Žebírka s javorovým sirupem
Doba přípravy: 15 minut + pečení 2 hodiny + grilování 30 - 40 minut
Množství: pro 4 osoba
- 4 kusy vepřových žebírek (2,5 - 3 kg)
- sůl
- 1 hrnek jablečného cideru
- 300 ml javorového sirupu
- 2 lžíce worchestru
- 1/2 menší červené cibule
- 3 lžíce chilli omáčky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého chilli
1. Žebírka omyjeme, osušíme, stáhneme vnitřní blánu. Vetřeme do nich sůl, vložíme je do pekáče, podlijeme vodou a hrnkem cideru, přetáhneme alobalem a necháme péct v troubě při 160 °C po dobu dvou hodin.
2. V menším kastrůlku zahřejeme javorový sirup, worchester, cibuli nakrájenou na kostičky, chilli omáčku, sůl a mleté chilli, společně promícháme, přivedeme k varu.
3. Žebírka grilujeme na nepřímém středním žáru, potřená javorovou omáčkou po dobu 15 - 20 minut, po otočení je natřeme znovu omáčkou a dogrilujeme stejně dlouhou dobu.
Tip: Žebírka si předpečte nebo předvařte klidně den předem. Omáčkou z javorového sirupu můžete na konci grilování potírat i kuřecí stehýnka nebo křídla.
Paličky s medem a koriandrem
Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny marinování + 20 - 25 minut grilování
Množství: pro 4 osoby
- 16 kuřecích paliček - spodní část kuřecích stehen
- sůl
- pepř
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 citron
1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Ochutíme je solí, pepřem, potřeme olejem a necháme je odležet dvě hodiny.
2. Připravíme omáčku na potírání z prolisovaného česneku, olivového oleje, hořčice, medu, soli, pepře a koriandru. Z citronu vymačkáme šťávu.
3. Paličky grilujeme na přímém středním žáru pod poklopem 10 minut, během grilování je obrátíme. Pak je přesuneme nad nepřímý střední žár, potřeme omáčkou a grilujeme dalších 10 - 15 minut. Během grilování je obracíme a potíráme omáčkou.
4. Hotová stehýnka přesuneme na plát alobalu, pokapeme šťávou z citronu a zavineme je do alobalu. Necháme je odležet asi pět minut.
Tip: Do kuřecích paliček můžete udělat mělčí zářezy nožem, marináda nebo omáčka na potírání lépe pronikne dovnitř.
Barbecue křidélka
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 20 kuřecích křidélek
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 lžíce česnekové soli
- špetka chilli
- 6 lžic oleje
- 400 ml kečupu
- 100 ml bílého vinného octa
- 5 lžic hnědého přírodního cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce worchestru
1. Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme. V misce promícháme uzenou papriku, česnekovou sůl, chilli a olej. Křidélka vložíme do plastového sáčku, přelijeme marinádou a necháme odležet 30 minut.
2. Kečup promícháme s vinným octem, cukrem, citronovou kůrou a worchestrem, a na mírném plameni povaříme půl hodiny.
3. Křidélka vyjmeme z marinády, otřeme přebytečnou marinádu papírovým ubrouskem a grilujeme na přímém středním žáru 10 minut po každé straně.
4. Ogrilovaná křidélka vsypeme do mísy, přelijeme barbeque omáčkou, promícháme a vrátíme na gril na dalších 5 minut.
Tip: Pokud budete grilovat křídla pro větší počet lidí, je lepší napíchnout několik křídel na jehlu nebo špejli, lépe se s nimi na grilu manipuluje, nemusíte je obracet po jednom.
Avokádový dip: Dvě zralá avokáda vypeckujeme, vyškrábneme dužinu lžící a rozmačkáme vidličkou s 200 g smetanové lučiny a 2 lžícemi hustého jogurtu, přidáme prolisovaný stroužek česneku, lžičku limetkové nebo citronové šťávy, sůl, pepř, kapku tabasca. Dobře promícháme a povrch zakryjeme potravinovou fólií - dip pak tolik nezhnědne. Necháme dvě hodiny vychladit.
