Doporučujeme

Soufflé s malinami a banány

Soufflé s malinami a banány | foto: Bílé Plus

Ryba s mušlemi, malinové souflé a káva se zmrzlinou. Tak chutná dovolená

  • 1
Ať už pro vás dovolená znamená bezstarostné válení anebo naopak dobrodružné objevování nepoznaného, skvěle ji doplní správný kulinářský zážitek. Vyzkoušejte následující letní recepty Michala Nikodéma z kulinárního studia Ola Kala a nechte na sebe dýchnout letní pohodu.

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

Ingredience:

Treska s omáčkou ze zakysané smetany a slávek a opečenými petrželovými...
  • 1 rybí filé (200 g na porci) – treska obecná
  • sůl
  • pepř
  • 8 mušlí slávky jedlé
  • 25 g másla
  • 1 šalotka
  • kousek pórku
  • snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • kousek řapíku
  • petrželovou nať
  • 1 lžíce husté zakysané smetany
  • 2 lžíce šťávy ze slávek
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 žloutek

Fotogalerie

Suroviny pro přípravu ryby v páře
Rybu uvařte v páře ozdobenou kořenovou zeleninou
Slávky vařte s boquetem garni
Petrželové brambory

Postup:

  1. Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
  2. Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
  3. Zakysanou smetanu, šťávu z citronu a žloutek dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
  4. Omáčkou přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

Malinové souflé (nákyp)

Ingredience na cca 8 porcí:

Soufflé s malinami a banány
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 4 žloutky (100 g)
  • 50g cukru
  • 15 g mouky
  • 10 g škrobu
  • rozmixovaný banán
  • šťáva a kůra z 1⁄2 citronu
  • 4 bílky (120 g)
  • 50 g cukru
  • maliny na ozdobení

Fotogalerie

Příprava těsta na souflé
Souflé nakonec posypte moučkovým cukrem
Soufflé s malinami a banány
Soufflé s malinami a banány

Postup:

  1. Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky a 10 g škrob.
  2. Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem a šťávou a kůrou z 1⁄2 citronu. Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.
  3. Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g) a 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému.
  4. Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C, pečeme cca 10 – 12 minut.
  5. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.

Káva Affogato

Káva Affogado

Ingredience:

  • 1 l vanilkové zmrzliny
  • 150 g rozinek nebo brusinek
  • 100 ml rumu
  • silné espresso (dle počtu osob)

Fotogalerie

Příprava kávy affogado
Káva Affogado
Káva Affogado
Káva Affogado

Postup:

  1. Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku.
  2. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás