Bramborové curry s lilkem
Doba přípravy 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby
- 600 g brambor
- 2 malé lilky
- 1 malá cibule
- 1 chilli paprička
- 1cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky římského kmínu
- sůl
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky garam masaly
- 1/2-1 lžička citronové šťávy
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, na kostky rozkrájíme také omytý lilek. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Chilli papričku najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nastrouháme.
3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín, nasekanou chilli papričku, zázvor, cibuli a krátce orestujeme. Přihodíme brambory, sůl, kurkumu, bobkový list, společně opečeme a podlijeme trochou vody.
4. Pod pokličkou podusíme asi 3 minuty, přidáme lilek, koriandr, podlijeme a společně povaříme asi 10 minut.
5. Do hrnce přidáme garam masalu, dochutíme solí, citronovou šťávou, promícháme a dovaříme doměkka.
NÁŠ TIP: Okraje těsta zakryjte při pečení kouskem alobalu, aby se nepřipálily.
Slaný koláč plněný bramborami a cibulí
Doba přípravy 20 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby
- 1 balení křehkého těsta
- 1 velká bílá cibule
- 2-3 menší brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžička oleje
- sůl
- pepř
- 100 g nastrouhané goudy
- 200 g zakysané smetany
- 3 středně velká vejce
- 1/2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče vyložíme kolečkem pečicího papíru, posypeme fazolemi a zapékáme 15 minut ve vyhřáté troubě. Pak odstraníme papír a fazole. Teplotu stáhneme na 160 °C.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a opékáme na něm plátky brambor asi 8-10 minut. Stáhneme z plamene, ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a směs přendáme do koláče.
4. Brambory posypeme sýrem, zalijeme smetanou prošlehanou s vejci, tymiánem, solí a pepřem, poklademe plátky cibule.
5. Zapečeme dozlatova v troubě dalších 30 minut.
Brambory pečené se sýrem
Doba přípravy 10 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby
- 8 velkých brambor
- 4 lžíce másla
- 300 g goudy nebo eidamu
- 300 g čedaru
- sůl
- 1 lžíce oleje
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Z 8 kousků alobalu vytvoříme mělké mističky.
2. Brambory dobře omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Do každé brambory uděláme 6-8 zářezů nožem.
3. Máslo rozehřejeme a nakapeme do zářezů v bramborách.
4. Oba druhy sýrů nakrájíme na plátky a rozdělíme do zářezů.
5. Brambory osolíme, potřeme mašlovačkou olejem a vložíme do alobalových misek.
6. Na plechu pečeme brambory asi 45 minut.
Náš tip: Abyste brambory neprokrojili omylem úplně, krájejte je mezi dvěma vařečkami.
Jablečný koláč z bramborového těsta
Doba přípravy 40 minut, pečení 30 minut
- 1 malý citron
- 500 g jablek
- 2 lžíce rozinek
- 2 skořicové cukry
- 1-2 lžíce přírodního cukru
- 400-450 g polohrubé mouky
- 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 1 prášek do pečiva, sůl
- 300 g brambor uvařených ve slupce
- 180 g rozpuštěného másla
- 1 velké vejce + 1 malé na potření
- moučkový cukr
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme šťávu.
2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým a přírodním cukrem.
3. Mouku promícháme s vlašskými ořechy a práškem do pečiva, brambory oloupeme a nastrouháme.
4. V míse promícháme brambory s rozpuštěným máslem, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly.
5. První díl rozválíme na pomoučněném vále na placku a vyložíme jí koláčovou formu. Naplníme nastrouhanými jablky a přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Okraje těsta spojíme, povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
6. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce.