Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty, kterými potěšíte i své ratolesti. Krokety, losos a domácí zmrzlina

  0:21aktualizováno  0:21
Děti by na svůj svátek asi ze všeho nejraději jedly jenom čokoládu, dorty a zmrzlinu, ale to by jim moc dobře neudělalo. Dopřejte jim proto raději na Den dětí některé z následujících receptů, které jsou chutné i výživné. Jedna zmrzka na závěr jim pak žaludek nepokazí, zvlášť když bude domácí.

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico dresinkem podle receptu Food Story | foto: FoodStory.cz

Smažené krokety plněné šunkou a sýrem na zeleninovém salátu

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico...
  • 50 g dušené šunky
  • 70 g čedaru
  • 30 ml másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • strouhanka na obalení
  • vejce na obalení
  • olej na smažení
  • 30 g cherry rajčátek
  • 1⁄2 okurky
  • 1/4 hlávky salátu lollo rosso
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Z mouky, másla a mléka připravíme hustý bešamel, do kterého vmícháme nakrájenou šunku a nastrouhaný čedar. Dochutíme solí a pepřem. Směs necháme vychladnout a vytvarujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Osmažíme ve větší vrstvě oleje a necháme okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku.
Natrháme salát, nakrájíme rajčátka a okurku a vše smícháme v míse. Olivový olej rozšleháme s balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Zálivkou přelijeme salát a jemně promícháme.
Na talíře rozdělíme salát a nahoru poklademe krokety.

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty s batátovým pyré

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty
  • 400 g kuřecích prsou
  • 150 g mozzarelly
  • 50 g sušených rajčat
  • 400 g očištěných batátů
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • 400 g cuketa
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Kuřecí prsa očistíme a nožem uděláme kapsu. Nakrájíme na kostičky mozzarellu i sušená rajčata a promícháme. Kuře osolíme, opepříme a naplníme směsí. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 10 minut na 180 °C.

Batáty uvaříme v osolené vodě. Necháme v rendlíku povolit máslo, přidáme mléko a prohřejeme. Batáty rozmixujeme se vzniklou směsí na hladké pyré a osolíme. Plátky cukety osolíme, opepříme a potřeme olejem. Pečeme na grilovací pánvi z obou stran. Na talíře rozdělíme pyré, kuřecí prso rozkrojíme na půl a položíme i s cuketou na pyré.

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou podle Jiřího Konhefra
  • 400 g lososa (očištěného a vykostěného)
  • 120 g brokolice
  • 120 g květáku
  • 120 g baby mrkvičky
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Zeleninu očistíme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a orestujeme na másle. Lososa osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran, napřed však kůží dolů. Poté přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 5 minut na 180 °C.

Do nerezové misky dáme 3 žloutky, lžíci vody, sůl, pepř a citronovou šťávu. V rendlíku si rozehřejeme máslo. Misku se žloutky dáme nad vodní lázeň a zahříváme. Když se začne tvořit pěna, začneme pomalu přilévat máslo. Mícháme, dokud se žloutky nespojí s máslem do krémové omáčky.

Na talíře rozdělíme zeleninu a porce lososa, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Domácí vanilková zmrzlina

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Ingredience:

Domácí vanilková zmrzlina podle Sabiny Kmecové
  • 500 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)

Postup:

Nejprve si nachystáme anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujeme dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplníme vodou tak, abychom do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábeme nožem). V misce vyšleháme žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymícháme. Vrátíme zpátky do hrnce a zahříváme ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíme být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se žloutky srazí!
Jakmile směs začne houstnout, odstavíme ji a necháme vychladnout, občas promícháme. Vyšleháme pevnou smetanu a vmícháme do anglického krému.
Vzniklou hmotu přendáme nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dáme do mrazáku (ideálně do -18 °C).
Asi po třiceti minutách směs vyndáme a pomocí vidličky ji „naškrábeme“, aby nevznikly velké krystaly. Opakujeme podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.

Tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.