Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pozvěte přátele na raclette. Se sýrem si rozumí maso, zelenina i houby

  1:00aktualizováno  1:00
Po fondue druhé nejspolečenštější jídlo, ideální do bytu i na první posezení na chladném jarním slunci. Raclette k nám přišel ze švýcarského regionu Valais a vedle čokolády a hodinek je to to nejlepší, co k nám jeho obyvatelé exportovali.

Raclette je velmi společenské jídlo, které k nám přišlo ze Švýcarska. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdysi dávno jeden švýcarský pastevec položil kolo kravského sýra příliš blízko k ohni a pak seškraboval rozteklou dobrotu chlebem. Díky za objev!

Gnocchi se žampiony

Gnocchi se žampiony

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 200 g malých žampionů
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 400 g bramborových gnocchi
  • 600 g sýra na raclette

1. Očištěné žampiony rozkrájíme na čtvrtky, z jarní cibulky odkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na tenká kolečka, bílou část nadrobno nasekáme. Stroužek česneku oloupeme a pokrájíme na drobné nudličky.

2. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme bílou část cibulky a česneku a společně opečeme, ochutíme solí a pepřem. Gnocchi povaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Slijeme a necháme okapat.

3. Na raclettovací lopatky rozdělíme gnocchi a žampiony, ozdobíme zelenou natí z cibulky, poklademe plátky raclettovacího sýra a necháme zapéct.

Tip: Orestované žampiony promíchejte s čerstvým nasekaným tymiánem a trochou citronové šťávy.

Tortilly se zeleninou

Tortilly se zeleninou

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 malá cibule
  • 1 malá růžice brokolice
  • 1 malá cuketa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek mražené kukuřice
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 malé tortilly
  • 500 g sýra na raclette

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici nakrájíme na menší kousky. Cuketu omyjeme, nakrájíme na malé hranolky nebo nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brokolici, cuketu a společně opečeme. K orestované zelenině přidáme kukuřici a společně prohřejeme, stáhneme z plamene, dochutíme solí, pepřem a promícháme s citronovou kůrou a šťávou.

2. Tortilly rozřízneme na poloviny, rozdělíme na ně zeleninovou směs a svineme do kornoutků. Sýr nakrájíme na plátky.

3. Tortillové kornoutky dáme na raclettovací lopatky, položíme na ně plátky sýra a dáme je zapéct.

Tip: K zelenině můžete přidat natrhané zbytky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa.

Hovězí svíčková

Hovězí svíčková

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina marinování + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g hovězí svíčkové
  • olej
  • 3 lžíce červeného vína
  • špetka sušeného tymiánu
  • 600 g sýra na raclette
  • 1 střední cibule
  • 2 kyselé okurky

1. Vychlazenou svíčkovou nakrájíme na tenké plátky, zakapeme trochou oleje, přidáme červené víno, tymián, promícháme a necháme hodinu odležet. Raclettovací sýr nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka. Na pánvi orestujeme na rozehřátém oleji cibuli.

2. Na rozehřátém raclettovacím grilu opečeme naložené plátky masa, přendáme je na raclettovací lopatky, ozdobíme cibulí, okurkami, položíme na ně plátky sýra a zapečeme.

Tip: Na grilu opečte plátky masa ochucené solí a pepřem a zapečte je s lžičkou bylinkového másla, cibulí a sýrem.

Autor:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...

Najdete na iDNES.cz