Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kokosová bábovka, švestkový koláč a další pečené dobroty z Jarmarku

  0:01aktualizováno  0:01
Kdo z vás byl v sobotu na Jarmarku v pražských Holešovicích, možná si nenechal ujít možnost ochutnat domácí bábovku, koláče nebo řezy, které pro návštěvníky a návštěvnice akce upekly redaktorky a spolupracovnice OnaDnes.cz. Jestli vám chutnaly, zkuste si je upéct také podle našich vyzkoušených receptů.

Návštěvnice Jarmarku mohly koupí zákusku podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem a bábovka, koláče i řezy šly v sobotu doslova na dračku... (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Petra: Kokosová bábovka

  • 4 vejce
  • 140 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g kokosové moučky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

1. Tuk umícháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jeden žloutek po druhém. Poté přidáme kokosovou moučku, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce zamícháme tuhý sníh z bílků.

2. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pomalu pečeme v předehřáté troubě.

3. Upečenou bábovku necháme vychladnout a poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Pavla: Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 Hera
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 větších jablek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • 4 bílky
  • 2 lžícei moučkového cukru

1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme čtvrtinu těsta a dáme do mrazáku.

2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 25 až 30 minut.

Bára: Dýňové žíhání s čokoládou

Dýňový koláč

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla + na vymazání
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce vody

Na náplň:

  • 1 kg oloupané dýně (bez semínek)
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g čokolády (70%)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky koření (mletá skořice, nové koření, hřebíček, zázvor)

1. Dýni nakrájíme na kousky, rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout.

2. Mezitím propracujeme suroviny na těsto do jemné hmoty a vložíme na 30 minut do ledničky.

3. Formu na koláč (průměr 27 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme plát, rozložíme do formy a ořízneme přesahující okraje.

4. Čokoládu nalámeme na kousky a rozložíme na dno koláče.

5. Pečenou dýni rozmixujeme spolu s vejci, kondenzovaným mlékem a kořením do hladké hmoty. Krém nalijeme na čokoládu a povrch urovnáme.

6. Pečeme při 180 °C přibližně 1 hodinu 30 minut, dokud těsto na krajích není zlaté. Před porcováním necháme zcela vychladnout.

Tip: Povrch krému můžete před pečením ještě posypat hoblinkami čokolády nebo mletými ořechy. Podávat můžete ozdobené lžičkou kysané smetany a špetkou kakaa.

Monika: Švestkový koláč

Františkánský švestkový koláč
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 5 lžic másla (rozpuštěného)
  • citronová kůra
  • 1 kg vypeckovaných a rozpůlených švestek

Na drobenku:

  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kokosu

1. Smícháme smetanu, cukry, vejce a máslo, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

2. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a navrch pokládáme švestky. Pak posypeme koláč drobenkou.

3. Pečeme zhruba 30 minut na 190 °C.

Johana: Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Cuketová čokoládová buchta s polevou
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 kg nastrouhané oloupané cukety
  • 2 dcl oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoládová poleva

1. Smícháme vejce, olej, všechen cukr a strouhanou cuketu. Přidáme kakao a skořici a promícháme. Nakonec přidáme prosátou mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva.

2. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut.

3. Buchtu necháme vychladnout a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou.

Tip: Do těsta můžeme přidat podle chuti rozlámanou čokoládu, oříšky, rozinky nebo brusinky.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.