Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na slané koláče a štrúdly, po kterých se hned zapráší

  3:06aktualizováno  3:06
Slané koláče a záviny z listového těsta mají jednu "nevýhodu": často nestačí ani vychladnout a už zmizí z tácu.

Slaný koláč s červenou cibulí. | foto: Isifa

Koláč s chřestem a kozím sýrem

Koláč s chřestem a kozím sýrem.

Příprava: 30 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

• 300 g zeleného chřestu
• sůl
• 1 lžíce másla
• 200 g lučiny
• 100 ml smetany
• 2 vejce
• pepř
• 300 g listového těsta
• 200 g kozího sýra

Tip

Dno předpečeného koláče vyložte plátky šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěný chřest povaříme 3–5 minut ve vroucí osolené vodě se lžící másla, pak ho zchladíme ve studené vodě.
3. Listové těsto rozválíme na velikost koláčové formy a formu jím vyložíme. Dno těsta propícháme vidličkou a necháme zapéct asi 10–12 minut.
4. Prošleháme lučinu se smetanou a vejci, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na plátky.
5. Předpečený koláč naplníme sýrem s vejci, poklademe chřestem a pokryjeme plátky kozího sýra, společně ještě 15 minut zapékáme v troubě.

Kapsy s vepřovými ledvinkami

Kapsy s vepřovými ledvinkami.

Příprava: 30 minut + vaření a pečení 50 minut

Pro 4 osoby

• 500 g očištěných vepřových ledvinek
• 4 lžíce hladké mouky
• pepř
• 2 lžíce sádla
• 1 cibule
• kmín
• 2 lžíce nasekané pažitky
• 400 g listového těsta
• sůl
• 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěné ledvinky pokrájíme a několikrát je propláchneme studenou vodou, osušíme. Mouku smícháme se špetkou pepře. Cibuli nakrájíme na kostičky.
3. Ledvinky obalíme v mouce. Na rozpáleném sádle zpěníme cibulku, přidáme ledvinky a kmín. Společně rychle opékáme a mícháme, tak aby ledvinky nepustily moc šťávy, asi 8–10 minut.
4. Podlijeme trochou vody a povaříme. Hotové ledvinky smícháme s nasekanou pažitkou a necháme zchladnout.
5. Rozválené těsto rozdělíme na čtyři obdélníky, naplníme ledvinkami, posolíme, spojíme okraje a potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Povrch těsta na několika místech propícháme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut dozlatova.

Slaný koláč s červenou cibulí

Slaný koláč s červenou cibulí.

Příprava: 20 minut + pečení 25 – 30 minut

Pro 4 osoby

• 400 g listového těsta
• 1 velká červená cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 200 ml zakysané smetany
• 100 ml smetany
• 100 g mozzarelly
• sůl
• pepř
• čerstvý rozmarýn

Tip

Nahraďte mozzarellu pikantnějším sýrem, např. nivou.

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky a rozebereme. Česnek oloupeme a utřeme.
3. Cibuli a česnek promícháme s olejem, rozložíme je na těsto a dáme na 12 minut zapéct.
4. Zakysanou smetanu promícháme se smetanou, nadrobno pokrájenou mozzarellou, dochutíme solí a pepřem.
5. Zapečené těsto s cibulí zalijeme smetanovou směsí, ozdobíme natrhaným rozmarýnem a pečeme dalších 12 až 15 minut.

Losos se žampiony v těstě

Losos se žampiony v těstě.

Příprava: 30 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

• 400 g lososa
• sůl
• pepř
• 6 větších žampionů
• 1 menší cibule
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 1/2 lžičky citronové kůry
• 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
• 500 g listového těsta
• 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Omytého a osušeného lososa rozkrojíme na 4 porce, osolíme a opepříme.
2. Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky, cibuli pokrájíme na kostičky.
3. Na pánvi orestujeme cibuli, vsypeme houby, osolíme a opepříme, opékáme 6–8 minut. Přimícháme smetanu, citronovou kůru a kopr.
4. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtyři díly, na každý položíme porci lososa a část žampionové směsi, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch těsta na několika místech prořízneme, aby mohla unikat pára, a pečeme asi 25 minut.
5. Hotové upečené balíčky překrojíme a podáváme s citronem se salátem nebo dušenou zeleninou.

Závin se špenátem a fetou

Závin se špenátem a fetou.

Příprava: 30 minut + pečení 20 – 25 minut

Pro 4 osoby

• 350 g listového těsta
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 malá cibule
• 2–3 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• sůl
• pepř
• 200 g sýra feta
• 1 vejce

Tip

Přidejte ke špenátu lžičku čerstvé citronové šťávy a špetku kopru.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Rozmražený špenát překrájíme, vymačkáme přebytečnou vodu.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli, česnek, přidáme špenát, smetanu, sůl, pepř a zakryté pokličkou podusíme doměkka.
4. Těsto rozválíme, rozložíme na něj podušený špenát, nadrobený sýr, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.

Autoři:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Volkswagen Sharan 2.0 TDI 2015 ·
Volkswagen Sharan 2.0 TDI 2015 ·

r.v. 2015, naj. 53 113 km, diesel
680 000 Kč (s DPH)



Najdete na iDNES.cz