Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Salátové variace s čočkou, avokádem a hovězím potěší i masožrouty

  0:05aktualizováno  0:05
Jestli vaše kuchařské umění se saláty začíná a končí okurkovým salátem a šopákem, přinášíme vám recepty na nápadité zeleninové variace, se kterými budete za hvězdu.

Do salátu patří hlavně čerstvá zelenina, ale můžete do něj "propašovat" i maso. | foto: archiv redakce

Salát s hovězím masem a bazalkou

Čím dochutit?

ZELENÁ BOHYNĚ: majonéza, zakysaná smetana, pažitka, ančovičky, kerblík, estragon, citronová šťáva a pepř
MEDOVÁ HOŘČICE: půl na půl med a hořčice, nastavte olivovým olejem nebo octem
RANČERSKÝ DRESINK: podmáslí, sůl, česnek, cibule, pažitka, petržel, kopr, černý pepř, paprika a mletá hořčičná semínka

Příprava 30 minut, vaření 5-7 minut

  • 300 g hovězí steak
  • pepř
  • olej
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 hrsti různých druhů bazalky
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky rybí omáčky (fish sauce)
  • 1 lžička pasty sambal oelek

1. Maso potřeme olejem, opepříme a necháme je krátce odležet při pokojové teplotě.
2. Okurku oloupeme, podélně rozřízneme, vyškrábneme střed s jádry a nakrájíme ji na plátky. Bazalku omyjeme, odstřihneme tužší stonky a osušíme ji.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
Česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme.
4. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, cukr,olej, rybí omáčku, sambal oelek a vmícháme česnek a chilli papričku.
5. Na pánvi zprudka opečeme steak z obou stran. Hotový steak po 5–7 minutách odležení nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
6. Maso promícháme s bazalkou, okurkou a ochutíme připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Podívejte se na trzích nebo v dobrých zahradnických centrech po různých druzích bazalky a ochutnávejte.
Existují bazalky, které mají různé listy, různé barvy a různé chutě a vůně.

Salát s avokádem, grepem a šunkou

avokádový salát s grepem a šunkou

Příprava 30 minut

  • 4 lžíce přírodního cukru  
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 římský nebo ledový salát
  • 2 velké růžové grapefruity
  • 200 g sušené šunky
  • 2 velká zralá avokáda
  • čerstvá pažitka

1. V misce prošleháme cukr s octem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Přišleháme olej.
2. Salát rozebereme na listy, opláchneme ve studené vodě, osušíme je a natrháme.
3. Grepy oloupeme a vyřežeme ze slupek jednotlivé filety. Šťávu z nich zachytíme do misky a přilijeme do zálivky. Šunku natrháme nebo nakrájíme na proužky.
4. Na talíře rozdělíme salátové listy, v míse promícháme filety grepu se zálivkou.
Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a ve slupce je nařežeme na plátky, plátky vyloupneme do mísy lžící, promícháme.                                                                                                                                                                                               5. Směs rozdělíme na salátové listy, ozdobíme plátky šunky a ihned podáváme.

NÁŠ TIP: Místo cukru použijte med nebo agávový sirup. Salát můžete doplnit červenou cibulí nakrájenou na tenké plátky.

Čočkový salát s houbami

čočkový salát s houbami

Příprava 20 minut, vaření 50 minut

  • 1/2 cibule  
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé mrkve
  • 50 g slaniny
  • 200 g zelené puy čočky
  • 100 g černé čočky beluga
  • 6 středních žampionů
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g baby špenátu
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 400–500 ml horkého zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1–2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 malé salátové okurky
  • 50 g loupaných lískových oříšků

1. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na tenké proužky. Obě čočky propláchneme a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenčí plátky. Tymiánové lístky otrháme a nasekáme. Špenátové listy propereme, odstřihneme tužší stonky a osušíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a pokrájenou slaninu, kterou necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou mrkev a cibuli a společně restujeme asi pět minut. Pak přidáme cukr, česnek a krátce orestujeme.
3. Přisypeme černou čočku a zalijeme vývarem, tak aby byla ponořená, stáhneme plamen a pomalu vaříme, bez míchání, jen přiléváme vývar podle potřeby.
4. Po deseti minutách vaření přidáme zelenou čočku a přiléváme vývar, dochutíme solí, vaříme na mírném plameni.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka orestujeme plátky hub.
6. V misce prošleháme zbylý olej, vinný ocet a hořčici. Okurku oloupeme a škrabkou podélně rozkrájíme na tenké plátky.                 
7. Hotovou měkkou čočku promícháme s houbami, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme špenátovými listy, plátky okurky a oříšky. Podáváme s připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Salát se dá připravit i z naší české čočky, postup je stejný, jen čočku předem namočte a počítejte s delší dobou vaření.

Autor:



Nejčtenější

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...

Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...



Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Tradiční rodinu v ČR ohrožuje chybějící předškolní péče, říká sociolog

ilustrační snímek

V posledních 15 letech mírně narostl počet lidí, kteří manželství považují za úplně zbytečnou instituci. Ale pořád jich...

Deset přírodních zabijáků bolesti, které neznáte a přitom je máte doma

bolest hlavy, ilustrace

Když člověka něco bolí, obvykle mu lékař nebo lékárník doporučí nějaký medikament. Jenže ne každý se chce ládovat...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

The Baby Gang: Když se vám narodí dvojčata
The Baby Gang: Když se vám narodí dvojčata

Představte si, že jste mladý pár, rozhodnete se pro miminko a narodí se vám dcerka. Po chvíli se shodnete, že by malá měla mít sourozence, ale namísto jednoho jí dopřejete hned tři. A všechny tři naráz

Najdete na iDNES.cz