Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na slané koláče a štrúdly, po kterých se hned zapráší

  3:06aktualizováno  3:06
Slané koláče a záviny z listového těsta mají jednu "nevýhodu": často nestačí ani vychladnout a už zmizí z tácu.

Slaný koláč s červenou cibulí. | foto: Isifa

Koláč s chřestem a kozím sýrem

Koláč s chřestem a kozím sýrem.

Příprava: 30 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

• 300 g zeleného chřestu
• sůl
• 1 lžíce másla
• 200 g lučiny
• 100 ml smetany
• 2 vejce
• pepř
• 300 g listového těsta
• 200 g kozího sýra

Tip

Dno předpečeného koláče vyložte plátky šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěný chřest povaříme 3–5 minut ve vroucí osolené vodě se lžící másla, pak ho zchladíme ve studené vodě.
3. Listové těsto rozválíme na velikost koláčové formy a formu jím vyložíme. Dno těsta propícháme vidličkou a necháme zapéct asi 10–12 minut.
4. Prošleháme lučinu se smetanou a vejci, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na plátky.
5. Předpečený koláč naplníme sýrem s vejci, poklademe chřestem a pokryjeme plátky kozího sýra, společně ještě 15 minut zapékáme v troubě.

Kapsy s vepřovými ledvinkami

Kapsy s vepřovými ledvinkami.

Příprava: 30 minut + vaření a pečení 50 minut

Pro 4 osoby

• 500 g očištěných vepřových ledvinek
• 4 lžíce hladké mouky
• pepř
• 2 lžíce sádla
• 1 cibule
• kmín
• 2 lžíce nasekané pažitky
• 400 g listového těsta
• sůl
• 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěné ledvinky pokrájíme a několikrát je propláchneme studenou vodou, osušíme. Mouku smícháme se špetkou pepře. Cibuli nakrájíme na kostičky.
3. Ledvinky obalíme v mouce. Na rozpáleném sádle zpěníme cibulku, přidáme ledvinky a kmín. Společně rychle opékáme a mícháme, tak aby ledvinky nepustily moc šťávy, asi 8–10 minut.
4. Podlijeme trochou vody a povaříme. Hotové ledvinky smícháme s nasekanou pažitkou a necháme zchladnout.
5. Rozválené těsto rozdělíme na čtyři obdélníky, naplníme ledvinkami, posolíme, spojíme okraje a potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Povrch těsta na několika místech propícháme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut dozlatova.

Slaný koláč s červenou cibulí

Slaný koláč s červenou cibulí.

Příprava: 20 minut + pečení 25 – 30 minut

Pro 4 osoby

• 400 g listového těsta
• 1 velká červená cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 200 ml zakysané smetany
• 100 ml smetany
• 100 g mozzarelly
• sůl
• pepř
• čerstvý rozmarýn

Tip

Nahraďte mozzarellu pikantnějším sýrem, např. nivou.

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky a rozebereme. Česnek oloupeme a utřeme.
3. Cibuli a česnek promícháme s olejem, rozložíme je na těsto a dáme na 12 minut zapéct.
4. Zakysanou smetanu promícháme se smetanou, nadrobno pokrájenou mozzarellou, dochutíme solí a pepřem.
5. Zapečené těsto s cibulí zalijeme smetanovou směsí, ozdobíme natrhaným rozmarýnem a pečeme dalších 12 až 15 minut.

Losos se žampiony v těstě

Losos se žampiony v těstě.

Příprava: 30 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

• 400 g lososa
• sůl
• pepř
• 6 větších žampionů
• 1 menší cibule
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 1/2 lžičky citronové kůry
• 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
• 500 g listového těsta
• 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Omytého a osušeného lososa rozkrojíme na 4 porce, osolíme a opepříme.
2. Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky, cibuli pokrájíme na kostičky.
3. Na pánvi orestujeme cibuli, vsypeme houby, osolíme a opepříme, opékáme 6–8 minut. Přimícháme smetanu, citronovou kůru a kopr.
4. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtyři díly, na každý položíme porci lososa a část žampionové směsi, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch těsta na několika místech prořízneme, aby mohla unikat pára, a pečeme asi 25 minut.
5. Hotové upečené balíčky překrojíme a podáváme s citronem se salátem nebo dušenou zeleninou.

Závin se špenátem a fetou

Závin se špenátem a fetou.

Příprava: 30 minut + pečení 20 – 25 minut

Pro 4 osoby

• 350 g listového těsta
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 malá cibule
• 2–3 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• sůl
• pepř
• 200 g sýra feta
• 1 vejce

Tip

Přidejte ke špenátu lžičku čerstvé citronové šťávy a špetku kopru.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Rozmražený špenát překrájíme, vymačkáme přebytečnou vodu.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli, česnek, přidáme špenát, smetanu, sůl, pepř a zakryté pokličkou podusíme doměkka.
4. Těsto rozválíme, rozložíme na něj podušený špenát, nadrobený sýr, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz