Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na jídla, po kterých budete spát jako nemluvně

  13:00aktualizováno  13:00
Jsou potraviny i celá jídla, která vám pomohou spát tak sladce, že se ráno probudíte skutečně odpočatí. Dejte si je s námi na dobrou noc.

Spaghetti alla carbonara. | foto: Isifa

Gratinované brambory s hruškami

Gratinované brambory s hruškami.

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 2 velké pevné hrušky
* 1 lžíce másla
* 300 g ementálu
* 200 ml smetany
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* špetka mletého chilli

Než si lehnete

Větší jídlo byste si měli dát maximálně dvě hodiny před spaním. Čtvrt hodiny předtím, než zalezete do peřin, vás zklidní sklenice teplého mléka.

* Přes den: Jezte jídla, která vám uvolní "spánkový hormon" tryptofan: fazole, ryby, vejce a hlavně sýry (nejlépe chedar a gruyére).
* K večeři: Dietní to není, ale cukry a tuky dvě hodiny před spaním vám zvednou hladinu serotoninu a pomohou usnout (špagety, koláče, brambory, med, datle, fíky).

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme máslem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrušky rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Smetanu smícháme s mlékem. Sýr nastrouháme.
3. Misku vyložíme polovinou brambor, poklademe hruškami, posypeme 1/2 sýra a zalijeme 1/2 smetany s mlékem, ochutíme trochou soli, pepře a chilli. Zakončíme vrstvou z brambor, posypeme sýrem, zalijeme smetanou s mlékem a okořeníme. Mísu zakryjeme alobalem a dáme zapéct, po 30 minutách sejmeme alobal a necháme dopéct asi 15 minut.
4. Gratinované brambory necháme asi deset minut odpočinout, než je rozdělíme na porce.

Jablečný koláč

Jablečný koláč.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 225 g másla
* 50 g cukru krupice
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 1 kg jablek
* 80 g přírodního cukru
* 1 lžička skořice
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce rozinek
* vanilková zmrzlina

1. Máslo s cukrem utřeme, přimícháme jedno vejce a žloutek z druhého vejce. Vařečkou zapracujeme postupně mouku, těsto vyklopíme a hněteme rukama, případně přidáme lžíci studené vody. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Do mísy dáme přírodní cukr, skořici a mouku, jablka a rozinky, promícháme.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme na placku lehce přesahující koláčovou formu, okraje navlhčíme vodou. Korpus naplníme jablky a zakryjeme druhou vyválenou plackou. Okraje stlačíme k sobě, pomažeme rozšlehaným zbylým bílkem. Povrch na několika místech prořízneme.
4. Pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme zchladnout asi 10 minut a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g pancetty
* 100 g sýra pecorino
* 3 vejce
* sůl, čerstvě mletý pepř
* 400 g špaget
* 3 lžíce olivového oleje
* nasekaná čerstvá petržel
 
1. Část pancetty pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Jedno celé vejce a dva žloutky prošleháme, přimícháme polovinu sýra, sůl a čerstvě mletý pepř.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety. Do velké hluboké pánve dáme zahřát olivový olej, opečeme na něm plátky pancetty na ozdobu, odložíme stranou a vsypeme nadrobno pokrájenou pancettu. Opečeme dokřupava a snížíme teplotu na minimum.
3. Z uvařených špaget odebereme menší šálek vody, těstoviny scedíme a přisypeme do pánve s pancettou. Promícháme, přidáme vejce, naředíme vodou ze špaget a znovu dobře promícháme.
4. Hotové špagety posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme plátkem opečené pancetty a podáváme se zbylým nastrouhaným sýrem.

Tuňákový salát s grilovaným sýrem

Tuňákový salát s grilovaným sýrem.

Příprava: 30 minut + grilování 3-4 minuty

Pro 4 osoby

* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžíce bazalkového pesta
* 250 g sýra haloumi
* 200 g listů špenátu
* 1 menší salátová okurka
* 1 plechovka tuňáka
* 1 plechovka bílých fazolí
* 1 jarní cibulka
* sůl, pepř

1. Olivový olej prošleháme s limetkovou šťávou a pestem a zalijeme jím na plátky rozkrájený sýr.
2. Špenátové listy a okurku omyjeme. Okurku nakrájíme na plátky. Fazole a tuňáka slijeme. Jarní cibulku nasekáme nadrobno.
3. V míse promícháme zeleninu, fazole a rozdrobeného tuňáka, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, odložíme do chladu.
4. Sýr vyjmeme z marinády, ogrilujeme ho po obou stranách. Plátky sýra rozdělíme na talíře, přidáme vychlazený salát.

Brambory s mletým masem

Brambory s mletým masem.

Příprava: 30 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g směsi mletého vepřového a hovězího masa
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 800 g brambor uvařených ve slupce
* olej
* 100 g měkkého ovčího sýra
* pažitka, petržel

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli s česnekem, přidáme maso, vařečkou ho promícháváme a opékáme asi pět minut.
2. Dochutíme solí, pepřem, paprikou, přidáme protlak a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou podusíme asi 15 minut, odkryjeme a necháme šťávu vydusit.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a postupně opékáme na pánvi na rozehřátém oleji. Poté je promícháme v míse s mletým masem, rozdrobeným ovčím sýrem a nasekanými čerstvými bylinkami.

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.