Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Snídaně šampionů: ovesné lívance, vločky i omeleta nastartují váš den

  0:03aktualizováno  0:03
Málokdo z nás někdy dosáhne na vrchol sportovního odvětví, každý se ale může inspirovat jídelníčkem sportovců. Začněte den jako šampioni.

Omeleta s chilli papričkami | foto: Profimedia.cz

Snídaně je základem dne a své o tom vědí zejména vrcholoví sportovci. Na olympiádě v Pekingu a Londýně se hodně mluvilo o snídani amerického plavce Michaela Phelpse, protože dostat do sebe najednou 4 000 kalorií (normální denní příjem člověka je poloviční) je samo o sobě obdivuhodný výkon. Ke snídani tak tento fenomenální plavec spořádal tři sendviče s volským okem, sýrem, smaženou cibulí a majonézou, omeletu z pěti vajíček, tři smaženky, misku kukuřičné kaše a nakonec ještě tři lívance s čokoládou. Málokdo z nás ale vydá za den takové množství energie jako olympijský plavec a podobná snídaně by většinu lidí spíš porazila, než postavila na nohy.

Ovesné vločky na všechny způsoby

Přinášíme vám tipy na zdravé a výživné snídaně, díky kterým nastartujete své ráno tou správnou dávkou energie. Velkou oblibu mají ovesné a další obilné vločky, které jsou skvělým zdrojem dlouhodobé energie a zasytí na dlouhou dobu. Sportovci si připravují vlastní müsli, kdy se vločky spolu se semínky, ořechy a nastrouhaným jablkem nechají přes noc nasáknout mlékem (kromě kravského může být samozřejmě i mandlové aj.), džusem nebo obyčejnou vodou.

Fotogalerie

Ovesné a další vločky se pak často využívají i na přípravu kaše, kterou si sportovci chystají na stovky způsobů. Třeba britská běžkyně Lisa Dobriskey si jednou týdně dopřeje do kaše trochu tmavé čokolády. Jiní si do ní přidávají čerstvé ovoce, semínka a ořechy. Ovesná kaše se dá ale konzumovat i na slano - např. s mexickou legendární omáčkou mole, s cibulkou, majoránkou a česnekem... fantazii se v případě ovesných vloček rozhodně meze nekladou.

Do třetice pak můžete ovesné vločky využít na přípravu lívanců - můžete použít ovesnou mouku, ale i samotné vločky, které dodají lívancům texturu a hezky křupou.

Plnotučný jogurt, celozrnné pečivo i omelety

Snídaňovou klasikou je samozřejmě i jogurt - atleti si dopřádají zejména ten řecký s vysokým obsahem tuků, protože nízkotučné varianty jsou plné cukrů, které se dají doplnit z vhodnějších zdrojů (např. z čerstvého ovoce).

Ideální volbou nejsou snídaňové cereálie, které bývají hodně doslazované a kromě obilovin do sebe dostanete příliš velké množství cukru. Na druhou stranu i mezi profesionálními atlety se najdou jejich příznivci - třeba britský olympijský maratonec Mo Farah na ně nedá dopustit.

Pokud jste příznivci klasických českých obložených housek nebo rohlíků, pak je třeba dbát na jejich výběr - zvolte celozrnné pečivo, které vás zasytí na delší dobu, namísto salámu sáhněte raději po kvalitní šunce a sýru a nezapomeňte vše doplnit čerstvou zeleninou a případně i ovocem. Pro kvalitní zdroj tuků si můžete namísto běžného másla zvolit arašídové nebo jiné ořechové máslo. Anebo si udělat z avokáda, rajčat, citronové šťávy, česneku a koriandru guacamole a potřít jím celozrnný toast.

Atleti a siloví sportovci si potrpí na snídaně bohaté zejména na bílkoviny, které budou stavět svaly. Bodybuildeři proto mají v oblibě omeletu nebo vajíčkovou frittatu, do které dávají větší množství bílků než žloutků. Doplňují ji také špenátem, kapustou, mangoldem, paprikou nebo cibulí.

I mezi atlety a dalšími sportovci se objevují vegetariáni, vegani a dokonce i vyznavači živé stravy. Pro ty je určen recept z kuchařky Judity Wignallové:

Ovesné a banánové lívance

Ingredience na i porci:

Ovesné palačinky
  • 1 vejce
  • 1 banán
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • špetka soli
  • cukr či med na doslazení podle vlastní chuti
  • skořice nebo vanilkový extrakt
  • špetka nadrceného muškátového oříšku

Příprava:

Všechny ingredience míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto. Rozpalte pánev a opékejte menší lívance z obou stran do zlatohněda. Podávejte s čerstvým ovocem, javorovým nebo agávový sirupem.

Tip: Namísto banánu můžete použít dýňové pyré, namísto ovesných vloček celozrnnou mouku. Lívance můžete vylepšit i přídavkem borůvek nebo kousků tmavé čokolády.

Bircher müsli

Ingredience na 1 porci:

Bircher müsli
  • půl hrnku ovesných vloček
  • stejné množství tekutiny - mléka, příp. džusu či vody
  • lněná, dýňová, sezamová, chia či jiná semínka
  • oříšky nebo sušené ovoce
  • 1 jablko nebo hruška

Smíchejte ovesné vločky (můžete přidat i žitné aj.) se semínky podle vlastní chuti. Do směsi můžete přidat také oříšky nebo sušené ovoce, nastrouhejte jedno oloupané jablko nebo hrušku. Směs zalijte mlékem (může být i mandlové, rýžové aj.), džusem nebo vodou a nechte přes noc v lednici.

Omeleta se špenátem

Ingredience na 1 porci:

Omeleta s chilli papričkami
  • 1 vejce
  • 2 vaječné bílky
  • 1/2 cibule
  • hrst špenátu
  • trocha sýru
  • chilli paprička
  • sůl, pepř, bylinky na dochucení

Příprava:

V misce si rozkvedlejte vajíčko se dvěma bílky, dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte cibuli a krátce si osmahněte na oleji, dokud nezesklovatí. Přihoďte špenát nebo kapustu a krátce poduste, pak na pánvičku přilijte vajíčka a přiklopte. Mezitím si můžete nastrouhat trochu sýru a nakrájet chilli papričku a přidat je na pánvičku.

Omeletu ozdobte čerstvými bylinkami (petrželka, pažitka aj.) a podávejte.

Ranní míchanice

podle receptu Judity Wignallové z kuchařky Živá kuchyně snadno a rychle

Ingredience na 2 porce

Marinovaná zelenina:

Ranní míchanice podle Judity Wignallové z kuchařky Živá kuchyně snadno a rychle
  • 1 hrnek (70 g) nakrájených hub šiitake
  • 1 hrnek (30 g) nahrubo nasekaného špenátu
  • 1 lžíce (15 ml) sojové omáčky tamari
  • 1⁄2 lžíce (8 ml) olivového oleje
  • 1 lžička najemno nasekané cibule

Příprava:

Všechny přísady dejte do zavařovací sklenice s víčkem a důkladně jí zatřeste. Zeleninu nechte pět až deset minut marinovat, mezitím si připravíte míchanici.

Míchanice:

  • 1 velké avokádo
  • ¹⁄₈ -1⁄4 lžičky kurkumy (lze vynechat)
  • černá nebo mořská sůl podle chuti
  • 1 rajče Roma, zbavené semínek a nakrájené na kostky

Příprava:

Avokádo utřete s kurkumou a solí. Navrch naložte marinovanou zeleninu, nakrájené rajče a podávejte.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

Čarodějnické prsty

Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.