Brambory nejen jako příloha. Vyzkoušejte koláč i curry s lilkem

aktualizováno 
Podzimní klasika z pole nebo z krámu. I počasí nahrává sytým jídlům z voňavých hlíz, které ochotně hrají druhou roli ve spoustě receptů. Dopřejte bramborám aspoň na podzim světlo reflektorů a udělejte si třeba celý bramborový týden.

Bramborové curry s lilkem | foto: Archiv OnaDnes

Bramborové curry s lilkem 

Doba přípravy 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby

  • 600 g brambor 
  • 2 malé lilky 
  • 1 malá cibule 
  • 1 chilli paprička 
  • 1cm kousek čerstvého zázvoru 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • sůl 
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 bobkový list 
  • 1/2 lžičky garam masaly 
  • 1/2-1 lžička citronové šťávy 

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, na kostky rozkrájíme také omytý lilek. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

2. Chilli papričku najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nastrouháme. 

3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín, nasekanou chilli papričku, zázvor, cibuli a krátce orestujeme. Přihodíme brambory, sůl, kurkumu, bobkový list, společně opečeme a podlijeme trochou vody. 

4. Pod pokličkou podusíme asi 3 minuty, přidáme lilek, koriandr, podlijeme a společně povaříme asi 10 minut. 

5. Do hrnce přidáme garam masalu, dochutíme solí, citronovou šťávou, promícháme a dovaříme doměkka. 

NÁŠ TIP: Okraje těsta zakryjte při pečení kouskem alobalu, aby se nepřipálily. 

Slaný koláč plněný bramborami a cibulí 

Slaný koláč plněný bramborami a cibulí

Doba přípravy 20 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 balení křehkého těsta 
  • 1 velká bílá cibule 
  • 2-3 menší brambory 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 lžička oleje 
  • sůl 
  • pepř 
  • 100 g nastrouhané goudy 
  • 200 g zakysané smetany 
  • 3 středně velká vejce 
  • 1/2 lžičky čerstvých tymiánových lístků 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče vyložíme kolečkem pečicího papíru, posypeme fazolemi a zapékáme 15 minut ve vyhřáté troubě. Pak odstraníme papír a fazole. Teplotu stáhneme na 160 °C. 

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. 

3. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a opékáme na něm plátky brambor asi 8-10 minut. Stáhneme z plamene, ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a směs přendáme do koláče. 

4. Brambory posypeme sýrem, zalijeme smetanou prošlehanou s vejci, tymiánem, solí a pepřem, poklademe plátky cibule. 

5. Zapečeme dozlatova v troubě dalších 30 minut. 

Brambory pečené se sýrem

Brambory pečené se sýrem

Doba přípravy 10 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

  • 8 velkých brambor 
  • 4 lžíce másla 
  • 300 g goudy nebo eidamu 
  • 300 g čedaru 
  • sůl 
  • 1 lžíce oleje 

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Z 8 kousků alobalu vytvoříme mělké mističky. 

2. Brambory dobře omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Do každé brambory uděláme 6-8 zářezů nožem. 

3. Máslo rozehřejeme a nakapeme do zářezů v bramborách. 

4. Oba druhy sýrů nakrájíme na plátky a rozdělíme do zářezů. 

5. Brambory osolíme, potřeme mašlovačkou olejem a vložíme do alobalových misek. 

6. Na plechu pečeme brambory asi 45 minut. 

Náš tip: Abyste brambory neprokrojili omylem úplně, krájejte je mezi dvěma vařečkami. 

Jablečný koláč z bramborového těsta

Jablečný koláč z bramborového těsta

Doba přípravy 40 minut, pečení 30 minut

  • 1 malý citron 
  • 500 g jablek 
  • 2 lžíce rozinek 
  • 2 skořicové cukry 
  • 1-2 lžíce přírodního cukru 
  • 400-450 g polohrubé mouky 
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů 
  • 1 prášek do pečiva, sůl 
  • 300 g brambor uvařených ve slupce 
  • 180 g rozpuštěného másla 
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření 
  • moučkový cukr 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme šťávu. 

2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým a přírodním cukrem. 

3. Mouku promícháme s vlašskými ořechy a práškem do pečiva, brambory oloupeme a nastrouháme. 

4. V míse promícháme brambory s rozpuštěným máslem, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. 

5. První díl rozválíme na pomoučněném vále na placku a vyložíme jí koláčovou formu. Naplníme nastrouhanými jablky a přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Okraje těsta spojíme, povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. 

6. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce. 

Autor:



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Husákovy manželky: první mu byla nevěrná, druhá nepřežila pád vrtulníku

Tragédie Husákových žen: obě zemřely předčasně

Poslední komunistický prezident Gustáv Husák byl chladným mužem, který nedával najevo své city. Přesto ho tragická smrt...

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz