Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Milujete omáčky? Vinná, papriková i béarnaise vám zachutnají

  0:01aktualizováno  0:01
Dobře uvařená omáčka má stejnou kouzelnou moc jako poctivá polévka. Vydobyde vám pověst skvělé kuchařky, vděčnost vašich hostů a udělá z kuchyně domov pro kohokoliv, kdo si sedne k talíři.

Dobrá omáčka je základem poctivé kuchyně. | foto: Isifa

Chateaubriand s omáčkou béarnaise

Příprava 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby

Čím zahustit

JÍŠKA: Rozehřejte máslo,osmažte na něm stejnou váhu hladké mouky. Až zezlátne, zalijte ji po částech vývarem a povařte 20–30 minut.
FRANCOUZSKÉ MÁSLO: Prohněťte v poměru jedna ku jedné máslo s moukou a uložte do lednice. Po kouscích přidávejte do šťávy vypečené z masa. 
ZELENINA: Část zeleniny uvařené doměkka vyndejte, rozmixujte a vraťte do hrnce. Další zahušťovadla jsou ovesné vločky, kuskus, cibule, strouhanka, škrob, špaldová mouka, pohanková lámanka.

  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 3 zrnka černého pepře
  • 1 menší šalotka
  • hrst čerstvého estragonu
  • 2 velké žloutky
  • 125 g rozehřátého másla
  • 2 kousky svíčkové dlouhé asi 8 cm
  • olej
  • pepř

1. Do malého kastrůlku nalijeme víno a ocet, přisypeme pepř, nadrobno pokrájenou šalotku a stonky estragonu bez lístků. Lístky nadrobno nasekáme.
2. Směs v kastrůlku přivedeme k varu a necháme o třetinu zredukovat. Scedíme ji a přendáme do nerezové misky.
3. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se svařenou směsí na hustou světlou pěnu.
4. Žloutky vyjmeme z vodní lázně, metličkou přimícháme po částech rozpuštěné máslo a vmícháme nasekaný čerstvý estragon.
5. Troubu předehřejeme na 230 °C. Do pekáčku vložíme mřížku. Oba kousky masa potřeme olejem a ochutíme pepřem.
6. Maso zprudka opečeme na pánvi, přeložíme na mřížku a v rozehřáté troubě pečeme asi 12–15 minut. Upečené maso zakryjeme na nahřátém talíři alobalem a necháme deset minut dojít.

NÁŠ TIP: Béarnaiská omáčka se hodí i k rybám nebo kuřatům.


Kuřecí stehna s paprikovou omáčkou

Příprava 30 minut, vaření a pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

papriková omáčka
  • 4 kuřecí stehna
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 střední červené papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička nasekaných tymiánových lístků
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petržel

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, omytá a osušená stehna osolíme a opepříme, posypeme paprikou, vložíme do pekáčku, překryjeme plátkem slaniny, podlijeme trochou vody a dáme péct do trouby.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopku, jádřinec a nakrájíme na kousky.
3. Ve vyšší hlubší pánvi nebo širším hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme česnek a společně opečeme. Přidáme papriku, tymián, rajský protlak, sůl a pepř, promícháme, stáhneme teplotu a na mírném ohni podusíme 10–15 minut.
4. K paprikám přilijeme víno a necháme je odpařit, přidáme vývar a bez pokličky vaříme, dokud se tekutina z poloviny nevypaří. Při míchání rozmačkáváme kousky paprik vařečkou.
5. Upečená stehna vyjmeme z pekáčku, výpek a rozdrobenou slaninu z kuřecích stehen přidáme do pánve. Vložíme do ní i stehna a krátce společně prohřejeme. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP: Omáčku můžete rozmixovat a zjemnit smetanou.


Vinná omáčka

Příprava 10 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby

Vinná omáčka
  • 1 střední šalotka
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky přírodního cukru
  • sůl
  • 1 větší snítka tymiánu
  • 200 ml suššího červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru

1. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hmoždíři nahrubo roztlučeme kuličky pepře.
2. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a oleje, orestujeme na něm šalotku a houby, dokud nezačnou hnědnout. Zasypeme cukrem, trochou soli a společně promícháme.
3. Do hrnce přidáme tymián, pepř, zalijeme vínem a necháme ho asi 1/3 odpařit, pak přilijeme vývar a varem necháme omáčku odpařit na polovinu objemu.
4. Omáčku scedíme a podáváme k pečenému masu.

NÁŠ TIP: Místo šalotky nakrájejte na kolečka dvě větší červené cibule, stroužek česneku na plátky, orestujte je, zasypte cukrem, přidejte červený vinný ocet, bobkový list, rozmarýn, zalijte vínem, pak vývarem a společně povařte, dokud se tekutina nezmenší na polovinu. Přecezenou omáčku zahustěte jíškou z jedné lžíce másla a jedné lžíce mouky a provařte.

Autor:






Nejčtenější

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Okurková limonáda v 7 minutách!
Okurková limonáda v 7 minutách!

Vyměňte kupované limonády za domácí.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.