Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty, které měli na stolech naši předci

  8:27aktualizováno  8:27
- Tato jídla nechyběla na stolech našich pra...babiček. Někde se podle těchto receptů připravuje sváteční stůl i nyní. Jinde úplně zapadly...
Vánoce po staročesku

Vánoce po staročesku | foto: Michal KlímaMF DNES

Staročeská rybí polévka - tradiční způsob přípravy

Očištěná rybí hlava se zbavila žáber a spolu s ocasem a vnitřnostmi se povařila v hrnci. Potom se vše procedilo, zahustilo světlou jíškou a přidala se osmažená zelenina. Mezi tím se z kostí obralo rybí maso, které se přidalo do polévky s jikrami a mlíčím. Vše se povařilo a okořenilo zelenou petrželí. Do hotové polévky se sypala osmažená houska.

Ryba na černo se sladkou omáčkou

Do hrnce s litrem vody se daly:

* 4 lžíce vinného octa
* půl malé cibule
* půl lžíce rozkrájené mrkve
* půl lžíce celeru a petržele
* jeden malý bobkový list
* jeden hřebíček
* tři zrna nového koření
* čtyři zrnka pepře
* lžička soli
* dvě lžíce piva

a vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se rozporcovaný nasolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrt hodiny.

Pak se maso vyndalo a nechalo se na míse někde v teple. Do šťávy v hrnci se přidalo šest jader vlašských ořechů, tři tabulky strouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Potom se přidala špetka citrónové kúry, lžička vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se promíchalo a mírně povařilo. Jakmile měla omáčka správnou chuť, procedila se, vložila se do ní zpět ryba, k tomu lžíce hrozinek a lžíce loupaných, na kousky pokrájených mandlí. Hospodyně doporučovaly připravit vše den předem, rozleželá omáčka byla chutnější.

Vánoční kuba, nazývaný též černý

V hrnci se uvařily vyprané krupky, ve druhém se udusily na másle a cibulce nakrájené sušené houby (aby byl kuba skutečně „černý“ doporučovaly se hřiby modráky). Obsah obou hrnců se promíchal, přidala se sůl, pepř, majoránka, česnek a vepřová krev. Směs se pak dala na vymaštěný pekáč a upekla se v troubě.

Vánoční muzika - dezert se sušeného ovoce

Sušené švestky, jablka, hrušky či meruňky se rozvařily s kouskem skořice, badyánu, několika hřebíčky, kouskem vanilky a citronové kúry. Směs se prolisovala, přidala se lžíce švestkových povidel, hrozinky, nastrouhané ořechy, loupané mandle a strouhaný perník. Vše se povařilo, pak se odstavilo a dochutilo cukrem, medem a trochou rumu. Promíchané se podávalo v miskách.

Zázvorky

Na venkově se objevovaly ve 2. polovině 19. století

25 dkg moučkového cukru, 2 vejce a 1 dkg zázvoru se utřelo, přidala se špetka amonia a 30 dkg polohrubé mouky. Ze všeho se na válu vypracovalo těsto, rozválelo se na slabou placku a z ní se vykrajovaly tvary. Ty se rozložily na povoskovaný plech a na něm se asi tři hodiny sušily. Pak se pekly v mírně vyhráté troubě. Po upečení se nechaly několik dní rozležet.

Preclíky

Oblíbené pečivo zhotovované doma i prodávané pekaři

Ze 2-3 dkg kvasnic a trochy mléka se připravil kvásek. pak se jím zadělalo těsto z 25 dkg mouky, 15 dkg másla, 1 žloutku, trochy cukru a soli. Těsto se nenechávalo kynout. Na válu se hned vypracovaly preclíky, potřely se rozšlehaným bílkem a posypaly mákem smíchaným se špetkou soli.

Recepty z knihy Církevní rok a lidové obyčeje od Vlastimila Vondrušky vybrala Ivana Ťupová

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.