Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Brambory nejen jako příloha. Vyzkoušejte koláč i curry s lilkem

aktualizováno 
Podzimní klasika z pole nebo z krámu. I počasí nahrává sytým jídlům z voňavých hlíz, které ochotně hrají druhou roli ve spoustě receptů. Dopřejte bramborám aspoň na podzim světlo reflektorů a udělejte si třeba celý bramborový týden.

Bramborové curry s lilkem | foto: Archiv OnaDnes

Bramborové curry s lilkem 

Doba přípravy 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby

  • 600 g brambor 
  • 2 malé lilky 
  • 1 malá cibule 
  • 1 chilli paprička 
  • 1cm kousek čerstvého zázvoru 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • sůl 
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 bobkový list 
  • 1/2 lžičky garam masaly 
  • 1/2-1 lžička citronové šťávy 

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, na kostky rozkrájíme také omytý lilek. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

2. Chilli papričku najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nastrouháme. 

3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín, nasekanou chilli papričku, zázvor, cibuli a krátce orestujeme. Přihodíme brambory, sůl, kurkumu, bobkový list, společně opečeme a podlijeme trochou vody. 

4. Pod pokličkou podusíme asi 3 minuty, přidáme lilek, koriandr, podlijeme a společně povaříme asi 10 minut. 

5. Do hrnce přidáme garam masalu, dochutíme solí, citronovou šťávou, promícháme a dovaříme doměkka. 

NÁŠ TIP: Okraje těsta zakryjte při pečení kouskem alobalu, aby se nepřipálily. 

Slaný koláč plněný bramborami a cibulí 

Slaný koláč plněný bramborami a cibulí

Doba přípravy 20 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 balení křehkého těsta 
  • 1 velká bílá cibule 
  • 2-3 menší brambory 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 lžička oleje 
  • sůl 
  • pepř 
  • 100 g nastrouhané goudy 
  • 200 g zakysané smetany 
  • 3 středně velká vejce 
  • 1/2 lžičky čerstvých tymiánových lístků 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče vyložíme kolečkem pečicího papíru, posypeme fazolemi a zapékáme 15 minut ve vyhřáté troubě. Pak odstraníme papír a fazole. Teplotu stáhneme na 160 °C. 

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. 

3. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a opékáme na něm plátky brambor asi 8-10 minut. Stáhneme z plamene, ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a směs přendáme do koláče. 

4. Brambory posypeme sýrem, zalijeme smetanou prošlehanou s vejci, tymiánem, solí a pepřem, poklademe plátky cibule. 

5. Zapečeme dozlatova v troubě dalších 30 minut. 

Brambory pečené se sýrem

Brambory pečené se sýrem

Doba přípravy 10 minut, pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

  • 8 velkých brambor 
  • 4 lžíce másla 
  • 300 g goudy nebo eidamu 
  • 300 g čedaru 
  • sůl 
  • 1 lžíce oleje 

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Z 8 kousků alobalu vytvoříme mělké mističky. 

2. Brambory dobře omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Do každé brambory uděláme 6-8 zářezů nožem. 

3. Máslo rozehřejeme a nakapeme do zářezů v bramborách. 

4. Oba druhy sýrů nakrájíme na plátky a rozdělíme do zářezů. 

5. Brambory osolíme, potřeme mašlovačkou olejem a vložíme do alobalových misek. 

6. Na plechu pečeme brambory asi 45 minut. 

Náš tip: Abyste brambory neprokrojili omylem úplně, krájejte je mezi dvěma vařečkami. 

Jablečný koláč z bramborového těsta

Jablečný koláč z bramborového těsta

Doba přípravy 40 minut, pečení 30 minut

  • 1 malý citron 
  • 500 g jablek 
  • 2 lžíce rozinek 
  • 2 skořicové cukry 
  • 1-2 lžíce přírodního cukru 
  • 400-450 g polohrubé mouky 
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů 
  • 1 prášek do pečiva, sůl 
  • 300 g brambor uvařených ve slupce 
  • 180 g rozpuštěného másla 
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření 
  • moučkový cukr 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme šťávu. 

2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým a přírodním cukrem. 

3. Mouku promícháme s vlašskými ořechy a práškem do pečiva, brambory oloupeme a nastrouháme. 

4. V míse promícháme brambory s rozpuštěným máslem, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. 

5. První díl rozválíme na pomoučněném vále na placku a vyložíme jí koláčovou formu. Naplníme nastrouhanými jablky a přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Okraje těsta spojíme, povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. 

6. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce. 

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...

recepty-emimino-krupave-bramboraky
recepty-emimino-krupave-bramboraky

Víte, v čem je kouzlo křupavých bramboráčků? My ano!

Najdete na iDNES.cz