Skotská vejce na rajčatové salse
Ingredience na 4 porce:
- 4 vejce natvrdo
- 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky podle chuti
- 8 zralých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
Pracovní postup:
- Vejce natvrdo oloupeme a dáme stranou.
- Mleté maso v misce osolíme a opepříme, vmícháme k němu polovinu nasekaných bylinek a trošku studené vody. Promícháme a rozdělíme na čtyři díly.
- Z každého vytvoříme v mokrých rukou placičku a do ní zabalíme vejce.
- Hotové kuličky klademe na pekáček vyložený pečicím papírem.
- Skotská vejce na pekáčku vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut. V polovině je obrátíme.
- Než se maso upeče, připravíme si salsu. Rajčata omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme nadrobno.
- Cibuli česnek oloupeme a nasekáme najemno. Česnek můžeme také prolisovat.
- Vše smícháme v misce, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Můžeme přidat trochu citronové šťávy.
- Nakonec do salsy vmícháme zbylé nasekané bylinky.
- Upečená skotská vejce podáváme na rajčatové salse s čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.