Recepty na vydatné polévky, které vás postaví na nohy

  0:12aktualizováno  0:12
Když vám není dvakrát do skoku, teplá polévka je přesně to, co vaše tělo nabudí a dodá mu sílu.

Krémová česnečka. | foto: Isifa

Krémová česnečka

Příprava: 15 minut + vaření 45 minut

Pro 6 osob

* 1,5 litru vody
* 2 lžíce sádla
* 1 velká palice česneku
* 2 střední cibule
* 1 polévková lžíce hladké mouky
* sůl
* pepř
* 3 žloutky
* 1 polévková lžíce octa
* 12 plátků bílé veky nebo bagety
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

1. Oloupaný, nadrobno nakrájený česnek a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova na sádle, zaprášíme moukou a restujeme. Česnek s cibulí a moukou by neměl zhnědnout. Zalijeme vařící vodou, osolíme a opepříme. Polévku vaříme 40 minut, přepasírujeme nebo rozmixujeme.

2. V misce smícháme žloutky s octem, přilijeme pár lžic horké polévky a prošleháme, aby se žloutky prohřály. Vlijeme žloutky do hrnce s polévkou, neměla by se vařit, jinak se žloutky srazí. Jemně promícháme.

3. Na kostky nakrájenou veku orestujeme na oleji dozlatova. Stáhneme pánev, kostky posypeme parmazánem, petrželkou a promícháme.

NÁŠ TIP

Polévka bude trochu hustší, pokud v ní zavaříte na kousky nakrájenou bramboru. Česnekovou chuť zjemní trocha smetany. Vejce použijte v biokvalitě.

Polévka z kysaného zelí

Polévka z kysaného zelí.Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 1 větší cibule
* 2 střední brambory
* 3 lžíce sádla
* 1 uzená klobása
* 1 l hovězího vývaru
* 2 lžičky mleté papriky
* 2 bobkové listy
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* sůl
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přisypeme papriku. Krátce osmahneme a dáme pozor, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené kysané zelí, oloupané nakrájené brambory, koření, promícháme a přilijeme horký vývar.

2. Na mírném ohni provaříme polévku asi 35 minut, přidáme nakrájenou klobásku a necháme přejít varem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy.

3. Polévku před podáváním ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a posypeme sladkou paprikou.

NÁŠ TIP

Se zelím a bramborami můžete do polévky přidat i houby. Postačí 50–70 g sušených hub, které namočíte do teplé vody a pokrájíte.

Kuřecí vývar s chilli

Kuřecí vývar s chilli.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 4 kuřecí stehna
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* bobkový list
* sůl
* pepř
* chilli
* 1 citron
* celerová nať, petržel

1. Omytá kuřecí stehna přesekneme napůl a deset minut opékáme na rozpáleném oleji v hrnci. Maso vyjmeme, na zbytku tuku orestujeme nakrájenou cibuli, na hrubší kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme 1,5 litrem horké vody.

2. Do hrnce s vroucí polévkou vrátíme kuřecí maso, přidáme bobkový list, celerovou nať, osolíme a opepříme. Vaříme asi 40 minut a v průběhu sbíráme z polévky pěnu. Nakonec polévku scedíme.

3. Čirý vývar zahřejeme, přidáme chilli, nastrouhanou kůru z třetiny citronu a zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Podáváme ozdobené čerstvou natí celeru nebo petrželky.

NÁŠ TIP

Čistý vývar bez chilli a citronu vydrží v ledničce dva dny a v mrazáku 2 měsíce. Přebytečný vývar a kuřecí maso můžete také použít k přípravě rizota.

Cibulačka s petrželkou

Cibulačka s petrželkou.Příprava: 10 minut + vaření 35 minut

Pro 6 osob

* 5 cibulí
* 2 stroužky česneku
* 100 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 200 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl, pepř
* 2 bobkové listy
* tymián
* 6 plátků toastového chleba
* 150 g nastrouhaného ementálu

1. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme s trochou soli. Na másle zprudka opékáme, dokud nezesklovatí, zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme bílým vínem a horkým vývarem. Přidáme bobkový list, tymián a vaříme, dokud není cibule měkká. Dochutíme solí a pepřem.

2. V troubě si na plechu opečeme plátky toastového chleba po obou stranách. Plátky položíme na dno misek nebo talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme horkou polévkou a ozdobíme čerstvou sekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Červená cibule, hnědý cukr, červené víno a hovězí vývar – cibulačka bude karamelově hnědá. Jen vynechte česnek.

Mrkvová s paprikou a zázvorem

Mrkvová s paprikou a zázvorem.Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 8 osob

* 50 g másla
* 2 menší cibule
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 kg mrkve
* 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
* 200 ml smetany
* sůl
* pepř
* zakysaná smetana
* paprika
* petrželka

1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.

2. Vaříme, dokud není mrkev měkká. Polévku necháme asi na pět minut vychladnout. Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.

3. Pár lžic zakysané smetany smícháme s paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z ochucené zakysané smetany a petrželkou.

NÁŠ TIP

Pokud nevíte, co se zbylým čerstvým zázvorem, nasekejte ho na špalíky a zamrazte. Vyzkoušet můžete i zázvorový čaj: do litru vařící vody přidejte asi 5cm kousek zázvoru nakrájený na jemné plátky, mírně vařte 15–20 min., slijte, podávejte s medem a citronem.

Autoři:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Klasika i netradiční tipy. Stovky receptů na cukroví na jednom místě

Vánoční cukroví na iDNES.cz

Recepty na klasické, nepečené i zdravé vánoční cukroví najdete ve zvláštní příloze webu OnaDnes.cz. Vedle tipů na...

Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky

Sádláčky

Pečení cukroví patří sice v mnoha českých rodinách k nezpochybnitelným tradicím, cena některých surovin však už tak...

Linecké cukroví třikrát jinak. S marmeládou, kávovým krémem i ořechy

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Cukroví z křehkého lineckého těsta je česká vánoční klasika. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je prověřen...

Najdete na iDNES.cz