Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Milujete omáčky? Vinná, papriková i béarnaise vám zachutnají

  0:01aktualizováno  0:01
Dobře uvařená omáčka má stejnou kouzelnou moc jako poctivá polévka. Vydobyde vám pověst skvělé kuchařky, vděčnost vašich hostů a udělá z kuchyně domov pro kohokoliv, kdo si sedne k talíři.

Dobrá omáčka je základem poctivé kuchyně. | foto: Isifa

Chateaubriand s omáčkou béarnaise

Příprava 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby

Čím zahustit

JÍŠKA: Rozehřejte máslo,osmažte na něm stejnou váhu hladké mouky. Až zezlátne, zalijte ji po částech vývarem a povařte 20–30 minut.
FRANCOUZSKÉ MÁSLO: Prohněťte v poměru jedna ku jedné máslo s moukou a uložte do lednice. Po kouscích přidávejte do šťávy vypečené z masa. 
ZELENINA: Část zeleniny uvařené doměkka vyndejte, rozmixujte a vraťte do hrnce. Další zahušťovadla jsou ovesné vločky, kuskus, cibule, strouhanka, škrob, špaldová mouka, pohanková lámanka.

  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 3 zrnka černého pepře
  • 1 menší šalotka
  • hrst čerstvého estragonu
  • 2 velké žloutky
  • 125 g rozehřátého másla
  • 2 kousky svíčkové dlouhé asi 8 cm
  • olej
  • pepř

1. Do malého kastrůlku nalijeme víno a ocet, přisypeme pepř, nadrobno pokrájenou šalotku a stonky estragonu bez lístků. Lístky nadrobno nasekáme.
2. Směs v kastrůlku přivedeme k varu a necháme o třetinu zredukovat. Scedíme ji a přendáme do nerezové misky.
3. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se svařenou směsí na hustou světlou pěnu.
4. Žloutky vyjmeme z vodní lázně, metličkou přimícháme po částech rozpuštěné máslo a vmícháme nasekaný čerstvý estragon.
5. Troubu předehřejeme na 230 °C. Do pekáčku vložíme mřížku. Oba kousky masa potřeme olejem a ochutíme pepřem.
6. Maso zprudka opečeme na pánvi, přeložíme na mřížku a v rozehřáté troubě pečeme asi 12–15 minut. Upečené maso zakryjeme na nahřátém talíři alobalem a necháme deset minut dojít.

NÁŠ TIP: Béarnaiská omáčka se hodí i k rybám nebo kuřatům.


Kuřecí stehna s paprikovou omáčkou

Příprava 30 minut, vaření a pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

papriková omáčka
  • 4 kuřecí stehna
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 střední červené papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička nasekaných tymiánových lístků
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petržel

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, omytá a osušená stehna osolíme a opepříme, posypeme paprikou, vložíme do pekáčku, překryjeme plátkem slaniny, podlijeme trochou vody a dáme péct do trouby.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopku, jádřinec a nakrájíme na kousky.
3. Ve vyšší hlubší pánvi nebo širším hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme česnek a společně opečeme. Přidáme papriku, tymián, rajský protlak, sůl a pepř, promícháme, stáhneme teplotu a na mírném ohni podusíme 10–15 minut.
4. K paprikám přilijeme víno a necháme je odpařit, přidáme vývar a bez pokličky vaříme, dokud se tekutina z poloviny nevypaří. Při míchání rozmačkáváme kousky paprik vařečkou.
5. Upečená stehna vyjmeme z pekáčku, výpek a rozdrobenou slaninu z kuřecích stehen přidáme do pánve. Vložíme do ní i stehna a krátce společně prohřejeme. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP: Omáčku můžete rozmixovat a zjemnit smetanou.


Vinná omáčka

Příprava 10 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby

Vinná omáčka
  • 1 střední šalotka
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky přírodního cukru
  • sůl
  • 1 větší snítka tymiánu
  • 200 ml suššího červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru

1. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hmoždíři nahrubo roztlučeme kuličky pepře.
2. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a oleje, orestujeme na něm šalotku a houby, dokud nezačnou hnědnout. Zasypeme cukrem, trochou soli a společně promícháme.
3. Do hrnce přidáme tymián, pepř, zalijeme vínem a necháme ho asi 1/3 odpařit, pak přilijeme vývar a varem necháme omáčku odpařit na polovinu objemu.
4. Omáčku scedíme a podáváme k pečenému masu.

NÁŠ TIP: Místo šalotky nakrájejte na kolečka dvě větší červené cibule, stroužek česneku na plátky, orestujte je, zasypte cukrem, přidejte červený vinný ocet, bobkový list, rozmarýn, zalijte vínem, pak vývarem a společně povařte, dokud se tekutina nezmenší na polovinu. Přecezenou omáčku zahustěte jíškou z jedné lžíce másla a jedné lžíce mouky a provařte.

Autor:



Nejčtenější

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Štáb České televize vybavil Ivanu Lokajovou několika skrytými kamerami a vyslal...

Alternativní léčitelství se stále častěji stává poslední možností pro ty, kterým západní medicína nedokázala pomoct. V...

Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...



Pacientka z Aktipu: Děti jsem měla fiktivně balit do zlaté karimatky

Ivana, vybavena skrytou kamerou, míří do psychosomatické institutu Aktip na...

Za třináct návštěv v pražském psychosomatickém institutu Aktip zaplatila Ivana Lokajová téměř 30 tisíc korun. Skrytou...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Tajemství účesu vévodkyně Meghan. Rovná si vlasy speciálním keratinem

Meghan Markle (West Hollywood, 15. února 2012)

Její vlasy vypadají vždycky perfektně. Hladké a lehce vlnité ji poletují kolem tváře, případně jsou způsobně upraveny...

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz