Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uvařte si české menu s výraznými chutěmi perníku, povidel a višní

  0:44aktualizováno  0:44
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně je velký milovník a popularizátor klasické české kuchyně. Přesvědčí vás, že i v této zdánlivě tradiční disciplíně lze stále objevovat nové obzory.

Kližka s perníkovou omáčkou | foto: restaurace Na Pekárně

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou
  • Kozí sýr
  • Ledový salát
  • Toust
  • Višňová marmeláda
  • Bylinkový olej

Postup:

Kozí sýr opečeme na pánvi nebo na grilu. Opečeme toust, na který poklademe nakrájený ledový salát a zakapeme bylinkovým olejem. Na vrch položíme opečený kozí sýr, na který navršíme višňovou marmeládu.

Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky

Kližka s perníkovou omáčkou
  • 2 kg hovězí kližky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • Půl celeru
  • 1 cibule
  • Lžíce sádla
  • Půl litru červeného vína
  • Tvrdý perník
  • Celý pepř
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • 5 cl vodky
  • Anýz

Postup:

  1. Zeleninu orestujeme na sádle do zlata, poté k ní přidáme kližku, kterou také orestujeme.

  2. Zalijeme orestovanou zeleninu a kližku červeným vínem, přidáme sítko s kořením (černý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián), zavaříme a necháme odležet do druhého dne.

  3. Druhý den maso uvaříme do měkka. Poté jej vyndáme společně s kořením a zahustíme omáčku nastrouhaným perníkem (klasický tvrdší perník). Pro barevnost a výraznost chuti přidáme vodku, ve které jsme povařili anýz. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Podáváme s bramborovými šiškami, které uvaříme z těsta na bramborový knedlík

Bramborové šišky

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top...

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii českých restaurací

  • 150 g hrubé mouky,
  • 100 g dětské krupičky
  • 700 g  brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 2 lžíce solamylu
  • sůl na dochucení)

Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle. Všechny suroviny spojíme v těsto, které rozválíme na přibližně 15 cm šišky a vaříme je asi 4 až 5 minut. Uvařené šišky zlehka opečeme na sádle.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky

Pro 4 až 6 osob

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • Bramborový škrob
  • Sůl
  • 250 až 300 g švestkových povidel

Posyp:

  • 250 g strouhanky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Postup:

  1. Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemno, osolíme a lehce poprášíme škrobem. Zasypeme hrubou moukou, přidáme vejce a zpracujeme těsto.

  2. Na pomoučeném stole vyválíme z těsta plát o šířce cca půl centimetru a sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka.

  3. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku povidel, poté jej přeložíme napůl a kraje spojíme.

  4. Taštičky poté vaříme ve větším hrnci v osolené vodě přibližně 5 až 6 minut

  5. Taštičky vyndáme sítkem, necháme okapat a vložíme do kastrůlku s teplým rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a obalíme v ní.

  6. Přendáme na talíř a zasypeme moučkovým cukrem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz