Doporučujeme

Chcete lépe vidět? Uvařte si jídla, která jsou zdravá pro oči. (Ilustrační snímek)

Chcete lépe vidět? Uvařte si jídla, která jsou zdravá pro oči. (Ilustrační snímek)

Ryby, olivy, česnek, borůvky... Co si uvařit, když chcete dobře vidět?

  • 15
Nejen ohraná mrkev, která chrání před šeroslepostí, je dobrá na zrak. I spousta dalších potravin pomůže vašim očím, denně namáhaným různými obrazovkami, zůstat v kategorii Bystrozraký.

Ryby z chladných moří

Sardinky, treska, makrela nebo tuňák jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny označované zkratkou DHA, jejíž konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.

Vejce

Vaječný žloutek je bohatý na lutein, lecitin, cystein a další aminokyseliny a také sloučeniny s obsahem síry. Ty pomáhají chránit oči před vznikem šedého zákalu.

Olivy a olivový olej

Plody jižních států posilují sítnici a zlepšují zrak. Nemluvě o pozitivních účincích na naši pleť, trávení, krevní tlak a tak dále.

Česnek, cibule a kapary

Jsou to rostliny bohaté na síru. Ta je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.

Borůvky

Zlepšují vidění za šera a v noci. Není náhoda, že letci v Anglii je za druhé světové války pojídali ve velkém před nočními nálety.

Víno hroznové i tekuté

Bobulky vína fungují podobně jako borůvky a víno jako nápoj pomáhá chránit náš zrak díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních.

Salát s hroznovým vínem a směsí sýrů

Salát s hroznovým vínem a směsí sýrů

Doba přípravy: 20 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 100 g piniových oříšků
  • 4 lžíce medu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 hlávka salátu lollo rosso
  • 1 balení rukoly
  • 150 g červeného hroznového vína
  • 150 g bílého hroznového vína
  • 400 g sýrů – směs sýra s modrou plísní, goudy, eidamu, sýra s bílou plísní
  • olivový olej 

1. Nasucho na pánvi orestujeme piniové oříšky dozlatova, asi 5 až 8 minut. Necháme je zchladnout. Tužší med rozehřejeme, tekutý jen promícháme s citronovou šťávou a naředíme trochou vody.

2. Oprané a osušené listy kadeřavého salátu natrháme, u rukoly odstřihneme delší stonky. Hroznové víno opláchneme, necháme okapat, otrháme, kuličky vína přepůlíme. Sýry nakrájíme na malé kousky nebo kostky.

3. Salát a rukolu promícháme s několika kapkami olivového oleje a pokrájeným hroznovým vínem, rozdělíme na porce, ozdobíme sýry, piniovými oříšky a podáváme s dresinkem z medu a citronové šťávy.

Tip: Nakombinujte jinou směs listových salátů – kadeřavé lollo biondo, little gem, polníček, římský nebo hlávkový salát, dubáček, čekanku... Nebojte se využít do salátu i ovčí nebo kozí sýr.

Tapenáda z černých oliv

Tapenáda z černých oliv

Doba přípravy: 15 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 250 g vypeckovaných černých oliv
  • 4 lžíce kaparů
  • 1–2 stroužky česneku
  • 4 ančovičky
  • 6–8 lžic panenského olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • citronová šťáva

1. Olivy nahrubo pokrájíme, kapary propláchneme, osušíme. Česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Olivy, kapary a ančovičky utřeme v hmoždíři na hrubší pastu.

3. Během tření do oliv s kapary a ančovičkami postupně přiléváme olej, přidáme česnek. Na výrobu tapenády můžeme použít i tyčový mixér.

4. Směs dochutíme čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.

5. Tapenádu uložíme do menší sklenice a zalijeme zbylým olejem. V chladničce vydrží až týden.

6. Podáváme s opečenými plátky bagety nebo ciabatty.

Tip: Obměňujte chuť tapenády tu špetkou chilli, tu jemně nasekaným tymiánem nebo směsí 4 koření – mletého pepře, muškátového oříšku, hřebíčku a skořice.

