Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hoďte na gril roštěnec, kotlety a kuře v jamajské či citrusové marinádě

  0:50aktualizováno  0:50
Grilovací sezona je v plném proudu. Horké dny lákají k posezení na terasách a zahrádkách, z rozpálených grilů se linou neodolatelné vůně masa a zeleniny. Základem jsou kvalitní suroviny a gril, který odvede přebytečný tuk a zabrání jeho přepalování.

Maso nezapomeňte nechat před podáváním chvíli odpočinout. | foto: Kasper Design

Grilovaný roštěnec z plemene angus s grilovanou zeleninou

Pro 4 osoby:

  • Grilovaný roštěnec z plemene angus 200 g na porci
  • svazek jarní cibulky
  • mladá cuketa
  • 8 ks zeleného chřestu
  • červená a žlutá paprika
  • 2 klasy kukuřice
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  1. Maso vyjměte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu, minimálně dvě hodiny před grilováním. Zbavte ho tuhých blan, krémové části tuku nechte, dodají masu chuť. Maso nakrájejte ostrým nožem na 2-2,5 cm vysoké plátky. Těsně před samotným grilováním steaky osolte a opepřete z obou stran a můžete i nemusíte potřít olivovým olejem. Pepř si je lepší nadrtit v hmoždíři pro lepší rozvinutí chutě a vůně. Tento druh masa není třeba marinovat, protože je vyzrálé a má svůj charakter s výraznou chutí.
  2. Klasy kukuřice vložte do vroucí osolené vody a nechte uvařit do měkka. Ostatní druhy pouze omyjte a papriky a cuketu nakrájejte. Chřest a jarní cibulky ugrilujte vcelku. Hotovou kukuřici nakrájejte na ca 5 cm široké špalíčky a poté ugrilujte.
  3. Na rozpáleném grilu maso opečte z obou stran, platí základní rovnice: barva se rovná chuť. Když hodíte maso na gril, nechte jej chvíli ležet. Nehýbejte s ním. Až maso dosáhne správného stupně opečení, samo se pustí a můžete jej pohodlně otočit. Chceme-li mít maso propečené medium rare, mělo by dosáhnout vnitřní teploty cca 55 °C. Teplotu kontrolujte vpichovacím teploměrem. Když se teplota bude blížit, přesuňte steak na skleněnou odkládací plochu grilu a nechce jej ca 3 minuty odpočívat. Před servírováním ho krátce na roštu z obou stran dohřejte.
  4. Když maso dochází a odpočívá, ugrilujte na horkém grilu také očištěnou zeleninu - opět pouze osolenou a potřenou olivovým olejem.
  5. Maso podávejte s grilovanou zeleninou, možno doplnit pečivem a různými omáčkami.

Vepřové kotlety v jamajské marinádě

Pro 4 osoby:

Vepřové kotlety v jamajské marinádě
  • 4 ks vepřových kotlet (250 g)
  • mořská sůl
  • pepř
  • 0,35 l světlého piva 11°
  • 100 ml tmavého rumu
  • 30 g javorového sirupu
  • 30 g sojové omáčky
  • 30 g limetkové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 chilli paprička sušená
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvé majoránky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy
  1. Do misky nalijeme pivo, rum, javorový sirup, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Vmícháme nastrouhaný česnek a muškátový oříšek, nasekanou majoránku s tymiánem a dále zázvor, chilli, skořici. A přidáme v hmoždíři podrcený pepř, nové koření a bobkový list. Vše dobře promícháme.
  2. Vepřové kotlety vložíme do misky s částí marinády a zbytkem marinády zalijeme, tak aby kotlety byly ponořené. A uložíme přes noc na chladném místě.
  3. Venkovní gril rozehřejeme na střední teplotu. Kotlety vyjmeme z marinády, necháme okapat a položíme vedle grilu, a než se zahřeje, necháme je odpočinout po dobu 15 až 20 minut. Maso osolíme a opepříme. Kotlety grilujeme po obou stranách podle jejich tloušťky asi 5 až 6 minut.

Jak správně grilovat poradí Ondřej a Filip:

Kuřátko v citrusové marinádě

Grilované kuřátko v citrusové marinádě

Suroviny na 2 porce:

  • 1 malé kuřátko (350 g nebo vykostěná kuřecí stehna)
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1⁄2 citronu
  • šťáva z 1/2 limetky
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 červená feferonka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého vinného octu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 0,1 l tmavého piva
  1. Do misky nalijeme olivový olej, přidáme šťávu z citronu, limetky, pomeranče, bílý vinný ocet, nadrobno posekaný rozmarýn a česnek. Dále posekanou červenou feferonku, nastrouhanou kůru z citronu, pivo a vše promícháme v marinádu.
  2. Malé kuře rozkrojíme na zádech podél páteře z obou stran tak, abychom mohli odstranit páteř. Kuře položíme na prsa, nařízneme zevnitř prsní kost a rozřízneme celou chrupavku. Pozor, opatrně, abychom neprokrojili prsa. Roztáhneme křídla a složíme je tak, aby nám držela ve tvaru trojúhelníku. Kuře položíme prsíčky nahoru. Ve spodní části, hned vedle chrupavky, z každé strany prořízneme otvor tak velký, abychom do něj prostrčili spodní část nohou. Tvar kuřete nyní připomíná srdíčko.
  3. Takto upravené kuře vložíme do připravené marinády, dáme do lednice a necháme marinovat nejlépe přes noc.
  4. Kuře vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a položíme na připravený gril nejprve ze strany kůže. Lžičkou vybereme z marinády její pevné části a na maso je případně ještě naneseme. Grilujeme pomalu z každé strany zhruba 8 minut, respektive tak dlouho, dokud není kuře měkké.

Vepřová krkovice v rozmarýnu

Suroviny na 2 porce:

Vepřová krkovice s rozmarýnem
  • 200 g vepřové krkovice
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 snítka rozmarýnu
  • kuchyňský provázek
  • 125 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11°
  • 125 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  1. Do misky dáme hořčici, přilejeme olej a metličkou obě suroviny prošleháme. Česnek pokrájíme nadrobno a přidáme misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijeme pivem, promícháme a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.
  2. Plát krkovice položíme na kuchyňské prkénko, po obvodě ho svážeme potravinářským provázkem a konce odstraníme, aby na grilu nezačaly hořet. Při pozdějším grilování nám bude maso díky provázku lépe držet tvar.
  3. Po zhruba 12 hodinách maso vyjmeme z marinády, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme na rozpálený gril. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.
Autor: pro iDNES.cz


VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

VIDEO Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Grilovací příručka: Ty nejlepší steaky nejen z hovězího masa

Ilustrační snímek

Vyvezte grily z garáží a kůlen, sundejte je z půdy a kupte pytel uhlí. Sezona nejchutnějších mas,...

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

Bůček je ideální sutrovina pro pomalé pečení.

VIDEO Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky...

Hoďte maso na gril. Zkuste rolku z flank steaku nebo pivní marinádu

Rolka z flank steaku na grilu

S blížícím se létem přichází v mnoha rodinách opět ke slovu gril a grilovací náčiní. Než se pustíte...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....


Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Provident Financial s.r.o.
Specialista péče o zákazníky v terénu

Provident Financial s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj



Najdete na iDNES.cz