Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chcete mít zdravé oči? Jezte avokádo, borůvky či mangold a pijte pivo

  0:51aktualizováno  0:51
Všichni víme, že mrkev prospívá zraku, však nám to také v dětství stále opakovali. Vyzkoušet ale můžete také další potraviny, které jsou zdravé pro lidské oko, jako třeba mangold, borůvky nebo česnek. Populární maďarský kuchař z nich sestavil netradiční menu, které nejen povzbudí vaše unavené oči, ale také vám bude chutnat.

Většina z nás dává svým očím pořádně zabrat. Mnoho hodin denně se díváme do monitoru počítače, večer sledujeme televizi nebo trávíme čas v zakouřeném prostředí, nosíme kontaktní čočky nebo naopak ignorujeme oční vadu, protože nám brýle nesluší, moc toho nenaspíme...

Nechceme-li se k tak zásadnímu orgánu, jakým oko bezesporu je, chovat macešsky, měli bychom nejen přehodnotit svůj životní styl, ale také jídelníček. Co takhle do něj zařadit potraviny nebo nápoje, o kterých se ví, že zraku prospívají?

Avokádo - obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá našim očím. Kromě toho je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A.

Česnek - podporuje krevní oběh v oblasti hlavy a rozšiřuje a pročišťuje cévy, což může prospět zejména tehdy, pokud problémy se zrakem souvisejí s nedostatečným prokrvením očí.

Pivo - stimuluje imunitní systém a je významným zdrojem vitaminů B1, B2, B3, B6, B9, které jsou prospěšné pro zdraví očí.

Pampelišky - obsahují mimo jiné lutein a zeaxanthin, které zabraňují ztenčování žluté skvrny, která je důležitá pro ostré vidění.

Listy mangoldu - mají vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a beta-karotenu, který je spolu s vitaminem A důležitou živinou pro zdravé oči.

Vejce - obsahují velké množství luteinu, lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry, takže chrání zrak před vznikem šedého zákalu.

Recepty pro zdravé oči připravil pro kulinární seriál Až vám FITráví, který uvádí TV Paprika, maďarský šéfkuchař Lázár Kovács spolu s cukrářkou Andreou Baracskaiovou. Podívejte se také na video, jak připravit lahodné clafoutis s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou.

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Doba přípravy: 35 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 3 zralá avokáda 
  • 1 bageta 
  • 3 rajčata
  • 5 dkg pórku
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 svazeček koriandrových listů 
  • 3-4 listy pampelišky
  • 1 malá lžička drceného pepře
  • 1 velká lžička soli
  • 0,5 dl olivového oleje

1. Pokrájenou dužinu zralého avokáda vložíme do mísy, přidáme olivový olej, česnek a pórek a začneme vše společně mixovat.

2. Po chvíli přidáme listy pampelišky, koriandr a ještě pár kapek olivového oleje. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na krém, potom dáme stranou.

3. Těsně před podáváním potřeme půlky opečených baget rozkrojeným rajčetem a tlustě je namažeme hotovým krémem.

Smažené mangoldové listy v pivním těstíčku

Smažený mangold v pivním těstíčku s čerstvou mrkvovou šťávou

Doba přípravy: 40 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 10 dkg mangoldových listů
  • olej z hroznových jadérek

Na pivní těstíčko:

  • 3 vejce
  • 15 dkg mouky 
  • 1 dl piva 
  • 1 velká kávová lžička soli

Na dresing:

  • 2 dl zakysané smetany 
  • 1 svazeček kopru
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • šťáva z poloviny citronu 
  • 1 velká kávová lžička soli 
  • pepř
  • kukuřičný olej

1. Z vajíček, mouky, piva, soli a pepře si vyrobíme hustější palačinkové těsto. Do něj pak namáčíme mangoldové listy a smažíme v hojném množství oleje z hroznových jadérek.

2. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nakrájeným koprem, utřeným česnekem a solí, s citronovou šťávou a troškou kukuřičného oleje.

3. Osmažený mangold podáváme s dresingem z kopru a smetany.

TIP: Smažený mangold můžete zapít čerstvou mrkvovou šťávou.
 

Borůvkové clafoutis s dulce de leche a vanilkovou zmrzlinou

Cukrářka Andrea Baracskaiová a její clafoutis s borůvkami a vanilkovou

Doba přípravy: 25 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vajíčka
  • 100 g březového cukru
  • 1 tuba kondenzovaného mléka
  • 80 g smetany
  • 20 g mléka
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • vnitřek z 1 vanilkového lusku
  • 55 g mouky
  • špetka soli
  • 20 g másla
  • 250 g borůvek
  • vanilková zmrzlina

1. nejprve si připravíme dulce de leche neboli karamelové šodó. K obsahu jedné tuby kondenzovaného mléka přilijeme trochu mléka, přivedeme k varu a vaříme asi deset minut.

2. Vaječné žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme k nim sladkou smetanu, mléko, citronovou kůru a vanilku. Vaječné bílky ušleháme se solí. Pak je vmícháme a promícháme s moukou prositou přes síto.

3. Do formy na clafoutis vymazané máslem nasypeme borůvky, na ně nalijeme těsto a na těsto dáme kousek másla. Pečeme do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

4. Před podáváním ozdobíme vanilkovou zmrzlinou a několika borůvkami a zalijeme dulce de leche.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz