Uvařte si české menu s výraznými chutěmi perníku, povidel a višní

  0:44aktualizováno  0:44
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně je velký milovník a popularizátor klasické české kuchyně. Přesvědčí vás, že i v této zdánlivě tradiční disciplíně lze stále objevovat nové obzory.

Kližka s perníkovou omáčkou | foto: restaurace Na Pekárně

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou
  • Kozí sýr
  • Ledový salát
  • Toust
  • Višňová marmeláda
  • Bylinkový olej

Postup:

Kozí sýr opečeme na pánvi nebo na grilu. Opečeme toust, na který poklademe nakrájený ledový salát a zakapeme bylinkovým olejem. Na vrch položíme opečený kozí sýr, na který navršíme višňovou marmeládu.

Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky

Kližka s perníkovou omáčkou
  • 2 kg hovězí kližky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • Půl celeru
  • 1 cibule
  • Lžíce sádla
  • Půl litru červeného vína
  • Tvrdý perník
  • Celý pepř
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • 5 cl vodky
  • Anýz

Postup:

  1. Zeleninu orestujeme na sádle do zlata, poté k ní přidáme kližku, kterou také orestujeme.

  2. Zalijeme orestovanou zeleninu a kližku červeným vínem, přidáme sítko s kořením (černý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián), zavaříme a necháme odležet do druhého dne.

  3. Druhý den maso uvaříme do měkka. Poté jej vyndáme společně s kořením a zahustíme omáčku nastrouhaným perníkem (klasický tvrdší perník). Pro barevnost a výraznost chuti přidáme vodku, ve které jsme povařili anýz. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Podáváme s bramborovými šiškami, které uvaříme z těsta na bramborový knedlík

Bramborové šišky

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top...

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii českých restaurací

  • 150 g hrubé mouky,
  • 100 g dětské krupičky
  • 700 g  brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 2 lžíce solamylu
  • sůl na dochucení)

Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle. Všechny suroviny spojíme v těsto, které rozválíme na přibližně 15 cm šišky a vaříme je asi 4 až 5 minut. Uvařené šišky zlehka opečeme na sádle.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky

Pro 4 až 6 osob

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • Bramborový škrob
  • Sůl
  • 250 až 300 g švestkových povidel

Posyp:

  • 250 g strouhanky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Postup:

  1. Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemno, osolíme a lehce poprášíme škrobem. Zasypeme hrubou moukou, přidáme vejce a zpracujeme těsto.

  2. Na pomoučeném stole vyválíme z těsta plát o šířce cca půl centimetru a sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka.

  3. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku povidel, poté jej přeložíme napůl a kraje spojíme.

  4. Taštičky poté vaříme ve větším hrnci v osolené vodě přibližně 5 až 6 minut

  5. Taštičky vyndáme sítkem, necháme okapat a vložíme do kastrůlku s teplým rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a obalíme v ní.

  6. Přendáme na talíř a zasypeme moučkovým cukrem.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Najdete na iDNES.cz