Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na slané koláče a štrúdly, po kterých se hned zapráší

  3:06aktualizováno  3:06
Slané koláče a záviny z listového těsta mají jednu "nevýhodu": často nestačí ani vychladnout a už zmizí z tácu.

Slaný koláč s červenou cibulí. | foto: Isifa

Koláč s chřestem a kozím sýrem

Koláč s chřestem a kozím sýrem.

Příprava: 30 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

• 300 g zeleného chřestu
• sůl
• 1 lžíce másla
• 200 g lučiny
• 100 ml smetany
• 2 vejce
• pepř
• 300 g listového těsta
• 200 g kozího sýra

Tip

Dno předpečeného koláče vyložte plátky šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěný chřest povaříme 3–5 minut ve vroucí osolené vodě se lžící másla, pak ho zchladíme ve studené vodě.
3. Listové těsto rozválíme na velikost koláčové formy a formu jím vyložíme. Dno těsta propícháme vidličkou a necháme zapéct asi 10–12 minut.
4. Prošleháme lučinu se smetanou a vejci, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na plátky.
5. Předpečený koláč naplníme sýrem s vejci, poklademe chřestem a pokryjeme plátky kozího sýra, společně ještě 15 minut zapékáme v troubě.

Kapsy s vepřovými ledvinkami

Kapsy s vepřovými ledvinkami.

Příprava: 30 minut + vaření a pečení 50 minut

Pro 4 osoby

• 500 g očištěných vepřových ledvinek
• 4 lžíce hladké mouky
• pepř
• 2 lžíce sádla
• 1 cibule
• kmín
• 2 lžíce nasekané pažitky
• 400 g listového těsta
• sůl
• 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěné ledvinky pokrájíme a několikrát je propláchneme studenou vodou, osušíme. Mouku smícháme se špetkou pepře. Cibuli nakrájíme na kostičky.
3. Ledvinky obalíme v mouce. Na rozpáleném sádle zpěníme cibulku, přidáme ledvinky a kmín. Společně rychle opékáme a mícháme, tak aby ledvinky nepustily moc šťávy, asi 8–10 minut.
4. Podlijeme trochou vody a povaříme. Hotové ledvinky smícháme s nasekanou pažitkou a necháme zchladnout.
5. Rozválené těsto rozdělíme na čtyři obdélníky, naplníme ledvinkami, posolíme, spojíme okraje a potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Povrch těsta na několika místech propícháme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut dozlatova.

Slaný koláč s červenou cibulí

Slaný koláč s červenou cibulí.

Příprava: 20 minut + pečení 25 – 30 minut

Pro 4 osoby

• 400 g listového těsta
• 1 velká červená cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 200 ml zakysané smetany
• 100 ml smetany
• 100 g mozzarelly
• sůl
• pepř
• čerstvý rozmarýn

Tip

Nahraďte mozzarellu pikantnějším sýrem, např. nivou.

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky a rozebereme. Česnek oloupeme a utřeme.
3. Cibuli a česnek promícháme s olejem, rozložíme je na těsto a dáme na 12 minut zapéct.
4. Zakysanou smetanu promícháme se smetanou, nadrobno pokrájenou mozzarellou, dochutíme solí a pepřem.
5. Zapečené těsto s cibulí zalijeme smetanovou směsí, ozdobíme natrhaným rozmarýnem a pečeme dalších 12 až 15 minut.

Losos se žampiony v těstě

Losos se žampiony v těstě.

Příprava: 30 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

• 400 g lososa
• sůl
• pepř
• 6 větších žampionů
• 1 menší cibule
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 1/2 lžičky citronové kůry
• 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
• 500 g listového těsta
• 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Omytého a osušeného lososa rozkrojíme na 4 porce, osolíme a opepříme.
2. Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky, cibuli pokrájíme na kostičky.
3. Na pánvi orestujeme cibuli, vsypeme houby, osolíme a opepříme, opékáme 6–8 minut. Přimícháme smetanu, citronovou kůru a kopr.
4. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtyři díly, na každý položíme porci lososa a část žampionové směsi, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch těsta na několika místech prořízneme, aby mohla unikat pára, a pečeme asi 25 minut.
5. Hotové upečené balíčky překrojíme a podáváme s citronem se salátem nebo dušenou zeleninou.

Závin se špenátem a fetou

Závin se špenátem a fetou.

Příprava: 30 minut + pečení 20 – 25 minut

Pro 4 osoby

• 350 g listového těsta
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 malá cibule
• 2–3 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• sůl
• pepř
• 200 g sýra feta
• 1 vejce

Tip

Přidejte ke špenátu lžičku čerstvé citronové šťávy a špetku kopru.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Rozmražený špenát překrájíme, vymačkáme přebytečnou vodu.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli, česnek, přidáme špenát, smetanu, sůl, pepř a zakryté pokličkou podusíme doměkka.
4. Těsto rozválíme, rozložíme na něj podušený špenát, nadrobený sýr, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.