Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nápadité kanapky a rychlé dipy na silvestrovské pohoštění

  0:05aktualizováno  0:05
Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na nápadité kanapky a další dobroty a na relativně rychlé, ale velice chutné dipy a pomazánky. K těm pak už stačí přidat pár chipsů, nakrájené zeleniny nebo opečeného chleba a party může začít.

Kostky z opečeného lososa | foto: Hellmans

Zapečené fíky s parmskou šunkou

Zapečené fíky s parmskou šunkou

Ingredience:

  • 4 zralé fíky
  • 8 plátků parmské šunky
  • 100 g nivy
  • snítka tymiánu
  • 4 lžíce majonézy

Pracovní postup:

Čtvrtky čerstvých fíků obalíme v půlce plátku šunky, přidáme kostičku nivy a krátce (cca 4 minuty) zapečeme v troubě pod grilem, rozehřátým na 220 °C. Poté ozdobíme malým nočkem majonézy, snítkou tymiánu.

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami

Ingredience:

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami
  • 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
  • rostlinný tuk s máslem a olivovým olejem
  • 1⁄2 kg cibule (červené)
  • stroužek česneku
  • 250 ml červeného suchého vína
  • balzamikový ocet
  • 1 lžička tmavého cukru
  • 6 ančoviček
  • olivy kalamata
  • olivový olej
  • rukola nebo řeřicha
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

Ve větší pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a vložíme cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolíme a opepřeme. Přilijeme 250 ml vína, zastříkneme balzamikovým octem a přidáme lžičku tmavého cukru. Vaříme, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravíme ideálně den předem.
Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po vyjmutí z trouby potřeme stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřeme rostlinným tukem s máslem a olivovým olejem. Na bruschettu navrstvíme cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobíme rukolou nebo řeřichou.

Kostky z opečeného lososa

Ingredience:

Kostky z opečeného lososa
  • 400 g čerstvého vysokého filetu z lososa – bez kůže
  • 2 lžíce tmavého sezamového semínka
  • 4 lžíce majonézy
  • slupka z 1 menší čerstvé salátové okurky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce sladko-pálivé thajské omáčky
  • sůl
  • rozmarýnové krekry

Pracovní postup:

Lososa nakrájíme na hranoly, tak aby jeho krátké strany měly cca 3 cm. Hranoly lehce osolíme ze všech stran a obalíme v sezamu. Zprudka, ale velmi krátce z každé strany hranoly opečeme na rozpálené pánvi. Potřebujeme, aby uvnitř zůstal růžový – nepropečený a tím pádem šťavnatý. Poté hranoly nakrájíme na kostky. Ozdobíme nočkem majonézy a zakápneme dresinkem, který připravíme smícháním nakrájené okurkové slupky a chilli papričky na malé kostičky se sladko-ostrou pikantní thajskou omáčkou. Podáváme na křupavých krekrech.

Pita chleba kanapky

Pita chleba kanapky

Ingredience:

  • 4 porce (2 jednohubky na porci)
  • 2 pita chleby
  • 4 ks cherry rajčátek
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • piniové oříšky a mák na ozdobu

Pracovní postup:

Chleba nakrájíme na kostičky o hraně cca 4x4cm. Nasucho necháme otoustovat na pánvi. Rajčátka rozkrojíme napůl a opečeme na pánvi s olejem (rozkrojenou plochu položíme na pánev). Na čtverečky chleba ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, posypeme mákem, položíme cherry rajčátko, ozdobíme pestem a piniovým oříškem.

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Pita chleba kanapky

Ingredience:

  • 60 g rostlinného tuku s máslem
  • 1 střední lilek (cca 400 g)
  • 3⁄4 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1⁄4 lžičky mletého nového koření
  • 1⁄2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
  • citronová šťáva (dle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.
Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: rostlinný tuk s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.
Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.

Jogurtový dip s okurkou

Ingredience:

Jogurtový dip s okurkou
  • 1⁄2 salátové okurky
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého koriandru a čerstvé máty nebo
  • bylinky dle vlastní chuti
  • 2 jarní cibulky
  • šťáva a kůra z limetky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Pracovní postup:

Salátovou okurku nadrobno nastrouháme a necháme odkapat šťávu. Třeba tak, že položíme sítko s nastrouhanou okurkou do větší misky. Mezitím smícháme v míse řecký jogurt s propasírovaným česnekem, přidáme nasekané bylinky a jarní cibulku. Dochutíme šťávou a kůrou z limetky, solí, pepřem a nakonec zlehka vmícháme nastrouhanou okurku a olivový olej.

Zauzený dip s červenou paprikou

Ingredience:

Zauzený dip s červenou paprikou
  • 4 lžíce kešu oříšků bez soli
  • 1 větší pečená červená paprika (kapie)
  • olivový olej na zakápnutí
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Kešu oříšky naložíme na 30 minut do horké vody. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme ji semínek, vložíme slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a zakapeme troškou olivového oleje. Pečeme ji v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova asi 20 minut, vložíme ji do potravinářského sáčku a necháme ji ještě 15 minut zapařit. Poté sloupneme slupku, dužinu nakrájíme a dáme do misky (část si můžeme nechat na ozdobu). Přidáme osušené kešu oříšky, šťávu z citronu, jablečný ocet, hořčici, uzenou papriku, sušený česnek, tahini a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zlehka ředit vodou a přidat trošku chilli pro pikantní chuť.

Smetanový dip se sušenými rajčaty

Ingredience:

Smetanový dip se sušenými rajčaty
  • 2 lžíce olivového oleje + na zjemnění
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g sušených rajčat
  • 60 g pancetty
  • 100 g smetanového sýru typu Lučina nebo Philadelphia
  • 100 g zakysané smetany
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti omyté a osušené bazalky
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, česnek, nakrájená sušená rajčata a pancettu. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme smetanový sýr, přidáme zakysanou smetanu, nastrouhaný parmazán, nasekanou bazalku a přidáme vychladlou směs z pánve. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme ještě olivovým olejem.

Tip: Chuť dipu bude lepší, když ho necháme v ledničce chvíli odpočinout, protože se promísí všechny chutě. Můžeme přidat i nasekané olivy nebo vmíchat trošku zeleného pesta.

Dip z avokáda, limetek, zakysané smetany a koriandru

Ingredience:

Dipy
  • 1⁄2 avokáda
  • šťáva z jedné limetky
  • sůl
  • 6 větviček koriandru
  • 190 g zakysané smetany

Pracovní postup:

V mixéru rozmixujeme dužinu avokáda s limetkovou šťávou a zakysanou smetanou na jemný krém. Podle chuti osolíme, dáme do misky, přimícháme pokrájený koriandr.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.