Recepty na vydatné polévky, které vás postaví na nohy

  0:12
Když vám není dvakrát do skoku, teplá polévka je přesně to, co vaše tělo nabudí a dodá mu sílu.

Krémová česnečka. | foto: Isifa

Krémová česnečka

Příprava: 15 minut + vaření 45 minut

Pro 6 osob

* 1,5 litru vody
* 2 lžíce sádla
* 1 velká palice česneku
* 2 střední cibule
* 1 polévková lžíce hladké mouky
* sůl
* pepř
* 3 žloutky
* 1 polévková lžíce octa
* 12 plátků bílé veky nebo bagety
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

1. Oloupaný, nadrobno nakrájený česnek a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova na sádle, zaprášíme moukou a restujeme. Česnek s cibulí a moukou by neměl zhnědnout. Zalijeme vařící vodou, osolíme a opepříme. Polévku vaříme 40 minut, přepasírujeme nebo rozmixujeme.

2. V misce smícháme žloutky s octem, přilijeme pár lžic horké polévky a prošleháme, aby se žloutky prohřály. Vlijeme žloutky do hrnce s polévkou, neměla by se vařit, jinak se žloutky srazí. Jemně promícháme.

3. Na kostky nakrájenou veku orestujeme na oleji dozlatova. Stáhneme pánev, kostky posypeme parmazánem, petrželkou a promícháme.

NÁŠ TIP

Polévka bude trochu hustší, pokud v ní zavaříte na kousky nakrájenou bramboru. Česnekovou chuť zjemní trocha smetany. Vejce použijte v biokvalitě.

Polévka z kysaného zelí

Polévka z kysaného zelí.Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 1 větší cibule
* 2 střední brambory
* 3 lžíce sádla
* 1 uzená klobása
* 1 l hovězího vývaru
* 2 lžičky mleté papriky
* 2 bobkové listy
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* sůl
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přisypeme papriku. Krátce osmahneme a dáme pozor, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené kysané zelí, oloupané nakrájené brambory, koření, promícháme a přilijeme horký vývar.

2. Na mírném ohni provaříme polévku asi 35 minut, přidáme nakrájenou klobásku a necháme přejít varem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy.

3. Polévku před podáváním ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a posypeme sladkou paprikou.

NÁŠ TIP

Se zelím a bramborami můžete do polévky přidat i houby. Postačí 50–70 g sušených hub, které namočíte do teplé vody a pokrájíte.

Kuřecí vývar s chilli

Kuřecí vývar s chilli.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 4 kuřecí stehna
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* bobkový list
* sůl
* pepř
* chilli
* 1 citron
* celerová nať, petržel

1. Omytá kuřecí stehna přesekneme napůl a deset minut opékáme na rozpáleném oleji v hrnci. Maso vyjmeme, na zbytku tuku orestujeme nakrájenou cibuli, na hrubší kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme 1,5 litrem horké vody.

2. Do hrnce s vroucí polévkou vrátíme kuřecí maso, přidáme bobkový list, celerovou nať, osolíme a opepříme. Vaříme asi 40 minut a v průběhu sbíráme z polévky pěnu. Nakonec polévku scedíme.

3. Čirý vývar zahřejeme, přidáme chilli, nastrouhanou kůru z třetiny citronu a zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Podáváme ozdobené čerstvou natí celeru nebo petrželky.

NÁŠ TIP

Čistý vývar bez chilli a citronu vydrží v ledničce dva dny a v mrazáku 2 měsíce. Přebytečný vývar a kuřecí maso můžete také použít k přípravě rizota.

Cibulačka s petrželkou

Cibulačka s petrželkou.Příprava: 10 minut + vaření 35 minut

Pro 6 osob

* 5 cibulí
* 2 stroužky česneku
* 100 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 200 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl, pepř
* 2 bobkové listy
* tymián
* 6 plátků toastového chleba
* 150 g nastrouhaného ementálu

1. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme s trochou soli. Na másle zprudka opékáme, dokud nezesklovatí, zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme bílým vínem a horkým vývarem. Přidáme bobkový list, tymián a vaříme, dokud není cibule měkká. Dochutíme solí a pepřem.

2. V troubě si na plechu opečeme plátky toastového chleba po obou stranách. Plátky položíme na dno misek nebo talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme horkou polévkou a ozdobíme čerstvou sekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Červená cibule, hnědý cukr, červené víno a hovězí vývar – cibulačka bude karamelově hnědá. Jen vynechte česnek.

Mrkvová s paprikou a zázvorem

Mrkvová s paprikou a zázvorem.Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 8 osob

* 50 g másla
* 2 menší cibule
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 kg mrkve
* 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
* 200 ml smetany
* sůl
* pepř
* zakysaná smetana
* paprika
* petrželka

1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.

2. Vaříme, dokud není mrkev měkká. Polévku necháme asi na pět minut vychladnout. Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.

3. Pár lžic zakysané smetany smícháme s paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z ochucené zakysané smetany a petrželkou.

NÁŠ TIP

Pokud nevíte, co se zbylým čerstvým zázvorem, nasekejte ho na špalíky a zamrazte. Vyzkoušet můžete i zázvorový čaj: do litru vařící vody přidejte asi 5cm kousek zázvoru nakrájený na jemné plátky, mírně vařte 15–20 min., slijte, podávejte s medem a citronem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...