Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty, kterými potěšíte i své ratolesti. Krokety, losos a domácí zmrzlina

  0:21aktualizováno  0:21
Děti by na svůj svátek asi ze všeho nejraději jedly jenom čokoládu, dorty a zmrzlinu, ale to by jim moc dobře neudělalo. Dopřejte jim proto raději na Den dětí některé z následujících receptů, které jsou chutné i výživné. Jedna zmrzka na závěr jim pak žaludek nepokazí, zvlášť když bude domácí.

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico dresinkem podle receptu Food Story | foto: FoodStory.cz

Smažené krokety plněné šunkou a sýrem na zeleninovém salátu

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico...
  • 50 g dušené šunky
  • 70 g čedaru
  • 30 ml másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • strouhanka na obalení
  • vejce na obalení
  • olej na smažení
  • 30 g cherry rajčátek
  • 1⁄2 okurky
  • 1/4 hlávky salátu lollo rosso
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Z mouky, másla a mléka připravíme hustý bešamel, do kterého vmícháme nakrájenou šunku a nastrouhaný čedar. Dochutíme solí a pepřem. Směs necháme vychladnout a vytvarujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Osmažíme ve větší vrstvě oleje a necháme okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku.
Natrháme salát, nakrájíme rajčátka a okurku a vše smícháme v míse. Olivový olej rozšleháme s balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Zálivkou přelijeme salát a jemně promícháme.
Na talíře rozdělíme salát a nahoru poklademe krokety.

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty s batátovým pyré

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty
  • 400 g kuřecích prsou
  • 150 g mozzarelly
  • 50 g sušených rajčat
  • 400 g očištěných batátů
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • 400 g cuketa
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Kuřecí prsa očistíme a nožem uděláme kapsu. Nakrájíme na kostičky mozzarellu i sušená rajčata a promícháme. Kuře osolíme, opepříme a naplníme směsí. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 10 minut na 180 °C.

Batáty uvaříme v osolené vodě. Necháme v rendlíku povolit máslo, přidáme mléko a prohřejeme. Batáty rozmixujeme se vzniklou směsí na hladké pyré a osolíme. Plátky cukety osolíme, opepříme a potřeme olejem. Pečeme na grilovací pánvi z obou stran. Na talíře rozdělíme pyré, kuřecí prso rozkrojíme na půl a položíme i s cuketou na pyré.

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou podle Jiřího Konhefra
  • 400 g lososa (očištěného a vykostěného)
  • 120 g brokolice
  • 120 g květáku
  • 120 g baby mrkvičky
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Zeleninu očistíme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a orestujeme na másle. Lososa osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran, napřed však kůží dolů. Poté přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 5 minut na 180 °C.

Do nerezové misky dáme 3 žloutky, lžíci vody, sůl, pepř a citronovou šťávu. V rendlíku si rozehřejeme máslo. Misku se žloutky dáme nad vodní lázeň a zahříváme. Když se začne tvořit pěna, začneme pomalu přilévat máslo. Mícháme, dokud se žloutky nespojí s máslem do krémové omáčky.

Na talíře rozdělíme zeleninu a porce lososa, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Domácí vanilková zmrzlina

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Ingredience:

Domácí vanilková zmrzlina podle Sabiny Kmecové
  • 500 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)

Postup:

Nejprve si nachystáme anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujeme dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplníme vodou tak, abychom do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábeme nožem). V misce vyšleháme žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymícháme. Vrátíme zpátky do hrnce a zahříváme ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíme být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se žloutky srazí!
Jakmile směs začne houstnout, odstavíme ji a necháme vychladnout, občas promícháme. Vyšleháme pevnou smetanu a vmícháme do anglického krému.
Vzniklou hmotu přendáme nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dáme do mrazáku (ideálně do -18 °C).
Asi po třiceti minutách směs vyndáme a pomocí vidličky ji „naškrábeme“, aby nevznikly velké krystaly. Opakujeme podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.

Tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.