Netradiční řízky: Obalte telecí, jehněčí i hovězí

aktualizováno 
Historicky první plátek masa, jehož šťavnatost zaručila krusta z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky, prý hodili na pánev staří Římané. A my jsme jim za to dodnes vděční.

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip | foto: archiv redakce

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip

V čem obalit řízek?

V SÝRECH: Přimíchejte do strouhanky čedar, gruyére, nebo parmazán.

V BYLINKÁCH: Rozmixujte se strouhankou petržel, bazalku, nebo tymián a oregano.

V OŘÍŠCÍCH: Hrst mletých vlašských ořechů, mandlí, nebo piniových semínek dodá obalu řízku na hloubce chuti.

Příprava 40 minut, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 masité rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1,5 lžičky kari
  • 200 g lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl
  • 600 g hovězí svíčkové
  • 50 g loupaných lískových oříšků
  • 10 lžic neochucených cornflakes
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • hladká mouka
  • olej
  1. Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme ho, rozkrojíme, vymáčkneme šťávu a semínka a nadrobno pokrájíme. Jarní cibulku nasekáme.
  2. Do mixéru vložíme kousky rajčete, cibulku a promixujeme. Přidáme kari, lučinu a majonézu a umixujeme do hladka. Dochutíme solí a necháme odležet v chladu.
  3. Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky a ty ještě rozkrájíme na silnější proužky. Ochutíme solí a pepřem.
  4. Oříšky nahrubo nastrouháme, cornflakes nadrtíme paličkou, nebo válečkem na menší kousky a promícháme se strouhankou.
  5. V misce prošleháme vejce s jogurtem. Kousky masa obalíme v hladké mouce, protáhneme je vejci s jogurtem a obalíme v připravené směsi strouhanky, cornflakes a lískových oříšků.
  6. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova po obou stranách. Osmažené kousky necháme okapat na papírových ubrouscích.
  7. Podáváme s vychlazeným kari dipem a zeleninovým salátem.

NÁŠ TIP: Zbylou strouhanku skladujte v chladu, lískové oříšky by při pokojové teplotě zežlukly.

Piccata alla milanese

Příprava 20 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

Piccata alla milanese
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • rozmarýn
  • 500 g cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/5 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 150 až 200 ml zeleninového vývaru
  • 8 menších plátků telecí kýty
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • olej
  • 300 g špaget
  • čerstvá bazalka
  1. Cibuli, česnek a řapíkatý celer oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozmarýn nasekáme. Rajčata omyjeme a překrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přihodíme česnek a celer a společně opečeme. Do pánve přidáme víno, necháme je odpařit, přidáme rajčata, rozmarýn, sůl, pepř a vývar. Přiklopíme a necháme 15 minut podusit.
  3. Odklopíme poklici a necháme odpařit část šťávy.
  4. Telecí maso nakrojíme po okrajích, naklepeme, ochutíme solí, pepřem.
  5. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a parmazánu a smažíme na pánvi na oleji po obou stranách.
  6. Špagety povaříme ve vroucí osolené vodě na skus.
  7. Na talíře rozdělíme podušená rajčata, osmažené telecí maso a špagety. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

NÁŠ TIP: Na omáčku můžete použít i loupaná rajčata z konzervy.

Smažené jehněčí kotletky

Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

Smažené jehněčí kotletky
  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 lžička nasekaných rozmarýnových lístků + na ozdobu
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • 300 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 2-3 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • 1 citron
  1. Omyté a osušené kotletky potřeme směsí rozmarýnových lístků a prolisovaného česneku, ochutíme pepřem a necháme dvě hodiny odležet v chladu.
  2. Strouhanku promícháme s parmezánem. Vejce prošleháme s trochou studené vody a solí.
  3. Odleželé kotletky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ochucené strouhance.
  4. Lilky podélně překrojíme, potřeme olivovým olejem a grilujeme po obou stranách na grilu, nebo na grilovací pánvi 6-8 minut. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Obalené kotletky smažíme na středně rozehřátém oleji v pánvi dozlatova. Hotové řízky odkládáme okapat na papírové ubrousky.
  6. Usmažené kotletky podáváme s grilovaným lilkem, na měsíčky pokrájeným citronem a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas na odležení řízků, můžete česnek nastrouhat a vmíchat i s nasekaným rozmarýnem přímo do strouhanky. Kotletky jen ochuťte čerstvě mletým pepřem a obalte v mouce, vejci a strouhance.

Autor:



Nejčtenější

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...



Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Jekaterina Tereškovič Gauguin Solntcev

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí je od sebe šestadvacet let....

Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Videa vtipné trojice zná asi každý. Momentálně však život jedné z protagonistek Veroniky Arichtevy ovládly tréninky na...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz