

Náš tip: Abyste brambory neprokrojili omylem úplně, krájejte je mezi dvěma vařečkami. 

Jablečný koláč z bramborového těsta

Jablečný koláč z bramborového těsta

Doba přípravy 40 minut, pečení 30 minut

  • 1 malý citron 
  • 500 g jablek 
  • 2 lžíce rozinek 
  • 2 skořicové cukry 
  • 1-2 lžíce přírodního cukru 
  • 400-450 g polohrubé mouky 
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů 
  • 1 prášek do pečiva, sůl 
  • 300 g brambor uvařených ve slupce 
  • 180 g rozpuštěného másla 
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření 
  • moučkový cukr 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme šťávu. 

2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým a přírodním cukrem. 

3. Mouku promícháme s vlašskými ořechy a práškem do pečiva, brambory oloupeme a nastrouháme. 

4. V míse promícháme brambory s rozpuštěným máslem, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. 

5. První díl rozválíme na pomoučněném vále na placku a vyložíme jí koláčovou formu. Naplníme nastrouhanými jablky a přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Okraje těsta spojíme, povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. 

6. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce. 

Autor:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Měla jsem nálepku rozmazlené princezny, říká jetsurfařka Bravencová

Martina Bravencová

Jako dítě Martina Bravencová s rodiči hodně cestovala. Díky tomu měla spoustu nových zážitků, ale také frustrujících...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz