Doporučujeme

Grilovaný pstruh.

Grilovaný pstruh. | foto: Isifa

Recepty na gril, po kterých vám břicho nepukne

  • 6
Pánové mají rádi, když se na grilu pečou pořádné flákoty masa. Letní večery ale nemusejí bezpodmínečně končit přecpaným žaludkem, zkuste trochu odlehčit a pochutnejte si třeba na rybě.

Grilovaná marinovaná žebírka

Grilovaná marinovaná žebírka.

Příprava: 20 minut + marinování 12 hodin + grilování 90 minut

Pro 4 osoby

* 2 kg masitých vepřových žebírek
* 200 ml bílého vína
* 100 ml oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky jalovce
* sůl, pepř
* 8 středních brambor
* 5 cl olivového oleje

1. Naporcovaná omytá a osušená žebírka zalijeme marinádou z vína, oleje, citronové šťávy a rozdrceného česneku, jalovce, soli a pepře. Necháme marinovat v chladu.
2. Žebírka vyjmeme z marinády, pod poklopem grilujeme na alobalovém tácku asi hodinu, odklopené potíráme zbylou marinádou a grilujeme ještě asi 20-30 minut podle velikosti žebírek.
3. Brambory očistíme kartáčkem, nakrájíme na čtvrtiny a předvaříme v osolené vodě.
4. Uvařené brambory osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a opečeme na grilu na tácku.
5. Žebírka podáváme společně s bramborami.

Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh.

Příprava: 135 minut + grilování asi 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vykuchaní pstruzi
* 1 citron
* 4 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* zelená petrželová nať
* čerstvý rozmarýn
* libeček
* sůl, pepř

1. Pstruhy omyjeme a osušíme. Omytý citron nakrájíme na tenké plátky.
2. Olej promícháme s prolisovaným česnekem a natrhanou směsí bylinek.
3. Olej s bylinkami vetřeme dovnitř pstruha, přidáme plátky citronu a necháme dvě hodiny v chladu odležet.
4. Pstruha osolíme a opepříme a ogrilujeme 8-12 minut po každé straně, podle velikosti ryby.

Grilované špízy

Grilované špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 12 hodin + grilování 20 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 malé cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 ml oleje
* 1 lžička čerstvých rozmarýnových lístků
* sůl, pepř
* 250 g vepřové panenky
* 250 g krůtího masa
* 1 žlutá paprika
* 1 zelená paprika
* 4 malé žampiony
* 1 jarní cibulka
* cherry rajčátka

1. Do mixéru vložíme pokrájenou cibuli, oloupaný česnek a promixujeme, postupně přiléváme olej, přisypeme rozmarýn, sůl a pepř.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme.
3. Maso vložíme do plastového sáčku, papriky a žampiony do druhého. Do obou sáčků vlijeme marinádu, promícháme a oba sáčky uzavřeme. Necháme přes noc odležet.
4. Rajčata omyjeme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
5. Na špízy napícháme střídavě maso, papriky, cibulku, žampiony a rajčata a grilujeme pět minut po každé straně.

Grilované kotlety

Grilované kotlety.

Příprava: 15 minut + odležení 12 hodin + grilování 10-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté uzené papriky

1. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, aby se kotlety na grilu nekroutily. Olej smícháme s hořčicí, solí, pepřem a uzenou paprikou.
2. Kotlety vložíme do plastového sáčku, přelijeme marinádou a necháme v chladu odležet.
3. Kotlety grilujeme na rozehřátém grilu asi 5-8 minut po obou stranách. Při obracení je pomažeme zbylou marinádou.
4. Podáváme s oblíbenou ostřejší rajčatovou omáčkou a grilovanými bramborami.

Grilovaný fenykl a cibule

Grilovaný fenykl a cibule.

Příprava: 10 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší bulvy fenyklu
* 2 červené cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* čerstvý tymián

1. Bulvy fenyklu očistíme od vrchních lístků, cibuli oloupeme, a přepůlíme.
2. Fenykl a cibuli pokapeme olejem, osolíme a opepříme.
3. Zeleninu položíme řeznou stranou dolů, pod poklopem grilujeme 6-8 minut, podle velikosti zeleniny. Obrátíme a dogrilujeme na otevřeném grilu po stejnou dobu.
4. Hotovou grilovanou zeleninu pokapeme balsamikovým octem a posypeme nasekanými tymiánovými lístky.


Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás