Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na vydatné polévky, které vás postaví na nohy

  0:12aktualizováno  0:12
Když vám není dvakrát do skoku, teplá polévka je přesně to, co vaše tělo nabudí a dodá mu sílu.

Krémová česnečka. | foto: Isifa

Krémová česnečka

Příprava: 15 minut + vaření 45 minut

Pro 6 osob

* 1,5 litru vody
* 2 lžíce sádla
* 1 velká palice česneku
* 2 střední cibule
* 1 polévková lžíce hladké mouky
* sůl
* pepř
* 3 žloutky
* 1 polévková lžíce octa
* 12 plátků bílé veky nebo bagety
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

1. Oloupaný, nadrobno nakrájený česnek a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova na sádle, zaprášíme moukou a restujeme. Česnek s cibulí a moukou by neměl zhnědnout. Zalijeme vařící vodou, osolíme a opepříme. Polévku vaříme 40 minut, přepasírujeme nebo rozmixujeme.

2. V misce smícháme žloutky s octem, přilijeme pár lžic horké polévky a prošleháme, aby se žloutky prohřály. Vlijeme žloutky do hrnce s polévkou, neměla by se vařit, jinak se žloutky srazí. Jemně promícháme.

3. Na kostky nakrájenou veku orestujeme na oleji dozlatova. Stáhneme pánev, kostky posypeme parmazánem, petrželkou a promícháme.

NÁŠ TIP

Polévka bude trochu hustší, pokud v ní zavaříte na kousky nakrájenou bramboru. Česnekovou chuť zjemní trocha smetany. Vejce použijte v biokvalitě.

Polévka z kysaného zelí

Polévka z kysaného zelí.Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 1 větší cibule
* 2 střední brambory
* 3 lžíce sádla
* 1 uzená klobása
* 1 l hovězího vývaru
* 2 lžičky mleté papriky
* 2 bobkové listy
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* sůl
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přisypeme papriku. Krátce osmahneme a dáme pozor, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené kysané zelí, oloupané nakrájené brambory, koření, promícháme a přilijeme horký vývar.

2. Na mírném ohni provaříme polévku asi 35 minut, přidáme nakrájenou klobásku a necháme přejít varem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy.

3. Polévku před podáváním ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a posypeme sladkou paprikou.

NÁŠ TIP

Se zelím a bramborami můžete do polévky přidat i houby. Postačí 50–70 g sušených hub, které namočíte do teplé vody a pokrájíte.

Kuřecí vývar s chilli

Kuřecí vývar s chilli.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 4 kuřecí stehna
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* bobkový list
* sůl
* pepř
* chilli
* 1 citron
* celerová nať, petržel

1. Omytá kuřecí stehna přesekneme napůl a deset minut opékáme na rozpáleném oleji v hrnci. Maso vyjmeme, na zbytku tuku orestujeme nakrájenou cibuli, na hrubší kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme 1,5 litrem horké vody.

2. Do hrnce s vroucí polévkou vrátíme kuřecí maso, přidáme bobkový list, celerovou nať, osolíme a opepříme. Vaříme asi 40 minut a v průběhu sbíráme z polévky pěnu. Nakonec polévku scedíme.

3. Čirý vývar zahřejeme, přidáme chilli, nastrouhanou kůru z třetiny citronu a zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Podáváme ozdobené čerstvou natí celeru nebo petrželky.

NÁŠ TIP

Čistý vývar bez chilli a citronu vydrží v ledničce dva dny a v mrazáku 2 měsíce. Přebytečný vývar a kuřecí maso můžete také použít k přípravě rizota.

Cibulačka s petrželkou

Cibulačka s petrželkou.Příprava: 10 minut + vaření 35 minut

Pro 6 osob

* 5 cibulí
* 2 stroužky česneku
* 100 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 200 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl, pepř
* 2 bobkové listy
* tymián
* 6 plátků toastového chleba
* 150 g nastrouhaného ementálu

1. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme s trochou soli. Na másle zprudka opékáme, dokud nezesklovatí, zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme bílým vínem a horkým vývarem. Přidáme bobkový list, tymián a vaříme, dokud není cibule měkká. Dochutíme solí a pepřem.

2. V troubě si na plechu opečeme plátky toastového chleba po obou stranách. Plátky položíme na dno misek nebo talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme horkou polévkou a ozdobíme čerstvou sekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Červená cibule, hnědý cukr, červené víno a hovězí vývar – cibulačka bude karamelově hnědá. Jen vynechte česnek.

Mrkvová s paprikou a zázvorem

Mrkvová s paprikou a zázvorem.Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 8 osob

* 50 g másla
* 2 menší cibule
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 kg mrkve
* 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
* 200 ml smetany
* sůl
* pepř
* zakysaná smetana
* paprika
* petrželka

1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.

2. Vaříme, dokud není mrkev měkká. Polévku necháme asi na pět minut vychladnout. Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.

3. Pár lžic zakysané smetany smícháme s paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z ochucené zakysané smetany a petrželkou.

NÁŠ TIP

Pokud nevíte, co se zbylým čerstvým zázvorem, nasekejte ho na špalíky a zamrazte. Vyzkoušet můžete i zázvorový čaj: do litru vařící vody přidejte asi 5cm kousek zázvoru nakrájený na jemné plátky, mírně vařte 15–20 min., slijte, podávejte s medem a citronem.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz