Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvěte přátele na raclette. Se sýrem si rozumí maso, zelenina i houby

  1:00aktualizováno  1:00
Po fondue druhé nejspolečenštější jídlo, ideální do bytu i na první posezení na chladném jarním slunci. Raclette k nám přišel ze švýcarského regionu Valais a vedle čokolády a hodinek je to to nejlepší, co k nám jeho obyvatelé exportovali.

Raclette je velmi společenské jídlo, které k nám přišlo ze Švýcarska. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdysi dávno jeden švýcarský pastevec položil kolo kravského sýra příliš blízko k ohni a pak seškraboval rozteklou dobrotu chlebem. Díky za objev!

Gnocchi se žampiony

Gnocchi se žampiony

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 200 g malých žampionů
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 400 g bramborových gnocchi
  • 600 g sýra na raclette

1. Očištěné žampiony rozkrájíme na čtvrtky, z jarní cibulky odkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na tenká kolečka, bílou část nadrobno nasekáme. Stroužek česneku oloupeme a pokrájíme na drobné nudličky.

2. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme bílou část cibulky a česneku a společně opečeme, ochutíme solí a pepřem. Gnocchi povaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Slijeme a necháme okapat.

3. Na raclettovací lopatky rozdělíme gnocchi a žampiony, ozdobíme zelenou natí z cibulky, poklademe plátky raclettovacího sýra a necháme zapéct.

Tip: Orestované žampiony promíchejte s čerstvým nasekaným tymiánem a trochou citronové šťávy.

Tortilly se zeleninou

Tortilly se zeleninou

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 malá cibule
  • 1 malá růžice brokolice
  • 1 malá cuketa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek mražené kukuřice
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 malé tortilly
  • 500 g sýra na raclette

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici nakrájíme na menší kousky. Cuketu omyjeme, nakrájíme na malé hranolky nebo nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brokolici, cuketu a společně opečeme. K orestované zelenině přidáme kukuřici a společně prohřejeme, stáhneme z plamene, dochutíme solí, pepřem a promícháme s citronovou kůrou a šťávou.

2. Tortilly rozřízneme na poloviny, rozdělíme na ně zeleninovou směs a svineme do kornoutků. Sýr nakrájíme na plátky.

3. Tortillové kornoutky dáme na raclettovací lopatky, položíme na ně plátky sýra a dáme je zapéct.

Tip: K zelenině můžete přidat natrhané zbytky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa.

Hovězí svíčková

Hovězí svíčková

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina marinování + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g hovězí svíčkové
  • olej
  • 3 lžíce červeného vína
  • špetka sušeného tymiánu
  • 600 g sýra na raclette
  • 1 střední cibule
  • 2 kyselé okurky

1. Vychlazenou svíčkovou nakrájíme na tenké plátky, zakapeme trochou oleje, přidáme červené víno, tymián, promícháme a necháme hodinu odležet. Raclettovací sýr nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka. Na pánvi orestujeme na rozehřátém oleji cibuli.

2. Na rozehřátém raclettovacím grilu opečeme naložené plátky masa, přendáme je na raclettovací lopatky, ozdobíme cibulí, okurkami, položíme na ně plátky sýra a zapečeme.

Tip: Na grilu opečte plátky masa ochucené solí a pepřem a zapečte je s lžičkou bylinkového másla, cibulí a sýrem.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...



Najdete na iDNES.cz