Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uvařte si české menu s výraznými chutěmi perníku, povidel a višní

  0:44aktualizováno  0:44
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně je velký milovník a popularizátor klasické české kuchyně. Přesvědčí vás, že i v této zdánlivě tradiční disciplíně lze stále objevovat nové obzory.

Kližka s perníkovou omáčkou | foto: restaurace Na Pekárně

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou
  • Kozí sýr
  • Ledový salát
  • Toust
  • Višňová marmeláda
  • Bylinkový olej

Postup:

Kozí sýr opečeme na pánvi nebo na grilu. Opečeme toust, na který poklademe nakrájený ledový salát a zakapeme bylinkovým olejem. Na vrch položíme opečený kozí sýr, na který navršíme višňovou marmeládu.

Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky

Kližka s perníkovou omáčkou
  • 2 kg hovězí kližky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • Půl celeru
  • 1 cibule
  • Lžíce sádla
  • Půl litru červeného vína
  • Tvrdý perník
  • Celý pepř
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • 5 cl vodky
  • Anýz

Postup:

  1. Zeleninu orestujeme na sádle do zlata, poté k ní přidáme kližku, kterou také orestujeme.

  2. Zalijeme orestovanou zeleninu a kližku červeným vínem, přidáme sítko s kořením (černý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián), zavaříme a necháme odležet do druhého dne.

  3. Druhý den maso uvaříme do měkka. Poté jej vyndáme společně s kořením a zahustíme omáčku nastrouhaným perníkem (klasický tvrdší perník). Pro barevnost a výraznost chuti přidáme vodku, ve které jsme povařili anýz. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Podáváme s bramborovými šiškami, které uvaříme z těsta na bramborový knedlík

Bramborové šišky

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top...

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii českých restaurací

  • 150 g hrubé mouky,
  • 100 g dětské krupičky
  • 700 g  brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 2 lžíce solamylu
  • sůl na dochucení)

Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle. Všechny suroviny spojíme v těsto, které rozválíme na přibližně 15 cm šišky a vaříme je asi 4 až 5 minut. Uvařené šišky zlehka opečeme na sádle.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky

Pro 4 až 6 osob

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • Bramborový škrob
  • Sůl
  • 250 až 300 g švestkových povidel

Posyp:

  • 250 g strouhanky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Postup:

  1. Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemno, osolíme a lehce poprášíme škrobem. Zasypeme hrubou moukou, přidáme vejce a zpracujeme těsto.

  2. Na pomoučeném stole vyválíme z těsta plát o šířce cca půl centimetru a sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka.

  3. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku povidel, poté jej přeložíme napůl a kraje spojíme.

  4. Taštičky poté vaříme ve větším hrnci v osolené vodě přibližně 5 až 6 minut

  5. Taštičky vyndáme sítkem, necháme okapat a vložíme do kastrůlku s teplým rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a obalíme v ní.

  6. Přendáme na talíř a zasypeme moučkovým cukrem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.