Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na gril, po kterých vám břicho nepukne

  12:00aktualizováno  12:00
Pánové mají rádi, když se na grilu pečou pořádné flákoty masa. Letní večery ale nemusejí bezpodmínečně končit přecpaným žaludkem, zkuste trochu odlehčit a pochutnejte si třeba na rybě.

Grilovaný pstruh. | foto: Isifa

Grilovaná marinovaná žebírka

Grilovaná marinovaná žebírka.

Příprava: 20 minut + marinování 12 hodin + grilování 90 minut

Pro 4 osoby

* 2 kg masitých vepřových žebírek
* 200 ml bílého vína
* 100 ml oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky jalovce
* sůl, pepř
* 8 středních brambor
* 5 cl olivového oleje

1. Naporcovaná omytá a osušená žebírka zalijeme marinádou z vína, oleje, citronové šťávy a rozdrceného česneku, jalovce, soli a pepře. Necháme marinovat v chladu.
2. Žebírka vyjmeme z marinády, pod poklopem grilujeme na alobalovém tácku asi hodinu, odklopené potíráme zbylou marinádou a grilujeme ještě asi 20-30 minut podle velikosti žebírek.
3. Brambory očistíme kartáčkem, nakrájíme na čtvrtiny a předvaříme v osolené vodě.
4. Uvařené brambory osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a opečeme na grilu na tácku.
5. Žebírka podáváme společně s bramborami.

Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh.

Příprava: 135 minut + grilování asi 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vykuchaní pstruzi
* 1 citron
* 4 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* zelená petrželová nať
* čerstvý rozmarýn
* libeček
* sůl, pepř

1. Pstruhy omyjeme a osušíme. Omytý citron nakrájíme na tenké plátky.
2. Olej promícháme s prolisovaným česnekem a natrhanou směsí bylinek.
3. Olej s bylinkami vetřeme dovnitř pstruha, přidáme plátky citronu a necháme dvě hodiny v chladu odležet.
4. Pstruha osolíme a opepříme a ogrilujeme 8-12 minut po každé straně, podle velikosti ryby.

Grilované špízy

Grilované špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 12 hodin + grilování 20 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 malé cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 ml oleje
* 1 lžička čerstvých rozmarýnových lístků
* sůl, pepř
* 250 g vepřové panenky
* 250 g krůtího masa
* 1 žlutá paprika
* 1 zelená paprika
* 4 malé žampiony
* 1 jarní cibulka
* cherry rajčátka

1. Do mixéru vložíme pokrájenou cibuli, oloupaný česnek a promixujeme, postupně přiléváme olej, přisypeme rozmarýn, sůl a pepř.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme.
3. Maso vložíme do plastového sáčku, papriky a žampiony do druhého. Do obou sáčků vlijeme marinádu, promícháme a oba sáčky uzavřeme. Necháme přes noc odležet.
4. Rajčata omyjeme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
5. Na špízy napícháme střídavě maso, papriky, cibulku, žampiony a rajčata a grilujeme pět minut po každé straně.

Grilované kotlety

Grilované kotlety.

Příprava: 15 minut + odležení 12 hodin + grilování 10-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté uzené papriky

1. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, aby se kotlety na grilu nekroutily. Olej smícháme s hořčicí, solí, pepřem a uzenou paprikou.
2. Kotlety vložíme do plastového sáčku, přelijeme marinádou a necháme v chladu odležet.
3. Kotlety grilujeme na rozehřátém grilu asi 5-8 minut po obou stranách. Při obracení je pomažeme zbylou marinádou.
4. Podáváme s oblíbenou ostřejší rajčatovou omáčkou a grilovanými bramborami.

Grilovaný fenykl a cibule

Grilovaný fenykl a cibule.

Příprava: 10 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší bulvy fenyklu
* 2 červené cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* čerstvý tymián

1. Bulvy fenyklu očistíme od vrchních lístků, cibuli oloupeme, a přepůlíme.
2. Fenykl a cibuli pokapeme olejem, osolíme a opepříme.
3. Zeleninu položíme řeznou stranou dolů, pod poklopem grilujeme 6-8 minut, podle velikosti zeleniny. Obrátíme a dogrilujeme na otevřeném grilu po stejnou dobu.
4. Hotovou grilovanou zeleninu pokapeme balsamikovým octem a posypeme nasekanými tymiánovými lístky.

Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.