Plněná pečená rajčata

Plněná pečená rajčata

Doba přípravy: 30 minut + 15-20 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 100 g anglické slaniny
  • 8 větších rajčat
  • 1 malá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malá cuketa
  • olej
  • 1 menší konzerva kukuřice
  • pepř, sůl
  • strouhanka
  • 100 g tenkých plátků sýra Provolone
  • čerstvá bazalka

1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Plátky slaniny na pánvi opečeme dokřupava, odložíme na talíř vyložený papírovým ubrouskem. Vychladlou slaninu rozdrobíme nebo pokrájíme na malé kousky.

2. Omytá rajčata shora seřízneme, vydlabeme opatrně dužinu lžící tak, abychom rajče neprotrhli. Vršky rajčat a dužinu nadrobno pokrájíme.

3. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Cuketku podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky.

4. K vypečenému tuku ze slaniny přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, česnek, cuketu, přisypeme slitou kukuřici, promícháme a přidáme pokrájené zbytky rajčat. Ze směsi necháme odpařit přebytečnou tekutinu.

5. Hotovou náplň dochutíme solí, pepřem, promícháme s nadrobenou slaninou, zahustíme trochou strouhanky.

6. Rajčata naplníme připravenou směsí, přesuneme na plech nebo do zapékací formy, podlijeme trochou vody, pokapeme olejem a dáme zapéct na 15–20 minut.

7. Po upečení ozdobíme plátky sýra a natrhanou bazalkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Kynuté koláče s borůvkami

Kynuté koláče s borůvkami

Doba přípravy: 2 hodiny + 25-30 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kostka droždí
  • 200–250 ml mléka
  • 160 g moučkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce smetany na šlehání
  • 4 vejce
  • 180 g másla
  • 300 g tvarohu
  • špetka strouhané citronové kůry
  • 200 g borůvek

1. Z rozdrobeného droždí, několika lžic mléka a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, promícháme se špetkou soli, polovinou moučkového cukru a 1 vanilkovým cukrem.

2. Přilijeme většinu mléka, smetanu, přidáme 2 vejce, 100 g změklého másla, přilijeme kvásek a zaděláme těsto (mělo by být tužší, nemusíme použít všechno mléko) a necháme je v teple vykynout.

3. Zbývající moučkový a vanilkový cukr utřeme se zbylým máslem, jedním žloutkem, tvarohem a kůrou.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části, které na pomoučněném válu rozválíme na obdélníky asi 10 x 15 cm. Ty potřeme tvarohem, posypeme borůvkami, svineme a pod utěrkou necháme 10 minut kynout.

5. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté záviny rozřežeme ostrým nožem na silnější plátky, necháme je 10–15 minut kynout na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme péct asi 20 minut.

Tip: Naskládejte koláče vedle sebe do menší formy nebo pekáče, budou úhlednější a nerozjedou se tolik. Můžete je také péct v důlcích na muffiny vyložených papírovými košíčky.

Steak z tuňáka se špenátem

Steak z tuňáka se špenátem

Doba přípravy: 35 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 500 g špenátových listů
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic oleje
  • 100 g lučiny nebo jiného smetanového sýra
  • 4 steaky z tuňáka asi 2,5–3 cm vysoké
  • sůl, pepř
  • 10 lžic světlých sezamových semínek

1. Omyté a osušené špenátové listy zbavíme stonků, větší natrháme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na malé kostičky, česnek na tenké plátky.

2. V hlubší pánvi na polovině oleje orestujeme cibuli, přidáme plátky česneku a špenát, společně promícháváme, dokud listy nezavadnou. Pak přimícháme lučinu, podlijeme trochou vody.

3. Steaky z tuňáka ochutíme solí, pepřem a obalíme je v sezamu. Na pánvi rozpálíme zbylý olej, steaky na něm opékáme z obou stran jednu minutu.

4. Hotové steaky pokrájíme na plátky a položíme na jednotlivé porce špenátu.

Tip: Lučinu ve špenátu můžete nahradit smetanou, pak přidejte trochu soli, lučina je slanější. 


  • Vybrali jsme pro Vás