Doporučujeme

Ořechové šátečky.

Ořechové šátečky. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Recepty na koláčky, bez kterých se žádná svatba neobejde

  • 3
Při jejich pečení nevěsta nesmí pomáhat, jinak by měla chudé manželství a uplakané děti. Tudíž recepty předejte šikovné pekařce a těšte se na výsledky.

Dvojctihodné moravské koláčky

Dvojctihodné moravské koláčky.

Příprava: 24 hodin + pečení 15 minut

Na asi 200 koláčků

* 1-1 a 1/4 kg tvarohu
* 200 g rozinek
* 325 g másla
* 200 g hrubé mouky
* 450 g moučkového cukru
* 2 vanilkové cukry
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 kostka droždí
* 4 lžíce krupicového cukru
* 250 ml mléka
* 6 žloutků
* 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 200 g povidel
* 2 lžíce rumu
* 250 g ztuženého tuku
* 2 vejce

1. Tvaroh necháme přes noc vykapat v sítu vyloženém utěrkou. Rozinky spaříme, slijeme a uložíme do chladu.
2. Z 200 g másla, prosáté hrubé mouky, 200 g moučkového cukru a 1 vanilkového cukru uděláme drobenku.
3. Prosátou polohrubou mouku promícháme se solí, do důlku v mouce rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce krupicového cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Dolijeme mléko, přidáme 3 žloutky, zbylé rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru a zamísíme těsto, které necháme vykynout.
4. Tvaroh rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem, zapracujeme rozinky. Z tvarohu vyválíme kuličky o průměru jeden a půl centimetru. Povidla rozředíme trochou horké vody, rumem a přidáme 2 lžíce krupicového cukru.
5. Těsto rozválíme na pomoučněném vále po celé ploše a nastrouháme na něj rovnoměrně ztužený tuk. Plát přeložíme na třetiny, zavinutý pás znovu přeložíme na třetiny a necháme chvíli odpočinout.
6. Balíček rozválíme, znovu přeložíme jako poprvé, necháme nakynout a vyválíme. Stejným způsobem postupujeme i potřetí. Podsypáváme moukou.
7. Těsto vyválíme na tenkou placku a rádlem rozkrájíme na čtverečky asi 2,5 x 2,5 centimetru. Na každý čtvereček umístíme kuličku tvarohu, těsto trochu povytáhneme a zabalíme.
8. Zabalené koláčky klademe vedle sebe, uděláme do nich důlek, pomažeme rozšlehanými vejci. Do důlku dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.
9. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Koláče umístíme na plech s menšími rozestupy a pečeme asi 15 minut do zlatohněda.

Ořechové šátečky

Ořechové šátečky.

Příprava: 1 hodinu + pečení 12 minut

Na asi 120 koláčků

* 200 ml smetany
* 250 g mletých vlašských ořechů
* 1 vanilkový cukr
* 200 g moučkového cukru
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 kostka droždí
* 1 vanilkový cukr
* 550 g másla
* drobenka

1. V menším hrnci zahřejeme smetanu, přisypeme nastrouhané ořechy, vanilkový a moučkový cukr, svaříme a necháme vychladnout. Směsí naplníme cukrářský sáček.
2. Mouku prosejeme, promícháme se solí. Droždí rozdrobíme, zasypeme vanilkovým cukrem, přidáme 4 -5 lžic teplého mléka. Z mouky, kvásku, žloutků a 250 g změklého másla zamísíme těsto.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Zbylé máslo rozpustíme.
4. Těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenčí plát. Rádlem rozkrájíme těsto na čtverečky 3 x 3 centimetry.
5. Čtverečky naplníme kopečkem ořechové náplně, protilehlé rohy spojíme k sobě do šátečku. Šátečky potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut dozlatova.

Miniaturní koláčky

S povidly

Příprava: 120 minut + pečení 10 minut

Na 200 koláčků

* 1 kostka droždí
* 150 ml mléka
* 50 g cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 50 ml oleje
* 100 g másla
* 2 žloutky
* 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 400 g povidel
* 1 lžíce rumu
* 80 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetka skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 100 g loupaných mandlí
* 2 vejce

1. Z droždí, mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku smícháme se solí, promícháme s kváskem, olejem, rozpuštěným máslem, žloutky, nastrouhanou citronovou kůrou a zpracujeme na hladké nelepivé těsto.
3. Povidla naředíme trochou horké vody, rumem, osladíme cukrem, vanilkovým cukrem a přidáme špetky skořice a hřebíčku. Mandle rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme papírem.
5. Vykynuté těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o průměru 2 cm, uděláme do nich důlek, potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme povidly. Ozdobíme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě 8-10 minut.

S mákem

Na 200 koláčků

(recept na těsto viz výše)
Náplň:
* 200-250 ml mléka
* 250 g mletého máku
* 2 lžíce másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1/4 lžičky citronové kůry
* mletá skořice
* 30 g perníku na strouhání
* 200 g loupaných mandlí

1. V zahřátém mléce rozmícháme umletý mák, máslo a povaříme. Do podušeného máku přidáme cukr a vanilkový cukr, promícháme.
2. Dochutíme citronovou kůrou, špetkou skořice a hřebíčku, zahustíme nastrouhaným perníkem.
3. Vychladlý mák přendáme do cukrářského sáčku, koláčky naplníme makovou náplní a ozdobíme půlkou loupané mandle.

S jablky

Na 200 koláčků

(recept na těsto viz výše)
Náplň:
* 800 g jablek
* 100-150 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* mletá skořice
* 50-70 g perníku na strouhání
* drobenka

1. Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kousky.
2. Jablka podlijeme vodou a zakrytá podusíme doměkka.
3. Podušená jablka rozmačkáme na kaši, dochutíme cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.
4. Jablečnou náplň zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout.
5. Cukrářským sáčkem naplníme důlky koláčků jablečnou náplní a posypeme drobenkou.


  • Vybrali jsme pro Vás