Smažené krokety plněné šunkou a sýrem na zeleninovém salátu
podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story
Ingredience pro 4 osoby:
- 50 g dušené šunky
- 70 g čedaru
- 30 ml másla
- 30 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- strouhanka na obalení
- vejce na obalení
- olej na smažení
- 30 g cherry rajčátek
- 1⁄2 okurky
- 1/4 hlávky salátu lollo rosso
- 3 lžíce balzamikového octa
- 8 lžic olivového oleje
- sůl, pepř
Pracovní postup:
Z mouky, másla a mléka připravíme hustý bešamel, do kterého vmícháme nakrájenou šunku a nastrouhaný čedar. Dochutíme solí a pepřem. Směs necháme vychladnout a vytvarujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Osmažíme ve větší vrstvě oleje a necháme okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku.
Natrháme salát, nakrájíme rajčátka a okurku a vše smícháme v míse. Olivový olej rozšleháme s balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Zálivkou přelijeme salát a jemně promícháme.
Na talíře rozdělíme salát a nahoru poklademe krokety.
Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty s batátovým pyré
podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story
Ingredience pro 4 osoby:
- 400 g kuřecích prsou
- 150 g mozzarelly
- 50 g sušených rajčat
- 400 g očištěných batátů
- 40 g másla
- 100 ml mléka
- 400 g cuketa
- olej na smažení
- sůl, pepř
Pracovní postup:
Kuřecí prsa očistíme a nožem uděláme kapsu. Nakrájíme na kostičky mozzarellu i sušená rajčata a promícháme. Kuře osolíme, opepříme a naplníme směsí. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 10 minut na 180 °C.
Batáty uvaříme v osolené vodě. Necháme v rendlíku povolit máslo, přidáme mléko a prohřejeme. Batáty rozmixujeme se vzniklou směsí na hladké pyré a osolíme. Plátky cukety osolíme, opepříme a potřeme olejem. Pečeme na grilovací pánvi z obou stran. Na talíře rozdělíme pyré, kuřecí prso rozkrojíme na půl a položíme i s cuketou na pyré.
Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou
podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story
Ingredience pro 4 osoby:
- 400 g lososa (očištěného a vykostěného)
- 120 g brokolice
- 120 g květáku
- 120 g baby mrkvičky
- 200 g másla
- 3 žloutky
- šťáva z půlky citrónu
- sůl, pepř
Pracovní postup:
Zeleninu očistíme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a orestujeme na másle. Lososa osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran, napřed však kůží dolů. Poté přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 5 minut na 180 °C.
Do nerezové misky dáme 3 žloutky, lžíci vody, sůl, pepř a citronovou šťávu. V rendlíku si rozehřejeme máslo. Misku se žloutky dáme nad vodní lázeň a zahříváme. Když se začne tvořit pěna, začneme pomalu přilévat máslo. Mícháme, dokud se žloutky nespojí s máslem do krémové omáčky.
Na talíře rozdělíme zeleninu a porce lososa, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Domácí vanilková zmrzlina
podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 130 g cukru krupice
- 6 žloutků
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)
Postup:
Nejprve si nachystáme anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujeme dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplníme vodou tak, abychom do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábeme nožem). V misce vyšleháme žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymícháme. Vrátíme zpátky do hrnce a zahříváme ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíme být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se žloutky srazí!
Jakmile směs začne houstnout, odstavíme ji a necháme vychladnout, občas promícháme. Vyšleháme pevnou smetanu a vmícháme do anglického krému.
Vzniklou hmotu přendáme nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dáme do mrazáku (ideálně do -18 °C).
Asi po třiceti minutách směs vyndáme a pomocí vidličky ji „naškrábeme“, aby nevznikly velké krystaly. Opakujeme podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.
Tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová.