Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

  0:03aktualizováno  0:03
Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho zakomponovat také do jídla, které připravujete. Budete mile překvapeni a možná přijdete vaření se skleničkou v ruce na chuť.

Losos se špenátem a vinnou pěnou | foto: Profimedia.cz

Jelení hřbet na červeném víně

Ingredience na 4-6 porcí:

Jelení hřbet na červeném víně
  • 2 mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 750 g jeleního hřbetu
  • 2 lžíce oleje
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • houskové knedlíky nebo bramborové rösti k podávání

Pracovní postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, slaninu nakrájíme na kostičky. Maso odblaníme a osolíme.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a ze všech stran na něm opečeme připravené maso. Vyjmeme ho, do výpeku přisypeme slaninu, chvíli ji opékáme a pak přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Nakonec přidáme ještě zeleninu, orestujeme ji dozlatova a vmícháme koření.
  3. Maso vložíme do pekáče, zasypeme orestovanou zeleninou i s výpekem, podlijeme trochou vody a dusíme asi hodinu v troubě.
  4. Pak odklopíme, přilijeme víno a za občasného přelévání pečeme doměkka. Pokud je třeba, přidáme vodu. Zeleninu průběžně odmícháme ode dna, aby dostala pěknou barvičku. Pozor, nesmí se ale připálit.
  5. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme. Vylovíme kuličky koření, bobkové listy a stonky tymiánu. Podáváme s houskovými knedlíky nebo bramborovými rösti.

Tip: Šťávu můžeme ještě zaprášit moukou, prošlehat a chvíli povařit, aby zhoustla.

Smetanové kuře s olivami a bílým vínem

Ingredience na 4 porce:

Smetanové kuře s olivami a bílým vínem
  • 1 cibule
  • 1 bílá paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g nakládaných zelených oliv bez pecek
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 150 ml zakysané smetany
  • zámecké brambůrky k podávání
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a semínek a nakrájíme na příčné proužky.
  2. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a v misce promícháme se solí, pepřem a kurkumou.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, pak přidáme ochucené maso a krátce orestujeme. Přidáme nakrájenou papriku, promícháme, zalijeme vínem a dusíme asi 5 minut.
  4. Pak odklopíme, přidáme olivy a zakysanou smetanu a za občasného promíchání necháme na mírném plameni probublávat.
  5. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme uvařené zámecké brambůrky a podáváme. Ozdobíme lístky petrželky.

Tip: Místo brambůrek můžete jako přílohu zvolit čerstvé těstoviny, třeba pappardelle.

Losos se špenátem a vinnou pěnou

Ingredience na 4 porce:

Losos se špenátem a vinnou pěnou
  • 400 g listového špenátu (nebo mražený)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 4 porce lososa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Na vinnou pěnu:
  • 3 žloutky
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • vařené či pečené brambory k podávání

Pracovní postup:

  1. Špenátové listy propláchneme, nasekáme na menší kousky a odkrojíme tužší části stonků. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Do kastrolu nalijeme lžičku olivového oleje, zpěníme na něm česnek a přisypeme nasekaný špenát. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi tři minuty. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a necháme stranou.
  3. Suroviny na vinnou pěnu dáme do misky, prošleháme a umístíme na horkou vodní lázeň. Šleháme tak dlouho, až krásně zhoustne.
  4. Filety z lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a na grilovací pánvi krátce opečeme z obou stran dorůžova.
  5. Na každém talíři vytvoříme hnízdo ze špenátu, na něj položíme lososa a přelijeme čerstvě připravenou vinnou pěnou.
  6. Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami a sklenkou vychlazeného bílého vína.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz