Doporučujeme

Co mají obyvatelé České republiky společného s Američany? Lásku ke grilování. Tak se pusťte třeba do pořádného hamburgeru... (Ilustrační snímek)

Co mají obyvatelé České republiky společného s Američany? Lásku ke grilování. Tak se pusťte třeba do pořádného hamburgeru... (Ilustrační snímek) | foto: www.stockfood.cz

Grilování po americku: barbecue i hamburgery, které vás nadchnou

  • 30
Za oceánem milují zahradní posezení s přáteli, při kterých se stoly prohýbají pod vypečenými žebírky, kuřecími křídly či naducanými hamburgery, na které vám ani pusa nestačí. Jestli si chcete užít chuť pravé Ameriky, inspirujte se našimi recepty.

Žebírka s javorovým sirupem

Žebírka s javorovým sirupem

Doba přípravy: 15 minut + pečení 2 hodiny + grilování 30 - 40 minut
Množství: pro 4 osoba

  • 4 kusy vepřových žebírek (2,5 - 3 kg)
  • sůl
  • 1 hrnek jablečného cideru
  • 300 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce worchestru
  • 1/2 menší červené cibule
  • 3 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého chilli

1. Žebírka omyjeme, osušíme, stáhneme vnitřní blánu. Vetřeme do nich sůl, vložíme je do pekáče, podlijeme vodou a hrnkem cideru, přetáhneme alobalem a necháme péct v troubě při 160 °C po dobu dvou hodin.

2. V menším kastrůlku zahřejeme javorový sirup, worchester, cibuli nakrájenou na kostičky, chilli omáčku, sůl a mleté chilli, společně promícháme, přivedeme k varu.

3. Žebírka grilujeme na nepřímém středním žáru, potřená javorovou omáčkou po dobu 15 - 20 minut, po otočení je natřeme znovu omáčkou a dogrilujeme stejně dlouhou dobu.

Tip: Žebírka si předpečte nebo předvařte klidně den předem. Omáčkou z javorového sirupu můžete na konci grilování potírat i kuřecí stehýnka nebo křídla.

Paličky s medem a koriandrem

Kuřecí paličky s medem a koriandrem

Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny marinování + 20 - 25 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 16 kuřecích paliček - spodní část kuřecích stehen
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 citron

1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Ochutíme je solí, pepřem, potřeme olejem a necháme je odležet dvě hodiny.

2. Připravíme omáčku na potírání z prolisovaného česneku, olivového oleje, hořčice, medu, soli, pepře a koriandru. Z citronu vymačkáme šťávu.

3. Paličky grilujeme na přímém středním žáru pod poklopem 10 minut, během grilování je obrátíme. Pak je přesuneme nad nepřímý střední žár, potřeme omáčkou a grilujeme dalších 10 - 15 minut. Během grilování je obracíme a potíráme omáčkou.

4. Hotová stehýnka přesuneme na plát alobalu, pokapeme šťávou z citronu a zavineme je do alobalu. Necháme je odležet asi pět minut.

Tip: Do kuřecích paliček můžete udělat mělčí zářezy nožem, marináda nebo omáčka na potírání lépe pronikne dovnitř.

Barbecue křidélka

Barbecue křidélka

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 20 kuřecích křidélek
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžíce česnekové soli
  • špetka chilli
  • 6 lžic oleje
  • 400 ml kečupu
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 5 lžic hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce worchestru

1. Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme. V misce promícháme uzenou papriku, česnekovou sůl, chilli a olej. Křidélka vložíme do plastového sáčku, přelijeme marinádou a necháme odležet 30 minut.

2. Kečup promícháme s vinným octem, cukrem, citronovou kůrou a worchestrem, a na mírném plameni povaříme půl hodiny.

3. Křidélka vyjmeme z marinády, otřeme přebytečnou marinádu papírovým ubrouskem a grilujeme na přímém středním žáru 10 minut po každé straně.

4. Ogrilovaná křidélka vsypeme do mísy, přelijeme barbeque omáčkou, promícháme a vrátíme na gril na dalších 5 minut.

Tip: Pokud budete grilovat křídla pro větší počet lidí, je lepší napíchnout několik křídel na jehlu nebo špejli, lépe se s nimi na grilu manipuluje, nemusíte je obracet po jednom.

