Doporučujeme

Salát s kyselými okurkami

Salát s kyselými okurkami | foto: Stockfood.cz

Recepty pro těhotné, které zvládne připravit i nešikovný muž

  • 78
Apetit v těhotenství je nevyzpytatelný. V závratné rychlosti se střídají chutě na sladké, kyselé nebo zapomenuté dětské jídlo. Pokud to s vaší partnerkou "cvičí" stejně, vyzkoušejte naše recepty.

Grilovaný špíz s párkem a ananasem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 8-10 minut grilování

* 4 páry krůtích párků
* 4 plátky ananasu, kompotovaného
* 200 g cherry rajčat
* asi 4 lžíce šťávy z ananasu
* 1 lžíce medu
* špetka soli a mletý zázvor
* bramborové chipsy k podávání

1. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Krůtí párky a ananas nakrájíme na kousky velikosti sousta a napícháme je společně s rajčaty na předem namočené dřevěné špejle nebo kovové grilovací jehly.

2. Asi ve čtyřech lžících ananasové šťávy rozmícháme med se špetkou soli a ochutíme trochou mletého zázvoru. Párky a ananas potřeme připravenou směsí, vložíme na rozpálený gril a opečeme ze všech stran. Trvá to asi deset minut.

3. Během pečení potíráme špízy zbylou marinádou, která na nich utvoří sladkou krustu. Podáváme s bramborovými chipsy.

Tip
Grilované špízy můžete při podávání doplnit různými studenými omáčkami, kečupem, hořčicí, salátem apod. Zázvor můžete nahradit špetkou mletého chilli nebo koriandru.

Jak na nevolnost?

* Žaludek jako na toboganu dokáže znepříjemnit první měsíce těhotenství. Podle babských rad proti ranním nevolnostem pomáhá zázvor.

* Zázvorová lízátka koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo lékárnách. Balení 12 ks stojí cca 50 Kč.

* Zázvorové pivo má sice alkoholový název, samotný nápoj jej ale neobsahuje. Pokud vám vadí bublinky, raději si připravte z kořene zázvoru čaj.

Žemle se zavináčem a salátem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 4 žemle
* 4 listy hlávkového salátu
* 4 kyselé okurky
* 4 zavináče nebo jiné kyselé nakládané ryby
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 šalotka
* 100 g jogurtu
* 1 lžíce medu
* pepř a sůl

1. Žemle napříč rozkrojíme a dáme lehce propéct pod gril (nebo do trouby), aby střídka změkla. V misce promícháme smetanový jogurt se lžící pikantní dijonské hořčice a tekutým medem. Pokud nemáme med tekutý, vložíme ho na chvíli do mikrovlnné trouby nebo jej ohřejeme ve vodní lázni. Metlou dresink prošleháme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

2. Na spodní polovinu žemle položíme list omytého a osušeného salátu. Na salát rozdělíme plátky kyselé okurky, naloženou okapanou rybu, posypeme tenkými kolečky šalotky a zakapeme připraveným dresinkem. Nakonec přiklopíme druhou polovinou pečiva a žemli zabalíme do ubrousku, aby nám náplň při jídle nevypadávala.

Tip
Zavináče plněného zelím či jinou nakládanou zeleninou rozbalte a rybí filet přeložte napůl, aby se lépe vešel do žemle. Do sendviče ale můžete použít také maso z uzeného sledě nebo makrely.

Salát s kyselými okurkami

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 800-1 000 g vařených brambor
* 1 červená cibule
* 6 nakládaných kyselých okurek
* 4 lžíce sterilovaných červených kapií
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 lžička ostřejší hořčice
* sůl a pepř

1. Dobře omyté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut, podle velikosti brambor. Slijeme a necháme vychladnout.

2. Potom brambory oloupeme, překrájíme na poloviny nebo silnější plátky a v míse promícháme s nakrájenými okurkami, červenou cibulí a pokrájenou kapií. V misce prošleháme olivový olej, vinný ocet, hořčici, sůl a mletý pepř na zálivku a přelijeme jí salát.

3. Podle chuti přisolíme, přidáme usekanou petrželovou nať a dobře promícháme. Podáváme se sýrovými jednohubkami.

Tip
Do salátu můžete přidat olivy, kapary, nakládaný zelený pepř či jiné chuťové doplňky dle své chuti. Sterilované kapie nahraďte pečenými kapiemi naloženými v oleji. Místo petrželky použijte nať koriandru nebo pažitku.

Nudle s mákem a s medem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 400 g širokých nudlí
* sůl
* 100 g másla
* 150 g mletého máku
* moučkový cukr dle chuti
* med dle chuti
* hroznové víno k podávání

1. Nudle vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a promícháme s polovinou změklého másla.

2. Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem a sypeme jím jednotlivé porce horkých nudlí a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.

3. Zakapeme podle chuti medem a podáváme doplněné hroznovým vínem nebo jiným čerstvým ovocem.

Tip
Domácí nudle:
Domácí nudle připravte z 200 g hladké mouky 00, 2 vajec a 2 lžic vody nebo oleje. Těsto dobře zpracujte, nechte chvíli odpočinout a vyválejte. Vyválené placky těsta nechte chvíli oschnout, ale pouze tak, aby se nelámaly. Potom je po delší straně srolujte do válečku a krájejte na nudle asi 1 cm široké. Nudle rozložte na pomoučeném vále a nechte buď úplně uschnout pro další uchování, nebo je nechte krátce proschnout a zavařte je do osolené vařící vody. Doba varu čerstvých nudlí je asi 5-7 minut.

Bageta s párkem a rukolou

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut

* 1 velká francouzská bageta
* 4 nožičky párků
* 2 hrsti rukoly
* 1 velká červená cibule
* 4 nakládané kyselé okurky
* 4 lžíce kečupu
* 4 lžíce majonézy
* 2 lžíce hořčice

1. Bagetu rozřízneme na čtyři stejné díly a podélně rozkrojíme. Párky opečeme na grilu nebo ohřejeme na páře nebo ve vodě.

2. Spodní část baget potřeme majonézou, poklademe plátky nakrájené cibule, kyselých okurek, položíme na ně ohřáté párky, zakápneme hořčicí, zbylou majonézou, kečupem a doplníme omytou a osušenou rukolou.

3. Obloženou polovinu přiklopíme vrchní částí bagety a uprostřed stáhneme složeným papírovým ubrouskem.

Tip
Při plnění použijte jakoukoliv nakládanou a kysanou zeleninu, houby apod. Bagety při prokrojování nemusíte rozříznout až do konce. Pečivo pak pouze rozevřete jako knihu, naplníte a obě části stisknete k sobě.


  • Vybrali jsme pro Vás