Netradiční řízky: Obalte telecí, jehněčí i hovězí

Historicky první plátek masa, jehož šťavnatost zaručila krusta z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky, prý hodili na pánev staří Římané. A my jsme jim za to dodnes vděční.

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip | foto: archiv redakce

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip

V čem obalit řízek?

V SÝRECH: Přimíchejte do strouhanky čedar, gruyére, nebo parmazán.

V BYLINKÁCH: Rozmixujte se strouhankou petržel, bazalku, nebo tymián a oregano.

V OŘÍŠCÍCH: Hrst mletých vlašských ořechů, mandlí, nebo piniových semínek dodá obalu řízku na hloubce chuti.

Příprava 40 minut, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 masité rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1,5 lžičky kari
  • 200 g lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl
  • 600 g hovězí svíčkové
  • 50 g loupaných lískových oříšků
  • 10 lžic neochucených cornflakes
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • hladká mouka
  • olej
  1. Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme ho, rozkrojíme, vymáčkneme šťávu a semínka a nadrobno pokrájíme. Jarní cibulku nasekáme.
  2. Do mixéru vložíme kousky rajčete, cibulku a promixujeme. Přidáme kari, lučinu a majonézu a umixujeme do hladka. Dochutíme solí a necháme odležet v chladu.
  3. Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky a ty ještě rozkrájíme na silnější proužky. Ochutíme solí a pepřem.
  4. Oříšky nahrubo nastrouháme, cornflakes nadrtíme paličkou, nebo válečkem na menší kousky a promícháme se strouhankou.
  5. V misce prošleháme vejce s jogurtem. Kousky masa obalíme v hladké mouce, protáhneme je vejci s jogurtem a obalíme v připravené směsi strouhanky, cornflakes a lískových oříšků.
  6. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova po obou stranách. Osmažené kousky necháme okapat na papírových ubrouscích.
  7. Podáváme s vychlazeným kari dipem a zeleninovým salátem.

NÁŠ TIP: Zbylou strouhanku skladujte v chladu, lískové oříšky by při pokojové teplotě zežlukly.

Piccata alla milanese

Příprava 20 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

Piccata alla milanese
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • rozmarýn
  • 500 g cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/5 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 150 až 200 ml zeleninového vývaru
  • 8 menších plátků telecí kýty
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • olej
  • 300 g špaget
  • čerstvá bazalka
  1. Cibuli, česnek a řapíkatý celer oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozmarýn nasekáme. Rajčata omyjeme a překrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přihodíme česnek a celer a společně opečeme. Do pánve přidáme víno, necháme je odpařit, přidáme rajčata, rozmarýn, sůl, pepř a vývar. Přiklopíme a necháme 15 minut podusit.
  3. Odklopíme poklici a necháme odpařit část šťávy.
  4. Telecí maso nakrojíme po okrajích, naklepeme, ochutíme solí, pepřem.
  5. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a parmazánu a smažíme na pánvi na oleji po obou stranách.
  6. Špagety povaříme ve vroucí osolené vodě na skus.
  7. Na talíře rozdělíme podušená rajčata, osmažené telecí maso a špagety. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

NÁŠ TIP: Na omáčku můžete použít i loupaná rajčata z konzervy.

Smažené jehněčí kotletky

Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

Smažené jehněčí kotletky
  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 lžička nasekaných rozmarýnových lístků + na ozdobu
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • 300 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 2-3 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • 1 citron
  1. Omyté a osušené kotletky potřeme směsí rozmarýnových lístků a prolisovaného česneku, ochutíme pepřem a necháme dvě hodiny odležet v chladu.
  2. Strouhanku promícháme s parmezánem. Vejce prošleháme s trochou studené vody a solí.
  3. Odleželé kotletky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ochucené strouhance.
  4. Lilky podélně překrojíme, potřeme olivovým olejem a grilujeme po obou stranách na grilu, nebo na grilovací pánvi 6-8 minut. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Obalené kotletky smažíme na středně rozehřátém oleji v pánvi dozlatova. Hotové řízky odkládáme okapat na papírové ubrousky.
  6. Usmažené kotletky podáváme s grilovaným lilkem, na měsíčky pokrájeným citronem a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas na odležení řízků, můžete česnek nastrouhat a vmíchat i s nasekaným rozmarýnem přímo do strouhanky. Kotletky jen ochuťte čerstvě mletým pepřem a obalte v mouce, vejci a strouhance.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...