Doporučujeme

Jogurtové lívanečky s čerstvým ovocem

Jogurtové lívanečky s čerstvým ovocem | foto: Profimedia.cz

Božský slaný koláč, indické kuře i lívance. Bílý jogurt v hlavní roli

  • 1
Byla by škoda kamarádit se s takovou superpotravinou, jakou je právě bílý jogurt, jen po ránu ve společnosti müsli nebo sušeného ovoce. Zkuste z něj připravit plnohodnotné rodinné jídlo. Příště už si ho budete domů kupovat jen po půlkilových baleních.

Navzdory tomu, že výživová doporučení týkající se mléčných výrobků procházejí často většími „vlnami“ než módní odvětví, jsou mléko, jogurt, sýr, kefír nebo třeba tvaroh stále považovány za významné zdroje důležitých vitaminů a minerálních látek.

Obsahují nejen tolik vzývaný vápník, ale také hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen či jód. Z vitaminů to jsou pak ty, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), ale i vitamin C nebo vitaminy skupiny B.

Kvalitní jogurt udělá dobře nejen vašemu zažívání, ale i pokožce.

Kromě toho existuje řada studií, které dokazují, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet vzniku cukrovky 2. typu, snížit riziko chorob srdce a infarktu nebo dokonce zlepšit imunitu.

Zakysané mléčné výrobky jako jogurt, kefír nebo zákys navíc mohou zabránit rozvoji žaludečních vředů, které jsou nepříjemným doprovodným znakem našeho moderního uspěchaného životního stylu, nebo osteoporózy.

Obyčejný bílý jogurt je navíc také zaručeným lékem na potíže se zažíváním, protože pomáhá zachovat zdravé přirozené prostředí v našem zažívacím ústrojí. Je rovněž skvělým (a chutným) doplňkem šetřících nebo redukčních diet.

Základem následujících receptů je právě bílý jogurt, nenápadná ingredience, která dovede naše kuchařské výtvory posunout k netušeným výsledkům. Navíc se teď s blížícím jarem docela hodí odlehčit jídelníček. Ale proč si při tom nepochutnat?

Nadýchaný slaný koláč z jogurtového těsta

Ingredience na 4 porce:

Nadýchaný slaný koláč z jogurtového těsta
  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • olej
  • 300 g rajčatové passaty
  • sůl a pepř
  • oregano
  • 150 g šunky
  • 6-8 žampionů
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 100 g strouhaného sýra

Pracovní postup:

  1. Do mísy nalijeme jogurt a rozšleháme v něm vejce, pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí a vařečkou vypracujeme vláčné mírně lepivé těsto.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na proužky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
  3. Plech s vyšším okrajem vymažeme olejem a doprostřed vyklopíme těsto. Prsty navlhčenými v oleji těsto roztáhneme do stran tak, aby byla zakrytá celá plocha plechu.
  4. Na těsto rovnoměrně rozetřeme passatu, osolíme, opepříme a posypeme sušeným oreganem. Poklademe šunkou, paprikami a žampiony a dáme asi na deset minut péct do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Pak posypeme strouhaným sýrem a ještě asi deset minut pečeme. Koláč je hotový, když jsou okraje krásně zlatavé a těsto se nelepí na špejli, kterou jsme do něj zapíchli.

Tip: Vyzkoušejte také alternativu se zakysanou smetanou, slaninou a cibulí.

Pikantní kuře po indicku s jogurtovým dipem

Ingredience na 4 porce:

Pikantní kuře po indicku s jogurtovým dipem
  • 8 kuřecích křídel
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 500 g bílého jogurtu
  • koření podle chuti (mletá paprika, mletá skořice, římský kmín, koriandr, muškátový oříšek)
  • 1 lžička chilli pasty
  • 2 lžíce oleje
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • čerstvé bylinky

Pracovní postup:

  1. Křidýlka opláchněte, osušte, kůži na několika místech nařízněte a ze všech stran osolte a opepřete. Odložte stranou.
  2. Česnek a zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte asi 250 ml bílého jogurtu, koření (množství podle chuti), chilli pastu a citronovou šťávu. Promíchejte. Do vzniklé směsi vhoďte křidýlka tak, aby byla ze všech stran směsí obalená a nechte několik hodin marinovat v chladu.
  3. Mezitím si můžete připravit dip. Do zbylého jogurtu vmíchejte trochu citronové šťávy, sůl, pepř a nasekané bylinky. Nechte odležet v chladničce, aby se chutě propojily.
  4. Předehřejte troubu na 190 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte okapaná kuřecí křídla a pečte dozlatova asi 30 až 40 minut.
  5. Podávejte s dipem a čerstvým pečivem.

Tip: Podobně můžete připravit třeba i kousky z kuřecích prsou. Ty je nejlepší po vyjmutí z marinády napíchnout na grilovací špejle.

Jogurtové lívanečky s čerstvým ovocem

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové lívanečky s čerstvým ovocem
  • 200 g bílého jogurtu + asi 200 g k podávání
  • 220 ml mléka
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • 2 lžíce tekutého medu
  • čerstvé nebo kompotované ovoce

Pracovní postup:

  1. Jogurt rozmíchejte v mléce, přidejte špetku soli a po lžičkách zašlehávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Neudělají se vám tak v těstě hrudky.
  2. Těsto nechte pár minut odstát. Rozpálenou pánev nebo lívanečník lehce potřete olejem a větší lžicí nalijte těsto tak, aby vám vznikly malé lívanečky. Opečte je z obou stran dozlatova a odkládejte na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou.
  3. Zbylý jogurt smíchejte s tekutým medem. Lívanečky podávejte s ochuceným jogurtem a čerstvým, nebo kompotovaným ovocem.

Tip: Jogurt k podávání můžete také dochutit mletou skořicí nebo posypat grankem.


  • Vybrali jsme pro Vás