Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na koláčky, bez kterých se žádná svatba neobejde

  3:32aktualizováno  3:32
Při jejich pečení nevěsta nesmí pomáhat, jinak by měla chudé manželství a uplakané děti. Tudíž recepty předejte šikovné pekařce a těšte se na výsledky.

Ořechové šátečky. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Dvojctihodné moravské koláčky

Dvojctihodné moravské koláčky.

Příprava: 24 hodin + pečení 15 minut

Na asi 200 koláčků

* 1-1 a 1/4 kg tvarohu
* 200 g rozinek
* 325 g másla
* 200 g hrubé mouky
* 450 g moučkového cukru
* 2 vanilkové cukry
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 kostka droždí
* 4 lžíce krupicového cukru
* 250 ml mléka
* 6 žloutků
* 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 200 g povidel
* 2 lžíce rumu
* 250 g ztuženého tuku
* 2 vejce

1. Tvaroh necháme přes noc vykapat v sítu vyloženém utěrkou. Rozinky spaříme, slijeme a uložíme do chladu.
2. Z 200 g másla, prosáté hrubé mouky, 200 g moučkového cukru a 1 vanilkového cukru uděláme drobenku.
3. Prosátou polohrubou mouku promícháme se solí, do důlku v mouce rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce krupicového cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Dolijeme mléko, přidáme 3 žloutky, zbylé rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru a zamísíme těsto, které necháme vykynout.
4. Tvaroh rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem, zapracujeme rozinky. Z tvarohu vyválíme kuličky o průměru jeden a půl centimetru. Povidla rozředíme trochou horké vody, rumem a přidáme 2 lžíce krupicového cukru.
5. Těsto rozválíme na pomoučněném vále po celé ploše a nastrouháme na něj rovnoměrně ztužený tuk. Plát přeložíme na třetiny, zavinutý pás znovu přeložíme na třetiny a necháme chvíli odpočinout.
6. Balíček rozválíme, znovu přeložíme jako poprvé, necháme nakynout a vyválíme. Stejným způsobem postupujeme i potřetí. Podsypáváme moukou.
7. Těsto vyválíme na tenkou placku a rádlem rozkrájíme na čtverečky asi 2,5 x 2,5 centimetru. Na každý čtvereček umístíme kuličku tvarohu, těsto trochu povytáhneme a zabalíme.
8. Zabalené koláčky klademe vedle sebe, uděláme do nich důlek, pomažeme rozšlehanými vejci. Do důlku dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.
9. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Koláče umístíme na plech s menšími rozestupy a pečeme asi 15 minut do zlatohněda.

Ořechové šátečky

Ořechové šátečky.

Příprava: 1 hodinu + pečení 12 minut

Na asi 120 koláčků

* 200 ml smetany
* 250 g mletých vlašských ořechů
* 1 vanilkový cukr
* 200 g moučkového cukru
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 kostka droždí
* 1 vanilkový cukr
* 550 g másla
* drobenka

1. V menším hrnci zahřejeme smetanu, přisypeme nastrouhané ořechy, vanilkový a moučkový cukr, svaříme a necháme vychladnout. Směsí naplníme cukrářský sáček.
2. Mouku prosejeme, promícháme se solí. Droždí rozdrobíme, zasypeme vanilkovým cukrem, přidáme 4 -5 lžic teplého mléka. Z mouky, kvásku, žloutků a 250 g změklého másla zamísíme těsto.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Zbylé máslo rozpustíme.
4. Těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenčí plát. Rádlem rozkrájíme těsto na čtverečky 3 x 3 centimetry.
5. Čtverečky naplníme kopečkem ořechové náplně, protilehlé rohy spojíme k sobě do šátečku. Šátečky potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut dozlatova.

Miniaturní koláčky

S povidly

Příprava: 120 minut + pečení 10 minut

Na 200 koláčků

* 1 kostka droždí
* 150 ml mléka
* 50 g cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 50 ml oleje
* 100 g másla
* 2 žloutky
* 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 400 g povidel
* 1 lžíce rumu
* 80 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetka skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 100 g loupaných mandlí
* 2 vejce

1. Z droždí, mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku smícháme se solí, promícháme s kváskem, olejem, rozpuštěným máslem, žloutky, nastrouhanou citronovou kůrou a zpracujeme na hladké nelepivé těsto.
3. Povidla naředíme trochou horké vody, rumem, osladíme cukrem, vanilkovým cukrem a přidáme špetky skořice a hřebíčku. Mandle rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme papírem.
5. Vykynuté těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o průměru 2 cm, uděláme do nich důlek, potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme povidly. Ozdobíme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě 8-10 minut.

S mákem

Na 200 koláčků

(recept na těsto viz výše)
Náplň:
* 200-250 ml mléka
* 250 g mletého máku
* 2 lžíce másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1/4 lžičky citronové kůry
* mletá skořice
* 30 g perníku na strouhání
* 200 g loupaných mandlí

1. V zahřátém mléce rozmícháme umletý mák, máslo a povaříme. Do podušeného máku přidáme cukr a vanilkový cukr, promícháme.
2. Dochutíme citronovou kůrou, špetkou skořice a hřebíčku, zahustíme nastrouhaným perníkem.
3. Vychladlý mák přendáme do cukrářského sáčku, koláčky naplníme makovou náplní a ozdobíme půlkou loupané mandle.

S jablky

Na 200 koláčků

(recept na těsto viz výše)
Náplň:
* 800 g jablek
* 100-150 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* mletá skořice
* 50-70 g perníku na strouhání
* drobenka

1. Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kousky.
2. Jablka podlijeme vodou a zakrytá podusíme doměkka.
3. Podušená jablka rozmačkáme na kaši, dochutíme cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.
4. Jablečnou náplň zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout.
5. Cukrářským sáčkem naplníme důlky koláčků jablečnou náplní a posypeme drobenkou.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.