Slaný koláč se zelím
Příprava 40 minut, chlazení 1 hodina, pečení 35-40 minut
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 250 g másla
- 2 lžíce mletých škvarků
- 1 velké vejce + 1 malé na potření těsta
- 1 lžička octa
- tuk na vymazání formy
- 500 g kysaného zelí
- 100 g špeku
- 1/2 cibule
- kmín
- med nebo cukr
- 100 ml suššího bílého vína
- 3 silnější plátky uzeného masa nebo šunky
1. Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vymažeme tukem. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Špek pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
3. V pánvi rozškvaříme špek, přisypeme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín, med, podlijeme vínem a krátce podusíme.
4. Těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme placku a vyložíme jí formu, dno propícháme vidličkou.
5. Formu naplníme zelnou náplní, poklademe plátky uzeného a zakryjeme druhým dílem těsta rozváleným na placku. Z odkrojků těsta vytvoříme na koláči mřížku.
6. Koláč propícháme na povrchu vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zapečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 20 minut při nižší teplotě.
Vepřový guláš se zelím a bramborem
Příprava 30 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby
- 800 g vepřové plece
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g kysaného zelí
- 3 lžíce sádla
- kmín
- 2 lžíce hladké mouky
- sladká paprika
- sůl
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 g brambor
- zakysaná smetana
1. Maso pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Zelí vymačkáme, tekutinu uchováme, a překrájíme.
2. Na sádle orestujeme cibuli s kmínem, přihodíme maso a opečeme. Zaprášíme moukou, sladkou paprikou, osolíme a podlijeme vývarem. Pod pokličkou dusíme asi 30 minut.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a povaříme dopoloměkka.
4. Do hrnce s masem přidáme zelí a podusíme doměkka. Přidáme brambory, šťávu ze zelí, dochutíme solí a povaříme dalších deset minut.
5. Guláš rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme se lžící zakysané smetany.
Závin s kysaným zelím
Příprava 15 minut, pečení 35-40 minut
- 500 g kysaného zelí
- 500 g listového těsta
- 200 g plátků uzeného masa
- 200 g plátků anglické slaniny
- drcený kmín
- 1 vejce
- hrubá sůl
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je.
3. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na obdélníkovou placku.
4. Placky poklademe plátky anglické slaniny, rozprostřeme na ně zelí, ochutíme drceným kmínem, poklademe plátky uzeného masa a svineme.
5. Záviny přeložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
NÁŠ TIP: Náplň dochuťte stroužkem prolisovaného česneku, k zelí a uzenému masu můžete přidat trochu podušených hub.
Plněné bramborové knedlíky se zelím
Příprava 40 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby
Na zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 50 g špeku
- 1 lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kmín
- sůl
- cukr
- 100 ml zeleninového vývaru
Na náplň:
- 500 g uzeného masa
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
Na knedlíky:
- 1 kg brambor moučného typu povařených ve slupce
- sůl
- 250 g hrubé mouky
- 100 g krupičky
- 2 vejce
- 2-3 lžíce sádla
1. Zelí vymačkáme, šťávu uchováme, a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
2. Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli, přidáme zelí a koření, přilijeme trochu šťávy. Dochutíme solí, cukrem, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme.
3. Uzené maso pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno pokrájíme a opečeme na sádle. Přisypeme uzené a společně pečeme.
4. Brambory oloupeme a nastrouháme. Dáme vařit vodu se solí. Z brambor, hrubé mouky, krupičky, soli a vejce zpracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku.
5. Na pomoučněném vále nakrájíme váleček na plátky, které rozválíme na placičky, rozdělíme na ně náplň z uzeného a knedlíky zabalíme.
6. Knedlíky povaříme podle velikosti asi 10-14 minut ve vroucí vodě. V rendlíku rozpustíme sádlo.
7. Na talíře rozdělíme podušené zelí a knedlíky a pokapeme je rozpuštěným sádlem.
Zelňáky
Příprava 40 minut, odležení 30 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby
- 100 anglické slaniny
- 400 g kysaného zelí
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 800 g brambor
- 300-400 g hladké mouky
- 3 velká vejce
- sůl
- pepř
1. Anglickou slaninu pokrájíme nadrobno. Ze zelí vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm vyškvařit slaninu, přisypeme zelí, pánev zakryjeme pokličkou a krátce podusíme.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme, přimícháme mouku, vejce, vmícháme podušené zelí a ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
4. Směs zakryjeme potravinovou fólií a necháme 30 minut odležet.
5. Na pánvi nebo na lívanečníku potřeném olejem postupně smažíme jako silnější bramboráčky.
NÁŠ TIP: Zelňáky můžete dochutit mletým kmínem nebo majoránkou.
Salát z kysaného zelí
Příprava 20 minut, chlazení 1 hodina, porce pro 4 osoby
- 500 g kysaného bílého zelí
- 1 malá šalotka
- 1/2 menší zelené papriky
- 1/2 menší červené papriky
- 2 sladší jablka
- sůl
- pepř
- 2-3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu nebo cukr
- dýňová nebo slunečnicová semínka
1. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Šalotku nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a jádřince a nadrobno pokrájíme.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec, oloupeme je a nakrájíme na plátky.
3. Zelí promícháme v míse se zeleninou, cibulí a jablky, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem a javorovým sirupem. Necháme zakryté v chladničce odležet minimálně hodinu.
4. Před podáváním ozdobíme semínky.
NÁŠ TIP: Salát můžete doplnit 1-2 lžícemi strouhaného křenu, nahrubo nastrouhanou povařenou červenou řepou, vynechte olej a promíchejte s kelímkem zakysané smetany.