Cibulový dip: Dvě střední oloupané cibule nakrájíme na kostičky, orestujeme do zlatova na dvou lžících oleje. Necháme vychladnout. V misce promícháme 2 kelímky zakysané smetany, 4 lžíce majonézy, špetku mletého sušeného česneku, sůl, bílý pepř. Smícháme s vychladlou cibulí a necháme alespoň hodinu vychladit.
Dip z grilovaných paprik a bílých fazolí: Slitou a propláchnutou plechovku bílých fazolí promixujeme s 3 - 4 ugrilovanými a oloupanými nebo naloženými pečenými paprikami. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř a znovu promixujeme. Dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i špetku citronové kůry.
Kuřecí cheeseburgery s kozím sýrem
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 8 - 12 minut grilování
Množství: pro 4 osoby
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- 900 g mletého kuřecího masa
- 1 lžíce worchestru
- mletá sladká paprika
- mletý kmín
- 1 žloutek
- strouhanka
- 1 červená cibule
- 2 - 3 kyselé okurky
- 4 plátky sýra
- 4 plátky kozího sýra s bílou plísní
- 4 hamburgerové housky
- 4 salátové listy
- majonéza
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, potřeme směsí oleje, citronové šťávy, soli a pepře a necháme hodinu odležet.
2. Mleté kuřecí maso promícháme s worchesterem a kořením, přidáme žloutek a směs zahustíme strouhankou. Vytvarujeme 8 burgerů, uprostřed uděláme důlek, aby se nevyboulily, a necháme v chladu.
3. Nejdříve ogrilujeme kuřecí prsa, 5 - 6 minut po obou stranách, pod poklopem na přímém středním žáru. Necháme je odpočinout a pokrájíme na plátky. Cibuli a okurky pokrájíme na kolečka.
4. Kuřecí burgery grilujeme na přímém silnějším žáru pod poklopem 4 - 5 minut z každé strany. Přesuneme je na nepřímý žár, položíme na ně plátky sýra a kozího sýra a necháme je rozpustit.
5. Housky grilujeme po dobu asi 30 sekund řeznou stranou dolů.
6. Na spodní část housek rozdělíme salát, plátky kuřecího masa, majonézu, burger se sýrem a burger s kozím sýrem a přikryjeme druhou půlkou housky.
Tip: Předvařte mladou mrkev, nové brambory, nakrájejte je na hranolky, promíchejte s olejem, špetkou tymiánu a solí a ogrilujte.
Hovězí burgery
Doba přípravy: 15 minut + 10 - 12 minut grilování
Množství: pro 4 osoby
- 2 červené cibule
- 800 g mletého hovězího masa
- 1/2 lžičky chilli koření
- sůl
- pepř
- 1 malá okurka
- 2 rajčata
- 4 plátky sýra
- 4 hamburgerové housky
- salátové listy
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, druhou na tenké plátky. V míse promícháme mleté maso, kostičky cibule, chilli, sůl a pepř. Vytvarujeme burgery a doprostřed uděláme důlek, aby se při grilování nevyboulily.
2. Omytou okurku a rajče pokrájíme na plátky.
3. Burgery grilujeme na přímém silném žáru pod poklopem 6 minut z každé strany, pak je stáhneme na nepřímý žár, položíme na ně sýr a necháme ho povolit. Mezitím krátce ogrilujeme housky řeznou stranou dolů.
4. Spodní stranu housek potřeme chilli omáčkou, poklademe plátky okurek, rajčat, salátem, přidáme burger, potřeme znovu chilli omáčkou a přiklopíme vrškem housky.
