Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na perníčky: tipy od koření po polevu

  1:34aktualizováno  1:34
Máme za sebou první adventní neděli a je na čase vytáhnout z krabic vykrajovátka, nachystat si vál a napéct první várku cukroví. Začneme s perníčky.

Perníkový adventní kalendář. | foto: Isifa

Výhodou perníčků je, že je můžete použít i jako dekoraci. Jejich základem je mouka, med a koření. Med patří mezi nejstarší sladidla a perníčky pekly už naše praprabáby. Co se týká perníkového koření, patří do něj například badyán, fenykl, hřebíček, nové koření, koriandr, skořice, anýz, muškátový ořech, pomerančová kůra... V kombinaci koření můžete experimentovat a hledat to vaše nejoblíbenější.

Perníkové těsto je třeba důkladně propracovat, nechat uležet. Větší tvary propíchněte špejlí, aby se při pečení nekroutily.

Perníčky

Perníčky.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 12-18 minut

* 100 g sádla
* 400 g hladké mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* 150 g cukru moučka
* 1 lžíce perníkového koření
* 50 g mletých lískových oříšků
* 2 vejce + vejce na potření
* 5 lžic medu
* bílková poleva

1. Sádlo rozpustíme a necháme ho lehce zchladnout. Mouku prosijeme s jedlou sodou, promícháme s cukrem, perníkovým kořením a mletými oříšky. Zapracujeme rozpuštěné sádlo, vejce a med. Vzniklé tužší těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň jeden den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme 4 mm silnou placku a vykrajujeme z ní perníčky. Ty přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 12-18 minut, podle velikosti tvarů.
3. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a vychladlé zdobíme bílkovou polevou.

Bílková polévka

250 g moučkového cukru, 2 bílky, 1 lžička škrobu. Dvakrát prosetý moučkový cukr se škrobem utřete dohladka s bílky. Přiliš tuhou polevu nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte moučkovým cukrem.

Perníkový adventní kalendář

Perníkový adventní kalendář.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodinY + pečení 35-40 minut

* 600 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce perníkového koření
* 200 g cukru moučka
* 50 g másla
* 60 g medu
* 3 velká vejce + 1 na potření
* 50 ml mléka

Zdobení
* bílková poleva
* potravinářské barvivo - žlutá, červená, zelená
* 100 g marcipánu
* kandované třešně

1. Mouku prosijeme s kakaem a sodou. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vše na hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii odležet dvě hodiny.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto rozválíme na placku, přendáme ji na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 3540 minut.
4. Vychladlý perník ozdobíme bílkovou polevou, rozváleným marcipánem, vykrojeným do tvaru stromečku. Třešně na stromeček přilepte kapkou bílkové polevy.

Magické koření do perníčků

SKOŘICE
K Vánocům neodmyslitelně patří. Využívá se nejčastěji při přípravě sladkých jídel, pečiva, horkých nápojů, ale podtrhne i chuť třeba rajské omáčky. Skořice zvyšuje apetit a zlepšuje trávení.

BADYÁN
Má tvar hvězdy a nasládlou kořeněnou chuť. Podobně jako anýz je hojně využíván v asijských kuchyních. V perníku podtrhne jeho chuť, vynikne i v kompotech či ve svařeném víně. Používá se při kolikách a revmatismu.

HŘEBÍČEK
Jde vlastně o nerozvinutá poupata, pro která je typická nasládlá chuť, která přechází až do hořké. Hlídejte, aby hřebíček nebyl černý - to je už příliš starý. Hodí se do sladkých i pikantních pokrmů.

NOVÉ KOŘENÍ
Poznáte ho podle palčivé kořeněné chuti - najdete v něm trochu od hřebíčku, trochu od pepře, skořice a muškátu. Neobejdete se bez něj při přípravě zvěřiny, mas, marinád, omáček či polévek. A chybět nemůže ani ve vánočním cukroví.

ANÝZ
Tohle koření oceníte, pokud vás trápí kašel, působí i proti nadýmání a podporuje vylučování žluče. Využívá se hodně v indické kuchyni, do chlebů, oceníte ho v jablečných kompotech či v likérech.

KARDAMOM
U nás není tolik známý a tak používaný. I proto je nejvyšší čas to změnit. Hodí se právě do perníčků, vánoček, mazanců. Vyzkoušet ho můžete i v kávě či čaji. Navíc mírní nevolnost a pálení žáhy a jsou mu přisuzovány i afrodizikální účinky.

Autoři:






Nejčtenější

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.