Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

  11:00aktualizováno  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová | foto: Alena Hrbková pro Polívkovou smršť

Zlatý drůbeží vývar

Podle receptu Veroniky Koko Kokešové

Ingredience na 1,5 litru vývaru:

Zeleninový vývar s nudlemi
  • cca 600 g drůbežích kostí a masa (ideálně skelet včetně krku doplněný dalšími krky nebo křídly)
  • 50 g mrkve
  • 50 g celer bulva
  • 40 g petržel
  • 100 g cibule
  • 50 g řapíkatý celer
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks bobkový list
  • 4 ks černý pepř
  • 3 ks nové koření
  • několik snítek čerstvé petrželky

Pracovní postup:

  1. Tajemstvím zlaté barvy vývaru je zelenina opečená místy dohněda, zapečené kosti a také ponechání čistých vrstev slupky na cibuli. Všechnu zeleninu očistěte, okrájejte, oloupejte - u každé uvádím gramáž již opracované zeleniny, která přijde do vývaru. Bylinky a řapíkatý celer si dejte stranou. Ostatní pokrájejte na větší kusy, cibuli oloupejte jen špinavou vrchní slupku a horizontálně ji rozkrojte na dvě poloviny. Na oleji v hrnci nebo na pánvi vše opečte.
  2. Do hrnce přidejte i drůbeží kosti s masem a vložte do trouby zapéct asi na 15 minut a 220 °C. Dejte na sporák, přidejte zbývající ingredience, zalijte studenou vodou. Přiveďte k mírnému varu a nechte pozvolna táhnout minimálně 90 minut. Poté slijte.
  3. Vývar můžete doplnit celestýnskými nebo polévkovými nudlemi.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

Podle receptu Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blu Alcron

Ingredience:

Celerový krém podle Romana Pauluse
  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
  • lanýžový olej

Pracovní postup:

  1. Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10 až 15 minut.
  2. Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.
  3. V sezoně podáváme také s čerstvým bílým nebo černým lanýžem.

Dýňová polévka se semínky

Podle receptu Marka Fichtnera, šéfkuchaře Augustin Restaurantu

Ingredience:

Dýňový krém se semínky
  • 750 g dýně hokaido
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • 150 g pórku
  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 PL bílého vinného octa
  • 2 PL cukru krystal
  • 150 ml bílého vína
  • sůl
  • 250 ml smetany 33 %
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián

Pracovní postup:

  1. Dýni hokaido rozřízneme na čtvrtiny a vybereme semínka, nemusíme ji ale loupat. Osolíme a potřeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby rozpálené na 160 stupňů Celsia na 30 až 40 minut.
  2. Mezitím v hrnci na zbytku oleje osmahneme šalotku s pórkem a česnekem do sklovita. Přidáme tymián a bobkový list. Zastříkeneme octem a vínem. Přidáme upečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud slupka dýně nezměkne. Rozmixujeme, přecedíme, přidáme smetanu a zjemníme máslem. Nakonec dochutíme do sladkokysela solí, cukrem a octem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Highlighter za tisíce? Rozjasněnou pleť zvládnete i bez make-upu

Highlighter za tisíce? Rozjasněnou pleť zvládnete i bez make-upu

Arome.cz Projasněná pleť působí svěže, mladě a zdravě. Většina z nás proto používá třpytivé pudry, lesklé stíny a rozjasňovače. N...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Sales Management Program

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Praha

Najdete na iDNES.cz