Avokádový dip: Dvě zralá avokáda vypeckujeme, vyškrábneme dužinu lžící a rozmačkáme vidličkou s 200 g smetanové lučiny a 2 lžícemi hustého jogurtu, přidáme prolisovaný stroužek česneku, lžičku limetkové nebo citronové šťávy, sůl, pepř, kapku tabasca. Dobře promícháme a povrch zakryjeme potravinovou fólií - dip pak tolik nezhnědne. Necháme dvě hodiny vychladit.

Cibulový dip: Dvě střední oloupané cibule nakrájíme na kostičky, orestujeme do zlatova na dvou lžících oleje. Necháme vychladnout. V misce promícháme 2 kelímky zakysané smetany, 4 lžíce majonézy, špetku mletého sušeného česneku, sůl, bílý pepř. Smícháme s vychladlou cibulí a necháme alespoň hodinu vychladit.

Dip z grilovaných paprik a bílých fazolí: Slitou a propláchnutou plechovku bílých fazolí promixujeme s 3 - 4 ugrilovanými a oloupanými nebo naloženými pečenými paprikami. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř a znovu promixujeme. Dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i špetku citronové kůry.

Kuřecí cheeseburgery s kozím sýrem

Kuřecí cheeseburgery s kozím sýrem

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 8 - 12 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 900 g mletého kuřecího masa
  • 1 lžíce worchestru
  • mletá sladká paprika
  • mletý kmín
  • 1 žloutek
  • strouhanka
  • 1 červená cibule
  • 2 - 3 kyselé okurky
  • 4 plátky sýra
  • 4 plátky kozího sýra s bílou plísní
  • 4 hamburgerové housky
  • 4 salátové listy
  • majonéza

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, potřeme směsí oleje, citronové šťávy, soli a pepře a necháme hodinu odležet.

2. Mleté kuřecí maso promícháme s worchesterem a kořením, přidáme žloutek a směs zahustíme strouhankou. Vytvarujeme 8 burgerů, uprostřed uděláme důlek, aby se nevyboulily, a necháme v chladu.

3. Nejdříve ogrilujeme kuřecí prsa, 5 - 6 minut po obou stranách, pod poklopem na přímém středním žáru. Necháme je odpočinout a pokrájíme na plátky. Cibuli a okurky pokrájíme na kolečka.

4. Kuřecí burgery grilujeme na přímém silnějším žáru pod poklopem 4 - 5 minut z každé strany. Přesuneme je na nepřímý žár, položíme na ně plátky sýra a kozího sýra a necháme je rozpustit.

5. Housky grilujeme po dobu asi 30 sekund řeznou stranou dolů.

6. Na spodní část housek rozdělíme salát, plátky kuřecího masa, majonézu, burger se sýrem a burger s kozím sýrem a přikryjeme druhou půlkou housky.

Tip: Předvařte mladou mrkev, nové brambory, nakrájejte je na hranolky, promíchejte s olejem, špetkou tymiánu a solí a ogrilujte.

Hovězí burgery

Hovězí burger

Doba přípravy: 15 minut + 10 - 12 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 2 červené cibule
  • 800 g mletého hovězího masa
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 malá okurka
  • 2 rajčata
  • 4 plátky sýra
  • 4 hamburgerové housky
  • salátové listy

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, druhou na tenké plátky. V míse promícháme mleté maso, kostičky cibule, chilli, sůl a pepř. Vytvarujeme burgery a doprostřed uděláme důlek, aby se při grilování nevyboulily.

2. Omytou okurku a rajče pokrájíme na plátky.

3. Burgery grilujeme na přímém silném žáru pod poklopem 6 minut z každé strany, pak je stáhneme na nepřímý žár, položíme na ně sýr a necháme ho povolit. Mezitím krátce ogrilujeme housky řeznou stranou dolů.

4. Spodní stranu housek potřeme chilli omáčkou, poklademe plátky okurek, rajčat, salátem, přidáme burger, potřeme znovu chilli omáčkou a přiklopíme vrškem housky.

