Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou
- Kozí sýr
- Ledový salát
- Toust
- Višňová marmeláda
- Bylinkový olej
Postup:
Kozí sýr opečeme na pánvi nebo na grilu. Opečeme toust, na který poklademe nakrájený ledový salát a zakapeme bylinkovým olejem. Na vrch položíme opečený kozí sýr, na který navršíme višňovou marmeládu.
Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky
- 2 kg hovězí kližky
- 1 ks mrkev
- 1 ks petržel
- Půl celeru
- 1 cibule
- Lžíce sádla
- Půl litru červeného vína
- Tvrdý perník
- Celý pepř
- Bobkový list
- Nové koření
- Rozmarýn
- Tymián
- 5 cl vodky
- Anýz
Postup:
Zeleninu orestujeme na sádle do zlata, poté k ní přidáme kližku, kterou také orestujeme.
Zalijeme orestovanou zeleninu a kližku červeným vínem, přidáme sítko s kořením (černý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián), zavaříme a necháme odležet do druhého dne.
Druhý den maso uvaříme do měkka. Poté jej vyndáme společně s kořením a zahustíme omáčku nastrouhaným perníkem (klasický tvrdší perník). Pro barevnost a výraznost chuti přidáme vodku, ve které jsme povařili anýz. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme.
Podáváme s bramborovými šiškami, které uvaříme z těsta na bramborový knedlík
Bramborové šišky
- 150 g hrubé mouky,
- 100 g dětské krupičky
- 700 g brambor uvařených ve slupce
- 1 vejce a 1 žloutek
- 2 lžíce solamylu
- sůl na dochucení)
Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle. Všechny suroviny spojíme v těsto, které rozválíme na přibližně 15 cm šišky a vaříme je asi 4 až 5 minut. Uvařené šišky zlehka opečeme na sádle.
Povidlové taštičky
Pro 4 až 6 osob
- 1 kg brambor
- 300 g hrubé mouky
- 3 vejce
- Bramborový škrob
- Sůl
- 250 až 300 g švestkových povidel
Posyp:
- 250 g strouhanky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
Postup:
Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemno, osolíme a lehce poprášíme škrobem. Zasypeme hrubou moukou, přidáme vejce a zpracujeme těsto.
Na pomoučeném stole vyválíme z těsta plát o šířce cca půl centimetru a sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka.
Doprostřed každého kolečka dáme lžičku povidel, poté jej přeložíme napůl a kraje spojíme.
Taštičky poté vaříme ve větším hrnci v osolené vodě přibližně 5 až 6 minut
Taštičky vyndáme sítkem, necháme okapat a vložíme do kastrůlku s teplým rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a obalíme v ní.
Přendáme na talíř a zasypeme moučkovým cukrem.