5. Ozdobíme salátovými listy, rozebranými plátky cibule a spíchneme. Podáváme se zbylou chilli omáčkou.
Chilli omáčka: Dvě červené papriky a 6 - 8 chilli papriček zbavíme stopek a jadérek a rozmixujeme je, 2 stroužky česneku prolisujeme. Promícháme se 400 g rajčatové passaty, přidáme po lžičce sušené chilli papričky a soli, po dvou lžících třtinového cukru a vinného octa a 8 lžic oleje. Na mírném plameni prováříme asi 30 minut.
Grilovaný hamburger se sýrem feta
- 800 g mletého hovězího masa
- 6 černých pokrájených oliv
- 1 vejce
- 100 g sýru feta rozdrobeného
- 200 g sýru feta na kostičky
- sůl, pepř
- oregano
- housky
- rukola
1. V míse promícháme mleté hovězí maso s pokrájenými olivami, vejcem a sýrem feta. Směs dochutíme solí, pepřem, špetkou oregana.
2. Z hmoty vytvarujeme 4 hamburgery, uprostřed vytlačíme důlek a necháme je dvě hodiny vychladit.
3. Grilujeme asi 10 minut pod poklopem na přímém silném žáru, v polovině grilování je obrátíme. Housky ogrilujeme řeznou stranou dolů asi půl minuty.
4. Hotové burgery vložíme do housky, ozdobíme rukolou a na kostičky pokrájeným feta sýrem.
Hamburger s bylinkovým máslem
- 800 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
- bylinkové máslo
- čedar
- listový salát
- niva
- plátky rajčete
- červená cibule
- housky
1. V míse dobře promícháme mleté hovězí maso s trochou soli a pepře.
2. Hmotu rozdělíme na čtyři silnější burgery, vtlačíme do každého centimetr tlustý plátek bylinkového másla a dobře uzavřeme. Navlhčenýma rukama burgery uhladíme, osolíme, opepříme a grilujeme je 6 - 8 minut po každé straně.
3. Do ogrilovaných hamburgerových housek vložíme plátek čedaru, list salátu, burger, ozdobíme nadrobenou nivou, plátky rajčete, červené cibule a přiklopíme vrškem housky.
Hamburger s grilovaným lilkem
- 600 g mletého hovězího masa
- sůl,pepř
- lilek
- česnek
- olivový olej
- basamikový ocet
- bazalka
- rajčata
- housky
1. Plátky lilku osolíme a necháme je půlhodiny vypotit. Opláchnuté a osušené plátky potřeme olejem s prolisovaným stroužkem česneku. Grilujeme je na přímém žáru 5 - 9 minut z každé strany. Hotové lilky přeložíme na talíř a pokapeme balzamikovým octem, olivovým olejem a osolíme.
2. Z 600 g mletého hovězího masa, soli, pepře, nasekané čerstvé bazalky a prolisovaného stroužku česneku vytvarujeme burgery, promáčkneme do nich důlek a grilujeme je při přímém silném žáru pod poklopem 5 - 6 minut z každé strany.
3. Grilujeme housky 20 - 30 sekund řeznou stranou dolů a naplníme je ochucenými plátky lilku, burgery a plátky rajčat.
Jehněčí hamburgery s mangem
- 600 g mletého jehněčího masa
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
- jarní cibulka
- mango
- chilli paprička
- skořice
- máta
- citronová šťáva
- červená cibule
- pita chléb
1. Jarní cibulku pokrájíme na jemno, bílou část vmícháme do mletého jehněčího masa, přidáme 2 stroužky česneku utřené na pastu se solí a pepřem a 2 lžícemi olivového oleje. Dochutíme špetkou mletého kmínu a skořice.
2. Z hmoty vytvarujeme čtyři burgery a necháme je hodinu chladit.
3. Plátky manga promícháme s nasekanou chilli papričkou, zelenou částí cibulky, špetkou skořice a trochou nasekané máty. Pokapeme olejem a citronovou šťávou a necháme odležet.
4. Hamburgery grilujeme na přímém silném žáru pod poklopem asi 8 minut. Podáváme na ogrilovaném pita chlebu s na plátky nakrájenou červenou cibulí a mangem.