Doporučujeme

Spaghetti alla carbonara.

Spaghetti alla carbonara. | foto: Isifa

Recepty na jídla, po kterých budete spát jako nemluvně

  • 65
Jsou potraviny i celá jídla, která vám pomohou spát tak sladce, že se ráno probudíte skutečně odpočatí. Dejte si je s námi na dobrou noc.

Gratinované brambory s hruškami

Gratinované brambory s hruškami.

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 2 velké pevné hrušky
* 1 lžíce másla
* 300 g ementálu
* 200 ml smetany
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* špetka mletého chilli

Než si lehnete

Větší jídlo byste si měli dát maximálně dvě hodiny před spaním. Čtvrt hodiny předtím, než zalezete do peřin, vás zklidní sklenice teplého mléka.

* Přes den: Jezte jídla, která vám uvolní "spánkový hormon" tryptofan: fazole, ryby, vejce a hlavně sýry (nejlépe chedar a gruyére).
* K večeři: Dietní to není, ale cukry a tuky dvě hodiny před spaním vám zvednou hladinu serotoninu a pomohou usnout (špagety, koláče, brambory, med, datle, fíky).

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme máslem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrušky rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Smetanu smícháme s mlékem. Sýr nastrouháme.
3. Misku vyložíme polovinou brambor, poklademe hruškami, posypeme 1/2 sýra a zalijeme 1/2 smetany s mlékem, ochutíme trochou soli, pepře a chilli. Zakončíme vrstvou z brambor, posypeme sýrem, zalijeme smetanou s mlékem a okořeníme. Mísu zakryjeme alobalem a dáme zapéct, po 30 minutách sejmeme alobal a necháme dopéct asi 15 minut.
4. Gratinované brambory necháme asi deset minut odpočinout, než je rozdělíme na porce.

Jablečný koláč

Jablečný koláč.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 225 g másla
* 50 g cukru krupice
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 1 kg jablek
* 80 g přírodního cukru
* 1 lžička skořice
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce rozinek
* vanilková zmrzlina

1. Máslo s cukrem utřeme, přimícháme jedno vejce a žloutek z druhého vejce. Vařečkou zapracujeme postupně mouku, těsto vyklopíme a hněteme rukama, případně přidáme lžíci studené vody. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Do mísy dáme přírodní cukr, skořici a mouku, jablka a rozinky, promícháme.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme na placku lehce přesahující koláčovou formu, okraje navlhčíme vodou. Korpus naplníme jablky a zakryjeme druhou vyválenou plackou. Okraje stlačíme k sobě, pomažeme rozšlehaným zbylým bílkem. Povrch na několika místech prořízneme.
4. Pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme zchladnout asi 10 minut a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g pancetty
* 100 g sýra pecorino
* 3 vejce
* sůl, čerstvě mletý pepř
* 400 g špaget
* 3 lžíce olivového oleje
* nasekaná čerstvá petržel
 
1. Část pancetty pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Jedno celé vejce a dva žloutky prošleháme, přimícháme polovinu sýra, sůl a čerstvě mletý pepř.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety. Do velké hluboké pánve dáme zahřát olivový olej, opečeme na něm plátky pancetty na ozdobu, odložíme stranou a vsypeme nadrobno pokrájenou pancettu. Opečeme dokřupava a snížíme teplotu na minimum.
3. Z uvařených špaget odebereme menší šálek vody, těstoviny scedíme a přisypeme do pánve s pancettou. Promícháme, přidáme vejce, naředíme vodou ze špaget a znovu dobře promícháme.
4. Hotové špagety posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme plátkem opečené pancetty a podáváme se zbylým nastrouhaným sýrem.

Tuňákový salát s grilovaným sýrem

Tuňákový salát s grilovaným sýrem.

Příprava: 30 minut + grilování 3-4 minuty

Pro 4 osoby

* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžíce bazalkového pesta
* 250 g sýra haloumi
* 200 g listů špenátu
* 1 menší salátová okurka
* 1 plechovka tuňáka
* 1 plechovka bílých fazolí
* 1 jarní cibulka
* sůl, pepř

1. Olivový olej prošleháme s limetkovou šťávou a pestem a zalijeme jím na plátky rozkrájený sýr.
2. Špenátové listy a okurku omyjeme. Okurku nakrájíme na plátky. Fazole a tuňáka slijeme. Jarní cibulku nasekáme nadrobno.
3. V míse promícháme zeleninu, fazole a rozdrobeného tuňáka, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, odložíme do chladu.
4. Sýr vyjmeme z marinády, ogrilujeme ho po obou stranách. Plátky sýra rozdělíme na talíře, přidáme vychlazený salát.

Brambory s mletým masem

Brambory s mletým masem.

Příprava: 30 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g směsi mletého vepřového a hovězího masa
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 800 g brambor uvařených ve slupce
* olej
* 100 g měkkého ovčího sýra
* pažitka, petržel

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli s česnekem, přidáme maso, vařečkou ho promícháváme a opékáme asi pět minut.
2. Dochutíme solí, pepřem, paprikou, přidáme protlak a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou podusíme asi 15 minut, odkryjeme a necháme šťávu vydusit.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a postupně opékáme na pánvi na rozehřátém oleji. Poté je promícháme v míse s mletým masem, rozdrobeným ovčím sýrem a nasekanými čerstvými bylinkami.


  • Vybrali jsme pro Vás