Jídlo s příchutí kysaného zelí. Vyzkoušejte koláč i plněné knedlíky

aktualizováno 
Kysané zelí je plné vitaminu C a stojí, na rozdíl od jiného ovoce a zeleniny, jen pár korun. Když postavíte misku zelí před dítě, málokteré ji sní. Tak se pusťte do maskovacích manévrů a zelí šikovně schovejte, před dětmi i dospělými.

Slaný koláč se zelím | foto: Profimedia.cz

Slaný koláč se zelím

Příprava 40 minut, chlazení 1 hodina, pečení 35-40 minut

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli 
  • 250 g másla
  • 2 lžíce mletých škvarků
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření těsta
  • 1 lžička octa
  • tuk na vymazání formy
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g špeku
  • 1/2 cibule
  • kmín
  • med nebo cukr
  • 100 ml suššího bílého vína
  • 3 silnější plátky uzeného masa nebo šunky

1. Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vymažeme tukem. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Špek pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
3. V pánvi rozškvaříme špek, přisypeme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín, med, podlijeme vínem a krátce podusíme.
4. Těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme placku a vyložíme jí formu, dno propícháme vidličkou.
5. Formu naplníme zelnou náplní, poklademe plátky uzeného a zakryjeme druhým dílem těsta rozváleným na placku. Z odkrojků těsta vytvoříme na koláči mřížku.
6. Koláč propícháme na povrchu vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zapečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 20 minut při nižší teplotě.

Vepřový guláš se zelím a bramborem

Vepřový guláš se zelím a bramborem

Příprava 30 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby

  • 800 g vepřové plece
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 lžíce sádla
  • kmín
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sladká paprika
  • sůl
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 g brambor
  • zakysaná smetana

1. Maso pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Zelí vymačkáme, tekutinu uchováme, a překrájíme.
2. Na sádle orestujeme cibuli s kmínem, přihodíme maso a opečeme. Zaprášíme moukou, sladkou paprikou, osolíme a podlijeme vývarem. Pod pokličkou dusíme asi 30 minut.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a povaříme dopoloměkka.
4. Do hrnce s masem přidáme zelí a podusíme doměkka. Přidáme brambory, šťávu ze zelí, dochutíme solí a povaříme dalších deset minut.
5. Guláš rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme se lžící zakysané smetany.

Závin s kysaným zelím

Závin s kysaným zelím

Příprava 15 minut, pečení 35-40 minut

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g listového těsta
  • 200 g plátků uzeného masa
  • 200 g plátků anglické slaniny
  • drcený kmín
  • 1 vejce
  • hrubá sůl

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je.
3. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na obdélníkovou placku.
4. Placky poklademe plátky anglické slaniny, rozprostřeme na ně zelí, ochutíme drceným kmínem, poklademe plátky uzeného masa a svineme.
5. Záviny přeložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.

NÁŠ TIP: Náplň dochuťte stroužkem prolisovaného česneku, k zelí a uzenému masu můžete přidat trochu podušených hub.

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Příprava 40 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby

Na zelí:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 50 g špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • kmín
  • sůl
  • cukr
  • 100 ml zeleninového vývaru

Na náplň:

  • 500 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla

Na knedlíky:

  • 1 kg brambor moučného typu povařených ve slupce
  • sůl
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 g krupičky
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce sádla

1. Zelí vymačkáme, šťávu uchováme, a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
2. Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli, přidáme zelí a koření, přilijeme trochu šťávy. Dochutíme solí, cukrem, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme.
3. Uzené maso pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno pokrájíme a opečeme na sádle. Přisypeme uzené a společně pečeme. 
4. Brambory oloupeme a nastrouháme. Dáme vařit vodu se solí. Z brambor, hrubé mouky, krupičky, soli a vejce zpracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku. 
5. Na pomoučněném vále nakrájíme váleček na plátky, které rozválíme na placičky, rozdělíme na ně náplň z uzeného a knedlíky zabalíme.
6. Knedlíky povaříme podle velikosti asi 10-14 minut ve vroucí vodě. V rendlíku rozpustíme sádlo.
7. Na talíře rozdělíme podušené zelí a knedlíky a pokapeme je rozpuštěným sádlem.

Zelňáky

Zelňáky

Příprava 40 minut, odležení 30 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

  • 100 anglické slaniny
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 800 g brambor
  • 300-400 g hladké mouky
  • 3 velká vejce
  • sůl
  • pepř

1. Anglickou slaninu pokrájíme nadrobno. Ze zelí vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm vyškvařit slaninu, přisypeme zelí, pánev zakryjeme pokličkou a krátce podusíme.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme, přimícháme mouku, vejce, vmícháme podušené zelí a ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
4. Směs zakryjeme potravinovou fólií a necháme 30 minut odležet.
5. Na pánvi nebo na lívanečníku potřeném olejem postupně smažíme jako silnější bramboráčky.

NÁŠ TIP: Zelňáky můžete dochutit mletým kmínem nebo majoránkou.

Salát z kysaného zelí

Salát z kysaného zelí

Příprava 20 minut, chlazení 1 hodina, porce pro 4 osoby

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 1 malá šalotka
  • 1/2 menší zelené papriky
  • 1/2 menší červené papriky
  • 2 sladší jablka
  • sůl
  • pepř
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo cukr
  • dýňová nebo slunečnicová semínka

1. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Šalotku nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a jádřince a nadrobno pokrájíme.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec, oloupeme je a nakrájíme na plátky.
3. Zelí promícháme v míse se zeleninou, cibulí a jablky, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem a javorovým sirupem. Necháme zakryté v chladničce odležet minimálně hodinu.
4. Před podáváním ozdobíme semínky.

NÁŠ TIP: Salát můžete doplnit 1-2 lžícemi strouhaného křenu, nahrubo nastrouhanou povařenou červenou řepou, vynechte olej a promíchejte s kelímkem zakysané smetany.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

O 10 let mladší: Tragédie v dospívání Petru zničila, chce nový restart

Petra je už dlouhá léta zvyklá na tvrdý život. Starosti se na ni znatelně...

Petra je matkou dvou dětí, které vychovává sama. Hodně pracuje a ještě k tomu si dodělává střední školu, kterou kvůli...

Rodinu trápí rakovina tříleté dcery i plesnivý dům. Teď mají nové bydlení

Rodinu v opraveném domě přivítali příbuzní i kamarádi.

Aby šestičlenná rodina neměla málo starostí se zchátralým domem plným plísní, dostavily se ještě zdravotní potíže dětí...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Anorexii jsem schovávala za vysílení z baletu, říká tanečnice

Megan Brewerová s anorexií bojovala už od střední školy

Megan Brewerovou (22) podezřívali z anorexie mnoho let, ale vždy tvrdila, že je štíhlá kvůli tanci, kterému se věnovala...

Další z rubriky

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Najdete na iDNES.cz