5. Ozdobíme salátovými listy, rozebranými plátky cibule a spíchneme. Podáváme se zbylou chilli omáčkou.

Chilli omáčka: Dvě červené papriky a 6 - 8 chilli papriček zbavíme stopek a jadérek a rozmixujeme je, 2 stroužky česneku prolisujeme. Promícháme se 400 g rajčatové passaty, přidáme po lžičce sušené chilli papričky a soli, po dvou lžících třtinového cukru a vinného octa a 8 lžic oleje. Na mírném plameni prováříme asi 30 minut.

Grilovaný hamburger se sýrem feta

Grilovaný hamburger se sýrem feta
  • 800 g mletého hovězího masa
  • 6 černých pokrájených oliv
  • 1 vejce
  • 100 g sýru feta rozdrobeného
  • 200 g sýru feta na kostičky
  • sůl, pepř
  • oregano
  • housky
  • rukola

1. V míse promícháme mleté hovězí maso s pokrájenými olivami, vejcem a sýrem feta. Směs dochutíme solí, pepřem, špetkou oregana.

2. Z hmoty vytvarujeme 4 hamburgery, uprostřed vytlačíme důlek a necháme je dvě hodiny vychladit.

3. Grilujeme asi 10 minut pod poklopem na přímém silném žáru, v polovině grilování je obrátíme. Housky ogrilujeme řeznou stranou dolů asi půl minuty.

4. Hotové burgery vložíme do housky, ozdobíme rukolou a na kostičky pokrájeným feta sýrem.

Hamburger s bylinkovým máslem

Hamburger s bylinkovým máslem
  • 800 g mletého hovězího masa
  • sůl, pepř
  • bylinkové máslo
  • čedar
  • listový salát
  • niva
  • plátky rajčete
  • červená cibule
  • housky

1. V míse dobře promícháme mleté hovězí maso s trochou soli a pepře.

2. Hmotu rozdělíme na čtyři silnější burgery, vtlačíme do každého centimetr tlustý plátek bylinkového másla a dobře uzavřeme. Navlhčenýma rukama burgery uhladíme, osolíme, opepříme a grilujeme je 6 - 8 minut po každé straně.

3. Do ogrilovaných hamburgerových housek vložíme plátek čedaru, list salátu, burger, ozdobíme nadrobenou nivou, plátky rajčete, červené cibule a přiklopíme vrškem housky.

Hamburger s grilovaným lilkem

Hamburger s grilovaným lilkem
  • 600 g mletého hovězího masa
  • sůl,pepř
  • lilek
  • česnek
  • olivový olej
  • basamikový ocet
  • bazalka
  • rajčata
  • housky

1. Plátky lilku osolíme a necháme je půlhodiny vypotit. Opláchnuté a osušené plátky potřeme olejem s prolisovaným stroužkem česneku. Grilujeme je na přímém žáru 5 - 9 minut z každé strany. Hotové lilky přeložíme na talíř a pokapeme balzamikovým octem, olivovým olejem a osolíme.

2. Z 600 g mletého hovězího masa, soli, pepře, nasekané čerstvé bazalky a prolisovaného stroužku česneku vytvarujeme burgery, promáčkneme do nich důlek a grilujeme je při přímém silném žáru pod poklopem 5 - 6 minut z každé strany.

3. Grilujeme housky 20 - 30 sekund řeznou stranou dolů a naplníme je ochucenými plátky lilku, burgery a plátky rajčat.

Jehněčí hamburgery s mangem

Jehněčí hamburger s mangem
  • 600 g mletého jehněčího masa
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • jarní cibulka
  • mango
  • chilli paprička
  • skořice
  • máta
  • citronová šťáva
  • červená cibule
  • pita chléb

1. Jarní cibulku pokrájíme na jemno, bílou část vmícháme do mletého jehněčího masa, přidáme 2 stroužky česneku utřené na pastu se solí a pepřem a 2 lžícemi olivového oleje. Dochutíme špetkou mletého kmínu a skořice.

2. Z hmoty vytvarujeme čtyři burgery a necháme je hodinu chladit.

3. Plátky manga promícháme s nasekanou chilli papričkou, zelenou částí cibulky, špetkou skořice a trochou nasekané máty. Pokapeme olejem a citronovou šťávou a necháme odležet.

4. Hamburgery grilujeme na přímém silném žáru pod poklopem asi 8 minut. Podáváme na ogrilovaném pita chlebu s na plátky nakrájenou červenou cibulí a mangem.


Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás