Doporučujeme

Strouhaný čokoládový koláč

Strouhaný čokoládový koláč | foto: Profimedia.cz

Recepty na koláče, buchty a dorty, které jsme nabízely na Jarmarku

  • 2
Chutnaly vám dobroty, které pro návštěvníky červnového dámského blešáku upekly redaktorky a spolupracovnice OnaDnes.cz? Nebo jste se na náš Jarmark nedostaly? Pak si můžete atmosféru úžasného svátku hadříků, cetek, bot a kabelek připomenout třeba u vás doma. Uvařte si kafe a k tomu si dejte třeba naši jahodovou charlottu, čokoládové řezy, bublaninu, citronový koláč nebo višňové šátečky...

Jaký byl druhý Jarmark OnaDnes.cz, na který přišla i Tereza Maxová? Přečtěte si ZDE.

Šalamoun

Petra Barochová

Čokoládové řezy
  • 1 hrnek vody
  • 1 kostka másla
  • 2 hrnky pískového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu
  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaný kokos na posypání

1. Vodu zahřejeme, přidáme máslo, kakao, cukr a mícháme, až se vše spojí (ale nevaříme). Z rozehřáté směsi odeberememe jeden hrnek, kterým později budeme polévat hotovou buchtu.
2. Do zbytku dáme rum a postupně zamícháme vejce, vanilkový cukr a mouku s práškem do pečiva. Těsto mícháme, až je hladké.
3. Těso nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
4. Ještě horký moučník polijeme hrnkem oddělené směsi, kterou si zahřejeme. Celý moučník nakonec posypeme kokosem a necháme ztuhnout.

Meruňkový koláč

Pavla Matějů

Meruňkový koláč s drobenkou
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • trochu cukru
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 celé vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • cca 1 kg meruněk

Na drobenku:

  • 50 g Hery (másla)
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru písek

1. Do vlažného mléka přidáme droždí, trochu cukru a necháme vykynout. Vykynutý kvásek přidáme do mouky, zamícháme s vejcem a rozpuštěným máslem. V míse vymícháme vláčné těsto, které necháme vykynout (ve dřezu v teplé vodě stačí cca 20 minut).
2. Na tukem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech rozprostřeme vykynuté těsto. Poklademe půlkami meruněk.
3. Smícháním tuku, hrubé mouky a cukru získáme drobenku, kterou posypeme celý koláč.
4. Dáme péct do trouby na 200 stupňů na 20 až 30 minut.

Rychlé višňové šátečky

Lucie Formáčková

Višňové šátečky
  • 1 listové těsto
  • višňová zavařenina
  • čerstvé nebo mražené višně
  • moučkový cukr
  • 1 vejce

1. Těsto rozválíme, rádýlkem rozkrájíme na menší čtverce. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku zavařeniny, na ni dáme celou vypeckovanou višni a spojíme všechny rohy k sobě.
2. Vzniknou tak šátečky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.

Citronový koláč

Bára Veselá

Citronový koláč
  • 500 g měkkého tvarohu 
  • 125 g rozpuštěné Hery nebo másla
  • 180 g cukru
  • 3 celá vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 - 2 citrony
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 sáčky vanilkového pudinku

1. Z citronů vymačkáme šťávu, v hrnečku rozpustíme máslo nebo Heru a smícháme s ostatními ingrediencemi v míse.
2. Pokud se nám podaří sehnat chemicky neošetřené citrony, nastrouháme do těsta také kůru.
3. Hladkou hmotu pak nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 180 stupňů pečeme přibližně 40 minut dorůžova.

Kakaový koláč

Barbora Buřinská

Na těsto:

Strouhaný čokoládový koláč
  • 45 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • 1 Hera
  • 3 dkg kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Na nádivku:

  • 2 měkké tvarohy
  • 4 žloutky
  • 30 dkg cukru
  • 1 lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • ze 4 bílků sníh

1. Mouku, cukr, kakao, žloutek, Heru a prášek do pečiva smícháme a vypracujeme těsto. To rozpůlíme a dáme do lednice ztuhnout.
2. Pak si připravíme tvarohovou nádivku.
3. Na plech (buď vymaštěný a vysypaný, nebo vyložený pečicím papírem) nastrouháme na hrubém struhadle půlku ztuhlého těsta. Na těsto dáme tvarohovou nádivku a nakonec navrch nastrouháme zbytek těsta.
4. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Pomocí špejle zjistíme, zda se těsto nelepí. Případně ještě na několik minu vrátíme do trouby a dopečeme.

Třešňová bublanina

Johana Barvínková

Třešňová bublanina
  • 20 dkg cukru
  • 3 vejce
  • 30 dkg hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • ¼ litru šlehačky 33%
  • vanilkový cukr
  • třešně
  • tuk a kokos na pekáček

1. Třešně zbavíme stopek, omyjeme a osušíme.
2. Smícháme cukr, vanilkový cukr, šlehačku a žloutky. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej zapracujeme do těsta.
3. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, poklademe hustě třešněmi a dáme péct na 180 °C na 20 až 30 minut.

Charlotta

Monika Hrušová

Charlotta

Na roládu:

  • 5 vajec
  • 50g cukru krupice
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžíce rumu

Na náplň:

  • 1 vanilkový pudink
  • 1 banánový pudink
  • 20 g krupicového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • jahody

1. Pět žloutků smícháme s vanilkovým, skořicovým a krupicovým cukrem, pak přidáme mouku, rum a jemně vmícháme vyšlehané bílky. Plech vyložíme pečicím papírem a vlejeme na něj těsto. Pečeme cca 15 minut na 200 stupňů. Po upečení namažeme marmeládou a stočíme do rolády. Roládu nakrájíme na plátky.
2. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, uvaříme pudinky a po vychladnutí smícháme všechny přísady dohromady.
3. Dortovou formu, plech nebo mísu vyložíme potravinovou folií a poklademe plátky rolády. Pak nalijeme část náplně a přidáme na plátky nakrájené jahody. Nakonec dáme zbytek náplně a zarovnáme roládou. Dort by měl tuhnout v lednici minimálně dvě hodiny.

Jahodový dort

Darina Noviková, Odmaminky.cz

Jahodový dort
  • 600 g čerstvých jahod
  • 5 tučných zakysaných smetan
  • 5 vanilkových cukrů
  • piškoty
  • červené dortové želé

1. Jahody nakrájíme na plátky, pro urychlení a přesné zaměření lze použít kráječ na vajíčka. Zakysané smetany smícháme s vanilkovými cukry.
2. Na dno dortové formy vyskládáme piškoty, přidáme vrstvu smetany a dále jahody. Ve stejném pořadí vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Skončíme jahodami.
3. Nakonec zalijeme červeným dortovým želé a necháme ztuhnout v lednici. Dort podáváme vychlazený s lístkem máty. 


  • Vybrali jsme pro Vás