Doporučujeme

Tentokrát jsme na Jarmark napekly zdravé a odlehčené dobroty. Ochutnejte. (Ilustrační snímek)

Tentokrát jsme na Jarmark napekly zdravé a odlehčené dobroty. Ochutnejte. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Muffiny, bábovka nebo quiche aneb co jsme pekly na Jarmark

  • 9
Sobotní Jarmark už je za námi, módní oblečky a doplňky změnily majitele a z domácích dobrot, které jsme donesly, už nezbyly ani drobečky. Tentokrát jsme se - a nejen proto, že jsme pozvaly doktorku Cajthamlovou - rozhodly péct poněkud zdravěji a odlehčeněji, a tak vám nabízíme naše vyzkoušené speciality, po kterých se na akci jen zaprášilo.

Cibulový francouzský koláč quiche

od vedoucí Pavly Matějů

Rajčatovo-sýrový quiche.
  • 350 g špaldové mouky (může být také 200 hladké a 150 špaldové)
  • 150 g másla
  • 120 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 200 g slaniny
  • 260 g husté kysané smetany
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra
  • 2 - 3 žloutky
  • 6 velkých cibulí
  • špetka provensálského koření
  • olivový olej na smažení
  • mletý pepř
  • sůl
  • 4 rajčata

1. Z mouky, másla, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto a necháme nejméně hodinu odpočinout v lednici.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na olivovém oleji. Před dokončením přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku provensálského koření a necháme zchladnout.

3. K vychladlé cibuli se slaninou vmícháme kysanou smetanu a dva větší či tři menší žloutky. Do směsi nastrouháme tvrdý sýr a zamícháme.

4. Z těsta vyválíme placku a rozporstřeme ji na vymazanou koláčovou formu tak, aby měla zvednuté okraje. Na koláč vylijeme náplň a rovnoměrně ji rozprostřeme. Navrch položíme na plátky nakrájená rajčata a dáme péct do rozpálené trouby.

5. Pečeme cca 35 minut.

Tip: Quiche můžeme podávat teplý i studený.

Celozrnná banánová bábovka

od redaktorky Petry Barochové

Bábovka
  • 300 g hladké celozrnné mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • půl hrnku slunečnicového oleje
  • hrnek vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 2 - 3 banány
  • 3 lžíce kakaa

1. Všechny ingredience kromě kakaa a banánů dobře promícháme.

2. Vidličkou rozmačkáme banány, které přidáme do směsi.

3. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku přidáme kakao a rozmícháme. Nakonec nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

4. Pečeme asi 35 min na 200°C. Vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Muffiny s červenou řepou a ořechy

od redaktorky Johany Křížkové

Muffiny
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g červené řepy (nastrouhané nahrubo)
  • 1/2 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 g hnědého cukru
  • 6 lžic oleje
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g lískových ořechů (nasekaných na kousky)

1. Smícháme v míse oba cukry, vejce, olej, smetanu a řepu.

2. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva a ořechy. Promícháme a lžící plníme směsí otvory v muffinovem pekáči (ne až po okraj).

3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Zkoušíme špejlí, jestli už těsto nelepí.

Mrkvový dort

od administrátorky Kavárničky Báry Veselé

Mrkvový dort
  • 4 vejce
  • 2 hrnky hnědého cukru
  • 1 a 1/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (je to přibližně 8 až 10 mrkví)
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 - 2 čajové lžičky javorového sirupu

Na polevu:

  • 500 gramů fresh sýru (např. Lučina)
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžička javorového sirupu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky másla

1. Ve velké míse vyšleháme vajíčka, cukr a javorový sirup. V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience a tuto směs pak postupně přidáváme do vyšlehaných vajíček a přidáme olej. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.

2. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca na 170 - 180 stupňů přibližně hodinu a půl (zkoušejte špejlí).

3. Mezitím si připravíme polevu: všechny ingredience dáme do mísy a prošleháme, aby se to hezky spojilo a nebyly tam cucky moučkového cukru.

4. Po vychladnutí dort rozpůlíme podélně, dovnitř natřeme asi tak třetinu polevy, přiklopíme a zbytkem polevy potřeme celý dort. Hotovou nádheru dáme do ledničky a necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Čokoládové DIA sušenky

od Moniky Hrušové

cookies
  • 2 vejce 
  • 200 g cukru pro diabetiky 
  • 1 kypřící prášek do pečiva 
  • 400 g žitné mouky 
  • 150 g 70% čokolády
  • 150 g bílé čokolády
  • špetka soli 
  • 1 Hera 

1. Heru, cukr a vejce utřeme do pěny, pak přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokolády posekáme na drobné kousky a přidáme do těsta.

2. Z těsta vytvoříme kuličky a mírně je rozplácneme na plech.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut.

Sypaný tvarohový koláč

od Báry Buřinské

Tvarohový koláč
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Na nádivku:

  • 3 měkké polotučné tvarohy
  • 3 vejce
  • 1,5 hrnku mléka
  • vanilkový cukr
  • cukr podle chuti
  • + 1/4 másla navrch koláče

1. Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Stranou dáme polovinu směsi. Tu první nasypeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. V robotu si připravíme tvarohovou nádivku. Smícháme tvarohy s vejci a s cukrem (množství dejte podle chuti, jak máte rádi). Postupně přiléváme mléko. Nádivka by měla být spíše tekutá.

3. Nalejeme ji na směs a posypeme zbytkem směsi. Nakonec na koláč nastrouháme 1/4 másla.

4. Dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 - 20 minut.

Tipy: Máte-li rádi skořici, přidejte ji do sypké směsi. Koláč získá zajímavější chuť. Aby se vám máslo dobře strouhalo a netálo v ruce, před strouháním ho nechte pár hodin v mrazáku.


  • Vybrali jsme pro Vás