Většina z nás dává svým očím pořádně zabrat. Mnoho hodin denně se díváme do monitoru počítače, večer sledujeme televizi nebo trávíme čas v zakouřeném prostředí, nosíme kontaktní čočky nebo naopak ignorujeme oční vadu, protože nám brýle nesluší, moc toho nenaspíme...
Nechceme-li se k tak zásadnímu orgánu, jakým oko bezesporu je, chovat macešsky, měli bychom nejen přehodnotit svůj životní styl, ale také jídelníček. Co takhle do něj zařadit potraviny nebo nápoje, o kterých se ví, že zraku prospívají?
Avokádo - obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá našim očím. Kromě toho je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A.
Česnek - podporuje krevní oběh v oblasti hlavy a rozšiřuje a pročišťuje cévy, což může prospět zejména tehdy, pokud problémy se zrakem souvisejí s nedostatečným prokrvením očí.
Pivo - stimuluje imunitní systém a je významným zdrojem vitaminů B1, B2, B3, B6, B9, které jsou prospěšné pro zdraví očí.
Pampelišky - obsahují mimo jiné lutein a zeaxanthin, které zabraňují ztenčování žluté skvrny, která je důležitá pro ostré vidění.
Listy mangoldu - mají vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a beta-karotenu, který je spolu s vitaminem A důležitou živinou pro zdravé oči.
Vejce - obsahují velké množství luteinu, lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry, takže chrání zrak před vznikem šedého zákalu.
Recepty pro zdravé oči připravil pro kulinární seriál Až vám FITráví, který uvádí TV Paprika, maďarský šéfkuchař Lázár Kovács spolu s cukrářkou Andreou Baracskaiovou. Podívejte se také na video, jak připravit lahodné clafoutis s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou.
Avokádová pomazánka s pampeliškami
Doba přípravy: 35 minut
Množství: pro 2 osoby
- 3 zralá avokáda
- 1 bageta
- 3 rajčata
- 5 dkg pórku
- 2 stroužky česneku
- 1 svazeček koriandrových listů
- 3-4 listy pampelišky
- 1 malá lžička drceného pepře
- 1 velká lžička soli
- 0,5 dl olivového oleje
1. Pokrájenou dužinu zralého avokáda vložíme do mísy, přidáme olivový olej, česnek a pórek a začneme vše společně mixovat.
2. Po chvíli přidáme listy pampelišky, koriandr a ještě pár kapek olivového oleje. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na krém, potom dáme stranou.
3. Těsně před podáváním potřeme půlky opečených baget rozkrojeným rajčetem a tlustě je namažeme hotovým krémem.
Smažené mangoldové listy v pivním těstíčku
Doba přípravy: 40 minut
Množství: pro 2 osoby
- 10 dkg mangoldových listů
- olej z hroznových jadérek
Na pivní těstíčko:
- 3 vejce
- 15 dkg mouky
- 1 dl piva
- 1 velká kávová lžička soli
Na dresing:
- 2 dl zakysané smetany
- 1 svazeček kopru
- 1 stroužek utřeného česneku
- šťáva z poloviny citronu
- 1 velká kávová lžička soli
- pepř
- kukuřičný olej
1. Z vajíček, mouky, piva, soli a pepře si vyrobíme hustější palačinkové těsto. Do něj pak namáčíme mangoldové listy a smažíme v hojném množství oleje z hroznových jadérek.
2. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nakrájeným koprem, utřeným česnekem a solí, s citronovou šťávou a troškou kukuřičného oleje.
3. Osmažený mangold podáváme s dresingem z kopru a smetany.
TIP: Smažený mangold můžete zapít čerstvou mrkvovou šťávou.
Borůvkové clafoutis s dulce de leche a vanilkovou zmrzlinou
Doba přípravy: 25 minut
Množství: pro 4 osoby
- 2 vajíčka
- 100 g březového cukru
- 1 tuba kondenzovaného mléka
- 80 g smetany
- 20 g mléka
- strouhaná kůra z 1 citronu
- vnitřek z 1 vanilkového lusku
- 55 g mouky
- špetka soli
- 20 g másla
- 250 g borůvek
- vanilková zmrzlina
1. nejprve si připravíme dulce de leche neboli karamelové šodó. K obsahu jedné tuby kondenzovaného mléka přilijeme trochu mléka, přivedeme k varu a vaříme asi deset minut.
2. Vaječné žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme k nim sladkou smetanu, mléko, citronovou kůru a vanilku. Vaječné bílky ušleháme se solí. Pak je vmícháme a promícháme s moukou prositou přes síto.
3. Do formy na clafoutis vymazané máslem nasypeme borůvky, na ně nalijeme těsto a na těsto dáme kousek másla. Pečeme do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
4. Před podáváním ozdobíme vanilkovou zmrzlinou a několika borůvkami a zalijeme dulce de leche.