Ovesné marokánky
od Hany Málkové, STOB
Co je potřeba:
• 100 g ovesných vloček
• 60 g rozinek
• 60 g sušených brusinek
• 300 ml polotučného mléka
• 30 g mandlí
Jak na to:
Mléko s vločkami zahřejte v hrnci a uvařte do zhoustnutí jako ovesnou kaši. Přidejte sušené ovoce a nasekané ořechy. Nechte trochu vychladnout a z těsta tvarujte malé placičky. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C cca 20 minut.
Další skvělé recepty na vánoční cukroví najdete ve speciální příloze |
Avokádové sušenky
od Marie Skalské, Pro Fit Institut
Co je potřeba:
• 1 zralé avokádo
• tabulka dobré čokolády (tj. ve složení nebude rostlinný tuk)
• 1 lžíce řepkového oleje
• ½ hrnku javorového sirupu
• 3 vejce
• ½ hrnku kakaa
• ½ hrnku polohrubé mouky
• 2 cm másla
Čtěte v magazínu Rodina DNESDalší recepty na zdravé cukroví a rady, jak přežít Vánoce bez pálení žáhy najdete spolu s rozhovorem s Jaroslavem a Julií Svěcenými v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES. |
Jak na to:
Avokádo rozmixujte dohladka. Při pokojové teplotě nechte „povolit“ máslo. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se lžící řepkového oleje. Čokoládu a avokádo smíchejte s máslem, sirupem, kakaem, vejci a moukou, vše dobře promíchejte do hladké hnědé hmoty. Nechte asi hodinku ztuhnout v ledničce. Troubu předehřejte na 180 °C. Na pečicím papíře pomocí sáčku nebo jen tak lžičkou vytvarujte „sušenky“ a pečte je asi 15–20 minut.
Datlové kuličky (nepečené)
od Hany Mojžíšové
Co je potřeba:
• sušené datle (nebo sušené švestky, meruňky)
• ořechy
• mandle
Jak na to:
Vše rozsekejte nadrobno. Ze směsi tvořte kuličky, které můžete obalit třeba v nastrouhaných mandlích. Naaranžujte do papírových košíčků.