Recepty na jídla, po kterých budete spát jako nemluvně

  13:00aktualizováno  13:00
Jsou potraviny i celá jídla, která vám pomohou spát tak sladce, že se ráno probudíte skutečně odpočatí. Dejte si je s námi na dobrou noc.

Spaghetti alla carbonara. | foto: Isifa

Gratinované brambory s hruškami

Gratinované brambory s hruškami.

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 2 velké pevné hrušky
* 1 lžíce másla
* 300 g ementálu
* 200 ml smetany
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* špetka mletého chilli

Než si lehnete

Větší jídlo byste si měli dát maximálně dvě hodiny před spaním. Čtvrt hodiny předtím, než zalezete do peřin, vás zklidní sklenice teplého mléka.

* Přes den: Jezte jídla, která vám uvolní "spánkový hormon" tryptofan: fazole, ryby, vejce a hlavně sýry (nejlépe chedar a gruyére).
* K večeři: Dietní to není, ale cukry a tuky dvě hodiny před spaním vám zvednou hladinu serotoninu a pomohou usnout (špagety, koláče, brambory, med, datle, fíky).

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme máslem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrušky rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Smetanu smícháme s mlékem. Sýr nastrouháme.
3. Misku vyložíme polovinou brambor, poklademe hruškami, posypeme 1/2 sýra a zalijeme 1/2 smetany s mlékem, ochutíme trochou soli, pepře a chilli. Zakončíme vrstvou z brambor, posypeme sýrem, zalijeme smetanou s mlékem a okořeníme. Mísu zakryjeme alobalem a dáme zapéct, po 30 minutách sejmeme alobal a necháme dopéct asi 15 minut.
4. Gratinované brambory necháme asi deset minut odpočinout, než je rozdělíme na porce.

Jablečný koláč

Jablečný koláč.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 225 g másla
* 50 g cukru krupice
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 1 kg jablek
* 80 g přírodního cukru
* 1 lžička skořice
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce rozinek
* vanilková zmrzlina

1. Máslo s cukrem utřeme, přimícháme jedno vejce a žloutek z druhého vejce. Vařečkou zapracujeme postupně mouku, těsto vyklopíme a hněteme rukama, případně přidáme lžíci studené vody. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Do mísy dáme přírodní cukr, skořici a mouku, jablka a rozinky, promícháme.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme na placku lehce přesahující koláčovou formu, okraje navlhčíme vodou. Korpus naplníme jablky a zakryjeme druhou vyválenou plackou. Okraje stlačíme k sobě, pomažeme rozšlehaným zbylým bílkem. Povrch na několika místech prořízneme.
4. Pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme zchladnout asi 10 minut a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g pancetty
* 100 g sýra pecorino
* 3 vejce
* sůl, čerstvě mletý pepř
* 400 g špaget
* 3 lžíce olivového oleje
* nasekaná čerstvá petržel
 
1. Část pancetty pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Jedno celé vejce a dva žloutky prošleháme, přimícháme polovinu sýra, sůl a čerstvě mletý pepř.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety. Do velké hluboké pánve dáme zahřát olivový olej, opečeme na něm plátky pancetty na ozdobu, odložíme stranou a vsypeme nadrobno pokrájenou pancettu. Opečeme dokřupava a snížíme teplotu na minimum.
3. Z uvařených špaget odebereme menší šálek vody, těstoviny scedíme a přisypeme do pánve s pancettou. Promícháme, přidáme vejce, naředíme vodou ze špaget a znovu dobře promícháme.
4. Hotové špagety posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme plátkem opečené pancetty a podáváme se zbylým nastrouhaným sýrem.

Tuňákový salát s grilovaným sýrem

Tuňákový salát s grilovaným sýrem.

Příprava: 30 minut + grilování 3-4 minuty

Pro 4 osoby

* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžíce bazalkového pesta
* 250 g sýra haloumi
* 200 g listů špenátu
* 1 menší salátová okurka
* 1 plechovka tuňáka
* 1 plechovka bílých fazolí
* 1 jarní cibulka
* sůl, pepř

1. Olivový olej prošleháme s limetkovou šťávou a pestem a zalijeme jím na plátky rozkrájený sýr.
2. Špenátové listy a okurku omyjeme. Okurku nakrájíme na plátky. Fazole a tuňáka slijeme. Jarní cibulku nasekáme nadrobno.
3. V míse promícháme zeleninu, fazole a rozdrobeného tuňáka, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, odložíme do chladu.
4. Sýr vyjmeme z marinády, ogrilujeme ho po obou stranách. Plátky sýra rozdělíme na talíře, přidáme vychlazený salát.

Brambory s mletým masem

Brambory s mletým masem.

Příprava: 30 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g směsi mletého vepřového a hovězího masa
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 800 g brambor uvařených ve slupce
* olej
* 100 g měkkého ovčího sýra
* pažitka, petržel

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli s česnekem, přidáme maso, vařečkou ho promícháváme a opékáme asi pět minut.
2. Dochutíme solí, pepřem, paprikou, přidáme protlak a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou podusíme asi 15 minut, odkryjeme a necháme šťávu vydusit.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a postupně opékáme na pánvi na rozehřátém oleji. Poté je promícháme v míse s mletým masem, rozdrobeným ovčím sýrem a nasekanými čerstvými bylinkami.

Autoři:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

Čokoládové lanýže

V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Najdete na iDNES.cz