Recepty na koláče, buchty a dorty, které jsme nabízely na Jarmarku

  0:20
Chutnaly vám dobroty, které pro návštěvníky červnového dámského blešáku upekly redaktorky a spolupracovnice OnaDnes.cz? Nebo jste se na náš Jarmark nedostaly? Pak si můžete atmosféru úžasného svátku hadříků, cetek, bot a kabelek připomenout třeba u vás doma. Uvařte si kafe a k tomu si dejte třeba naši jahodovou charlottu, čokoládové řezy, bublaninu, citronový koláč nebo višňové šátečky...

Strouhaný čokoládový koláč | foto: Profimedia.cz

Jaký byl druhý Jarmark OnaDnes.cz, na který přišla i Tereza Maxová? Přečtěte si ZDE.

Šalamoun

Petra Barochová

Čokoládové řezy
  • 1 hrnek vody
  • 1 kostka másla
  • 2 hrnky pískového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu
  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaný kokos na posypání

1. Vodu zahřejeme, přidáme máslo, kakao, cukr a mícháme, až se vše spojí (ale nevaříme). Z rozehřáté směsi odeberememe jeden hrnek, kterým později budeme polévat hotovou buchtu.
2. Do zbytku dáme rum a postupně zamícháme vejce, vanilkový cukr a mouku s práškem do pečiva. Těsto mícháme, až je hladké.
3. Těso nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
4. Ještě horký moučník polijeme hrnkem oddělené směsi, kterou si zahřejeme. Celý moučník nakonec posypeme kokosem a necháme ztuhnout.

Meruňkový koláč

Pavla Matějů

Meruňkový koláč s drobenkou
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • trochu cukru
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 celé vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • cca 1 kg meruněk

Na drobenku:

  • 50 g Hery (másla)
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru písek

1. Do vlažného mléka přidáme droždí, trochu cukru a necháme vykynout. Vykynutý kvásek přidáme do mouky, zamícháme s vejcem a rozpuštěným máslem. V míse vymícháme vláčné těsto, které necháme vykynout (ve dřezu v teplé vodě stačí cca 20 minut).
2. Na tukem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech rozprostřeme vykynuté těsto. Poklademe půlkami meruněk.
3. Smícháním tuku, hrubé mouky a cukru získáme drobenku, kterou posypeme celý koláč.
4. Dáme péct do trouby na 200 stupňů na 20 až 30 minut.

Rychlé višňové šátečky

Lucie Formáčková

Višňové šátečky
  • 1 listové těsto
  • višňová zavařenina
  • čerstvé nebo mražené višně
  • moučkový cukr
  • 1 vejce

1. Těsto rozválíme, rádýlkem rozkrájíme na menší čtverce. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku zavařeniny, na ni dáme celou vypeckovanou višni a spojíme všechny rohy k sobě.
2. Vzniknou tak šátečky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.

Citronový koláč

Bára Veselá

Citronový koláč
  • 500 g měkkého tvarohu 
  • 125 g rozpuštěné Hery nebo másla
  • 180 g cukru
  • 3 celá vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 - 2 citrony
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 sáčky vanilkového pudinku

1. Z citronů vymačkáme šťávu, v hrnečku rozpustíme máslo nebo Heru a smícháme s ostatními ingrediencemi v míse.
2. Pokud se nám podaří sehnat chemicky neošetřené citrony, nastrouháme do těsta také kůru.
3. Hladkou hmotu pak nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 180 stupňů pečeme přibližně 40 minut dorůžova.

Kakaový koláč

Barbora Buřinská

Na těsto:

Strouhaný čokoládový koláč
  • 45 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • 1 Hera
  • 3 dkg kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Na nádivku:

  • 2 měkké tvarohy
  • 4 žloutky
  • 30 dkg cukru
  • 1 lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • ze 4 bílků sníh

1. Mouku, cukr, kakao, žloutek, Heru a prášek do pečiva smícháme a vypracujeme těsto. To rozpůlíme a dáme do lednice ztuhnout.
2. Pak si připravíme tvarohovou nádivku.
3. Na plech (buď vymaštěný a vysypaný, nebo vyložený pečicím papírem) nastrouháme na hrubém struhadle půlku ztuhlého těsta. Na těsto dáme tvarohovou nádivku a nakonec navrch nastrouháme zbytek těsta.
4. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Pomocí špejle zjistíme, zda se těsto nelepí. Případně ještě na několik minu vrátíme do trouby a dopečeme.

Třešňová bublanina

Johana Barvínková

Třešňová bublanina
  • 20 dkg cukru
  • 3 vejce
  • 30 dkg hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • ¼ litru šlehačky 33%
  • vanilkový cukr
  • třešně
  • tuk a kokos na pekáček

1. Třešně zbavíme stopek, omyjeme a osušíme.
2. Smícháme cukr, vanilkový cukr, šlehačku a žloutky. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej zapracujeme do těsta.
3. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, poklademe hustě třešněmi a dáme péct na 180 °C na 20 až 30 minut.

Charlotta

Monika Hrušová

Charlotta

Na roládu:

  • 5 vajec
  • 50g cukru krupice
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžíce rumu

Na náplň:

  • 1 vanilkový pudink
  • 1 banánový pudink
  • 20 g krupicového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • jahody

1. Pět žloutků smícháme s vanilkovým, skořicovým a krupicovým cukrem, pak přidáme mouku, rum a jemně vmícháme vyšlehané bílky. Plech vyložíme pečicím papírem a vlejeme na něj těsto. Pečeme cca 15 minut na 200 stupňů. Po upečení namažeme marmeládou a stočíme do rolády. Roládu nakrájíme na plátky.
2. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, uvaříme pudinky a po vychladnutí smícháme všechny přísady dohromady.
3. Dortovou formu, plech nebo mísu vyložíme potravinovou folií a poklademe plátky rolády. Pak nalijeme část náplně a přidáme na plátky nakrájené jahody. Nakonec dáme zbytek náplně a zarovnáme roládou. Dort by měl tuhnout v lednici minimálně dvě hodiny.

Jahodový dort

Darina Noviková, Odmaminky.cz

Jahodový dort
  • 600 g čerstvých jahod
  • 5 tučných zakysaných smetan
  • 5 vanilkových cukrů
  • piškoty
  • červené dortové želé

1. Jahody nakrájíme na plátky, pro urychlení a přesné zaměření lze použít kráječ na vajíčka. Zakysané smetany smícháme s vanilkovými cukry.
2. Na dno dortové formy vyskládáme piškoty, přidáme vrstvu smetany a dále jahody. Ve stejném pořadí vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Skončíme jahodami.
3. Nakonec zalijeme červeným dortovým želé a necháme ztuhnout v lednici. Dort podáváme vychlazený s lístkem máty. 

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...