Kulajda s vařeným vejcem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 5-6 brambor
- sůl
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- kopr (čerstvý, mražený nebo nakládaný)
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- houby (sušené je třeba předem namočit)
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 vejce natvrdo
- citronová šťáva nebo ocet na dochucení
Pracovní postup:
- Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je vařit do hrnce s asi litrem vody, bobkovým listem, novým kořením, lžičkou soli a trochou čerstvého nebo mraženého kopru.
- Asi po 10 minutách vyjmeme koření, přidáme nakrájené houby a vmícháme mouku, kterou jsme rozkvedlali v trošce studené vody.
- Povaříme, vlijeme smetanu a vaříme ještě asi 5 minut.
- Nakonec do polévky přidáme zbylý kopr, překrájená vejce natvrdo a trochu citronové šťávy nebo octa.