Salát s hovězím masem a bazalkou
Čím dochutit?ZELENÁ BOHYNĚ: majonéza, zakysaná smetana, pažitka, ančovičky, kerblík, estragon, citronová šťáva a pepř |
Příprava 30 minut, vaření 5-7 minut
- 300 g hovězí steak
- pepř
- olej
- 1 větší salátová okurka
- 3 hrsti různých druhů bazalky
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky rybí omáčky (fish sauce)
- 1 lžička pasty sambal oelek
1. Maso potřeme olejem, opepříme a necháme je krátce odležet při pokojové teplotě.
2. Okurku oloupeme, podélně rozřízneme, vyškrábneme střed s jádry a nakrájíme ji na plátky. Bazalku omyjeme, odstřihneme tužší stonky a osušíme ji.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
Česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme.
4. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, cukr,olej, rybí omáčku, sambal oelek a vmícháme česnek a chilli papričku.
5. Na pánvi zprudka opečeme steak z obou stran. Hotový steak po 5–7 minutách odležení nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
6. Maso promícháme s bazalkou, okurkou a ochutíme připravenou zálivkou.
NÁŠ TIP: Podívejte se na trzích nebo v dobrých zahradnických centrech po různých druzích bazalky a ochutnávejte.
Existují bazalky, které mají různé listy, různé barvy a různé chutě a vůně.
Salát s avokádem, grepem a šunkou
Příprava 30 minut
- 4 lžíce přírodního cukru
- 3 lžíce bílého vinného octa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 100 ml olivového oleje
- 1 římský nebo ledový salát
- 2 velké růžové grapefruity
- 200 g sušené šunky
- 2 velká zralá avokáda
- čerstvá pažitka
1. V misce prošleháme cukr s octem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Přišleháme olej.
2. Salát rozebereme na listy, opláchneme ve studené vodě, osušíme je a natrháme.
3. Grepy oloupeme a vyřežeme ze slupek jednotlivé filety. Šťávu z nich zachytíme do misky a přilijeme do zálivky. Šunku natrháme nebo nakrájíme na proužky.
4. Na talíře rozdělíme salátové listy, v míse promícháme filety grepu se zálivkou.
Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a ve slupce je nařežeme na plátky, plátky vyloupneme do mísy lžící, promícháme. 5. Směs rozdělíme na salátové listy, ozdobíme plátky šunky a ihned podáváme.
NÁŠ TIP: Místo cukru použijte med nebo agávový sirup. Salát můžete doplnit červenou cibulí nakrájenou na tenké plátky.
Čočkový salát s houbami
Příprava 20 minut, vaření 50 minut
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 malé mrkve
- 50 g slaniny
- 200 g zelené puy čočky
- 100 g černé čočky beluga
- 6 středních žampionů
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 200 g baby špenátu
- 6 lžic oleje
- 1 lžíce přírodního cukru
- 400–500 ml horkého zeleninového vývaru
- sůl
- 1–2 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 malé salátové okurky
- 50 g loupaných lískových oříšků
1. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na tenké proužky. Obě čočky propláchneme a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenčí plátky. Tymiánové lístky otrháme a nasekáme. Špenátové listy propereme, odstřihneme tužší stonky a osušíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a pokrájenou slaninu, kterou necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou mrkev a cibuli a společně restujeme asi pět minut. Pak přidáme cukr, česnek a krátce orestujeme.
3. Přisypeme černou čočku a zalijeme vývarem, tak aby byla ponořená, stáhneme plamen a pomalu vaříme, bez míchání, jen přiléváme vývar podle potřeby.
4. Po deseti minutách vaření přidáme zelenou čočku a přiléváme vývar, dochutíme solí, vaříme na mírném plameni.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka orestujeme plátky hub.
6. V misce prošleháme zbylý olej, vinný ocet a hořčici. Okurku oloupeme a škrabkou podélně rozkrájíme na tenké plátky.
7. Hotovou měkkou čočku promícháme s houbami, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme špenátovými listy, plátky okurky a oříšky. Podáváme s připravenou zálivkou.
NÁŠ TIP: Salát se dá připravit i z naší české čočky, postup je stejný, jen čočku předem namočte a počítejte s delší dobou vaření.